STUDIER

Här hittar du Svefis kursutbud. Vi har främst långkurser (reguljära heltidsutbildningar som pågår i upp till tre år) men även kortkurser, distanskurser och sommarkurser. Du kan snabbt bläddra till dem via länkarna nedan:

Långkurser  |  Kortkurser  |  Distanskurser  |  Sommarkurser

LÅNGKURSER

Våra långkurser är utbildningar som du läser på heltid här på skolan. Varje inriktning finns i upp till tre olika kurstyper:

Särskild kurs, en utbildning där du studerar din valda inriktning på heltid.

Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) liknar Särskild kurs, men du får även de kunskaper och erfarenheter du behöver för att påbörja ett yrkesliv inom din valda inriktning.

Allmän kurs, där du får läsa in de behörigheter du saknar från grundskolan eller gymnasiet (eller de ämnen du bara är intresserad av). Du kan samtidigt välja att även studera en särskild inriktning.

Samtliga långkurser är CSN-berättigade, pågår vanligtvis i två till tre år, och ger en god grund inför vidare studier på exempelvis högskola. Vi har dessutom restaurang på innergården samt elevboende tvärs över torget.

OBS: Har du ansökt eller tänker du ansöka till någon av våra utbildningar? Titta gärna på de viktiga datumen längre ned!

Viktiga datum 2024

Har du ansökt till någon av våra kurser, eller planerar du att ansöka? Här är de datum du behöver känna till!

VISA VIKTIGA DATUM 2024

Kommande läsår:
HT: 2024-08-19 - 2024-12-20
VT: 2025-01-13 - 2025-06-13

Sista ansökningsdag
— 22 april 2024. Om du ansöker före det datumet passerat behandlas din ansökan så snart som möjligt. Du kan även ansöka senare men försök gärna att ansöka så snart du kan, särskilt om du är intresserad av att hyra rum på vårt deltagarboende under din studietid, eftersom det är först till kvarn som gäller.

25 mars – 15 maj: Intervju
— Om du ansökt till en utbildning där intervju är ett av antagningskraven så kontaktar vi dig och kommer överens om tid och plats. Intervjun kan även ske över nätet. Om du ansökt efter den 15 maj placeras din intervju förstås på ett senare datum.

15 maj: Antagningsbesked
— Senast denna dag får du ditt antagningsbesked via epost. Tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Om du ansökt efter den 15 maj får du förstås ditt besked senare.

29 maj: Sista svarsdag
— Sista dagen du kan tacka ja eller nej till den erbjudna platsen. Men om du ansökt efter den 29 maj får du förstås litet mer tid på dig!

Info för studerande

Vill du veta mer om boende, vanliga frågor, CSN eller något annat? Klicka på “Visa info” nedan.

VISA INFO

Om våra utbildningar

Vanliga utbildningar kallas "långkurser" på folkhögskolor.

Långkurser är alltså utbildningar som du läser på plats här på skolan. Samtliga långkurser är CSN-berättigade och läses oftast på heltid, men folkhögskolekurser är väldigt flexibla och kan ofta modifieras efter deltagarens behov.

Du kan se vilka långkurser vi har genom att klicka på de olika inriktningarna ovan.

Varje inriktning erbjuder upp till tre olika typer av utbildningar: Särskild kurs, Eftergymnasial yrkesutbildning samt Allmän kurs. Du väljer den typ som passar just dig.

— Särskild kurs är den vanliga typen av utbildning. Här får du helt enkelt studera din valda inriktning. Våra särskilda kurser ger goda grunder inför vidare studier på högre nivå. Särskilda kurser pågår vanligtvis i två år.

— Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) ger dig en god grundutbildning inom din valda inriktning, precis som Särskild kurs. Men EGY-kursen ger dig även de kunskaper och erfarenheter du behöver för att påbörja ett yrkesliv inom ämnet du läser. EGY-utbildningar läses vanligtvis i två år.

— Allmän kurs låter dig studera de grundskole- eller gymnasieämnen du saknar behörighet i. På så vis kan du komplettera dina betyg och ge dig själv möjligheten att läsa vidare på högre nivå. Allmän kurs kan läsas "rent" eller blandas med studier inom en särskild inriktning. På så vis kan du både komplettera dina betyg och samtidigt även studera exempelvis konst eller ljudteknik. Allmänna kurser läses vanligtvis i ett till tre år beroende på dina egna behov och önskemål.

Oavsett vilken kurstyp du väljer så studerar du tillsammans med de övriga deltagarna inom samma inriktning. Du får dessutom blanda dina studier med två helt valfria ämnen för extra variation!

Hur du ansöker

Du som vill ansöka till någon av våra utbildningar börjar med att klicka på någon av inriktningarna ovan. Då får du se vilka utbildningar som finns inom den inriktningen.

Klicka sedan på namnet för den utbildning du är intresserad av så hittar du en ansökningsknapp där.

Ansökningarna görs via Schoolsoft, den gemensamma registreringsplatsen för Sveriges skolor. Om du inte redan har ett Schoolsoft-konto får du skapa ett (gratis, såklart) efter du klickat på ansökningsknappen.

Det går även att ansöka genom att ladda ned och skriva ut en pappersblankett. Du hittar blanketten under "Hur du ansöker" på varje utbildningssida.

När vi fått din ansökan återkommer vi så snart vi kan med besked.

Om du har frågor eller funderingar om din ansökan, kontakta oss gärna på [email protected] eller ring oss på 0922 – 688 00!

Boende
Du som ska studera på Svefi har möjlighet att hyra rum på vårt elevboende. Där får du ett eget rum, eller del i ett dubbelrum, med badrum och tillgång till wifi samt gemensamt kök. Observera att vi har ett begränsat antal rum och de delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sina utbildningsplatser, så först till kvarn gäller!

Du markerar att du vill ha ett rum i samband med att du ansöker till någon av våra utbildningar.

Om du skulle bli utan rum så finns det gott om lägenheter att hyra i Haparanda, antingen enskilt eller tillsammans med andra.

Här är några länkar som kan vara till hjälp:

— www.studiebostad.se (Haparanda)

www.hyrenbostad.se (Välj Haparanda i rutan för kommuner)

Facebookgrupp för att hyra, köpa och sälja bostäder i Haparanda

Haparanda bostäder

— Hyresvärdar i Haparanda

Har du frågor? Kontakta oss på [email protected] eller ring 0922 – 688 00.

 

Tips på boende i Haparanda

Veijo Taivalsaari

Rum till bl. a. studenter uthyres c:a 70 meter från Svefi i Haparanda centrum. Huset har åtta rum på två våningar. Rummen är möblerade och c:a 15 m² stora. Gemensamt kök samt dusch och toalett på varje våning. Tvättstuga finns.

Hyra: 3200 kr/mån inkl. el och bredband.

Intresserad? Kontakta Veijo:

Veijo Taivalsaari
Tfn: 072 – 547 14 14

 

Micael Söderholm

I samarbete med Svefi folkhögskola så erbjuder vi rum i olika storlekar. Huset har tre våningsplan med rum och är beläget endast 50m från Haparanda centrum samt 10m till Svefi, 850m till IKEA och 75m till busshållplats. Gemensamt nyrenoverat badrum, WC och kök. Tvätt och torkmöjligheter i källaren. WC på varje våning. Var snabb och passa på att boka upp ditt rum medan det finns ledigt!

Kontakta Micael för mer info och bilder på lediga rum:

Micael Söderholm
Tfn: 070 - 672 36 80
E-post: [email protected]

Boenderegler
Om du vill hyra rum på vårt internat kan det vara bra att känna till reglerna i förväg — men du får dem även när du hämtar nyckeln till rummet.

 

Regler för boende på Svefis internat

  1. Hyresgästen är skyldig att iaktta renlighet i de gemensamma utrymmena* och hålla sitt rum snyggt och rent. Hyresgästen är ersättningsskyldig om de gemensamma utrymmena* ej är välstädade vid kontroll samt vid uppkommen skada som ej är att hänföra till normalt slitage.
     
  2. Tystnad ska iakttas mellan 22.00 – 07.00.
     
  3. Vandrarhemmets ytterdörr skall hållas låst. Hyresgäst som tar emot utomstående till vandrarhemmet är själv ansvarig för denne.
     
  4. Hyresgästen får inte hyra ut, eller ta emot hyresgäster i andra hand. I undantagsfall kan någon närstående vistas hos hyresgästen 2-3 dygn. Hyresgästen är då ansvarig för sin gäst. För längre vistelse behövs godkännande av VD eller annan representant för skolan.
     
  5. Hyresgästen ska uppträda hänsynsfullt gentemot sina grannar.
     
  6. Rökning och användning av rökelse är förbjuden i hela vandrarhemmet, samt ute i närheten av fönster och dörrar.
     
  7. Tvättstuga får endast användas av vandrarhemmets hyresgäst. Var och en städar efter sig.
     
  8. VD eller annan av skolan delegerad person har i enlighet med hyreskontraktet rätt att två i förening besikta rummen vid behov.
     
  9. Husdjur (utom ledarhund) får EJ medföras till vandrarhemmet.
     
  10. Svefis städpersonal städar korridorerna. Hyresgästen städar själv sitt rum samt diskar och städar efter sig i de gemensamma utrymmena*. Tvättstuga och städredskap finns på vandrarhemmet, hyresgästen skaffar själv tvättmedel, rengöringsmedel, toalettpapper etc.
     
  11. Det är inte tillåtet att ta/låna av andras mat ur kylskåp och skafferi, använd endast mat som Du själv köpt.
     
  12. Hyresgästen ska vid avflyttning lämna rummet i samma skick som hyresgästen tog emot den.
     

*Gemensamma utrymmen = kök, TV-rum, korridorer, trappuppgångar, och tvättstuga.

CSN

Du kan finansiera dina studier hos oss med bidrag och lån från CSN.

Du hittar reglerna på folkhogskola.nu:
Studiestödsformer på folkhögskola

Du hittar även mer info på CSN:s webbplats:
Studiestöd: Alla bidrag och lån för studier

Att studera på Svefi

Vi på Sverigefinska folkhögskolan är stolta över att med flera års erfarenhet kunna erbjuda unika och högkvalitativa utbildningar. Allt eftersom samhällstrender förändras förnyar vi vårt utbud så att vi ständigt kan erbjuda aktuella och skräddarsydda utbildningar för dig som studerar.

Vårt exotiska geografiska läge på landsgränsen till Finland, men även med närhet till Ryssland och Norge, upplevs av många som ett spännande inslag. Skolan är en mångkulturell och kreativ mötesplats där olika traditioner och personligheter blandas.

Ett av våra starka kännetecken är vår speciellt inredda och designade studiemiljö som är fylld med kontraster, inspiration och personlighet. Detta är ett naturligt inslag i Svefis vardag, hos vår personal, liksom en stor del av vår pedagogik.

På Svefi tror vi på dig som studerande och att du vill brinna för det du gör. Vår strävan är att engagera dig till att ta eget ansvar och egna initiativ. Arbetet sker i små studiegrupper där du som studerande till stor del påverkar ditt eget studieinnehåll. Tillsammans med din lärare/handledare söker och bearbetar du kunskaper samt reflekterar över din inlärning.

Vi tror att praktiska inslag och medverkande vid externa arrangemang ger verklighetsanknytning och ett bredare perspektiv till dina studier. Detta är därmed en självklar del i många av våra utbildningar under din tid hos oss.

Vi ser fram emot att utvecklas med dig. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Varmt välkommen till oss!

Vanliga frågor

Här är svaren på vanliga frågor vi brukar få:

 

Fråga: Måste jag kunna finska för att studera hos er?

Svar: Nej! Alla lektioner och allt material är på svenska eller, i vissa fall, engelska. (Språkkurserna är givetvis undantagna detta.)

 

Fråga: Har ni boende på skolan?

Svar: Ja! En del av vårt vandrarhem fungerar som elevboende. Du kan hyra ett rum där i samband med att du ansöker till en utbildning.

Det finns även gott om lägenheter i Haparanda som kan hyras enskilt eller tillsammans med andra. Du får närmare info om boende efter din ansökan kommit in!

 

Fråga: Vad är skillnaden mellan allmänna/behörighetsgivande kurser, särskilda kurser och eftergymnasiala yrkesutbildningar?

Svar: De olika kurstyperna skiljer sig på flera punkter. Det de har gemensamt är att de läses här på skolan i upp till tre år, vanligtvis på heltid.

– Allmänna (eller behörighetsgivande) kurser innebär att du läser de grundskole- eller gymnasieämnen du saknar godkända betyg i. På så vis kan du komplettera dina betyg och ge dig själv möjligheten att läsa vidare på högre nivå – men det går precis lika bra att läsa ämnen helt enkelt för att du är intresserad!

Om du valt att läsa Allmän kurs med en viss inriktning så studerar du dina grundskole- eller gymnasieämnen ungefär 50% av tiden. Resten av tiden studerar du utbildningens inriktning. Ämnena blandas på schemat så du får variera dig.

Allmänna kurser pågår vanligtvis mellan 1 – 3 år, men de är väldigt flexibla och kan anpassas efter just dina behov.

– Särskild kurs innebär att du studerar utbildningens inriktning på heltid. Det här är den "vanliga" kurstypen och ger goda grunder inför vidare studier på högre nivå. Så om du t. ex. läser Ljudteknik som särskild kurs betyder det att du studerar ljudteknik-ämnena på heltid.

– Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) innebär att du studerar utbildningens inriktning på heltid, samma som på särskild kurs. Men du får även lära dig mer om yrkesaspekten av kursens inriktning. På så vis får du de kunskaper och erfarenheter du behöver inför ett arbetsliv inom ämnet du läser.

Till skillnad från särskilda kurser så räknas EGY som eftergymnasial studienivå. Det innebär att CSN inte har samma regler för EGY som för särskilda kurser.

Du kan läsa mer om reglerna för studiemedel på folkhogskola.nu:s infosida om studiestöd:

Om CSN på folkhogskola.nu

 

Fråga: Vad är material- och teknikavgift?

Svar: Folkhögskoleutbildningar är avgiftsfria, men det som tillkommer kring dem – försäkringar, material, studiebesök, med mera – kallas "material- och teknikavgift". Det är därför kostnaden som finns angiven i faktarutan längst ned på varje kurs heter så.

När du blir antagen till någon av våra kurser får du mer info om avgiften.

 

Fråga: Är ledarhundar tillåtna hos er?

Svar: Ja. Vi driver flera utbildningar, projekt och verksamheter där synskadade deltar, och det finns de som behöver ledarhund. Därmed är det alltså tillåtet med ledarhund på Svefi.

 

Fråga: Är skolan anpassad för rörelsehindrade?

Svar: Ja. Ramper och hissar finns, och de flesta av Svefis lokaler är anpassade för personer med funktionsnedsättningar (exempelvis toaletter och ingångar till lokaler).

Om du behöver använda hiss, ring receptionen på 0922 – 688 00 för information och assistans.

Svefi erbjuder dessutom både materiellt och pedagogiskt språkligt stöd till personer med funktionsnedsättningar.

Handlingsplan och policydokument

Godkänd handlingsplan för arbete mot diskriminering [Godkänd av styrelsen]

Länk

 

Godkänt policydokument för förstärkningsbidrag och språkschablon [2018-04-12]

Länk

 

Godkänd plan för jämställdhetsintegrering

Länk

 

Handlingsplan för frånvaro och disciplinära åtgärder

Länk

 

Information och rapporteringssystem gällande CSN, SPSM och SCB

Länk

 

Rutiner när en deltagare riskerar att inte nå behörighet/kursmoment

Länk

Rutiner, processer och åtgärder

Vill du läsa om Svefis rutiner, processer och åtgärder vid antagningar, omdömen, problem och annat? Klicka här!

 

STUDERANDERÄTT

Om dina rättigheter som studerande vid folkhögskola: Klicka här!

 

Registrering av personuppgifter

För att läsa om hur Svefi behandlar dina personuppgifter samt om inspelning och fotografering på skolan, klicka här!

DISTANSKURSER

Här listas de av Svefis distanskurser som börjar våren 2025.

Om du har frågor, kontakta Mats Holmgren på e-post [email protected]!

Sverigefinska folkhögskolan erbjuder  distanskurser två gånger om året, med början i januari/februari samt i augusti/september.

Distanskurserna är CSN-berättigade. Vi använder plattformen MIcrosoft Teams för att kommunicera i kurserna. Du får mer info om Teams i samband med kursstarten.

Våra distanskurser är:

  • Photoshop – Digital bildbehandling (VT2025)
    Distanskurs på 15 veckor för dig som vill lära dig använda Adobe Photoshop.
    Vårens omgång pågår fr.o.m. den 27 januari t.o.m. den 9 maj 2025.
    Sista ansökningsdag: 22 december 2024.
    Läs mer och ansök på www.folkhogskola.nu
    Kontaktperson: Mats Holmgren, [email protected]

Ändringar i kursutbudet kan förekomma.

SOMMARKURSER 2025

Info om sommarkurserna 2025 är under sammanställning.

Kostnad: (Material, studiebesök samt gemensamma aktiviteter) 1000 kr
Kontaktperson: Saara Pekkarinen ([email protected], 0922 – 688 10 eller 0922 – 688 00)
Pågår: 17 – 21/6 2023

Krokning är ett urgammalt handarbetssätt som liknar både virkning och stickning, men man använder bara en nål. Det är ett utmärkt sätt att skapa användbara saker på, och efter vi gått igenom grunderna kommer vi att tillverka exempelvis grytlappar, vantar och mössor! Inga förkunskaper krävs. Kursledaren är både svensk- och finskspråkig.