FÖR SYV

Hem — För studie- och yrkesvägledare

Hej Syv!

Här har vi samlat litet relevant information om Sverigefinska folkhögskolan (“Svefi”) samt hur det är att bo och plugga i Haparanda.

Nedan hittar ni även länkar till inlägg på Instagram och Facebook som är färdiga att delas samt affischer som kan e-postas eller skrivas ut. Där finns även ett formulär där ni kan beställa affischer direkt från oss utan kostnad.

För närmare info om alla våra utbildningar samt om datum, boende och liknande, besök sidan Studier som ni hittar via huvudmenyn ovan eller genom att klicka här: www.svefi.net/studier.

 

Kortfattat om att bo och plugga på Svefi


Språket

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, som i sin tur ligger precis på gränsen till Finland och bara en kort promenad från den finska systerstaden Torneå. Som namnet antyder är skolan tvåspråkig, men alla i personalen kan svenska och all undervisning och skolverksamhet sker på svenska.

 

Boende

Vi har deltagarboende på vårt vandrarhem som ligger tvärs över torget från skolan. (“Deltagare” är folkhögskoletermen för “elev”.) Alla rum har wifi och eget badrum samt gemensamt kök. Den som vill ha ett rum behöver bara kryssa i den rutan när han eller hon ansöker till en utbildning. Det finns även lägenheter att hyra i stan. Mer info om boende och hyresvärdar skickas ut efter antagning.

 

Restaurang

Det finns en mycket omtyckt lunchrestaurang som heter Minerva på skolans innergård. Där serveras tre rätter varje vardag: kött, fisk och vegetariskt, ofta med både laktos- och glutenfria alternativ samt fika på fredagar, och till det tillkommer ett rejält och varierat salladsbord samt dagens soppa. Allt är på buffé så det är fritt fram att prova! Restaurangen är öppen för allmänheten så det är inte bara skolans deltagare och personal som äter där.

 

Utbildningar

Svefi har utbildningar inom ljudteknik (med valbara fördjupningar under andra året såsom scenljus eller filmljud), musik, konst och hantverk, musikproduktion, sång och singer/songwriter. Samtliga läses på heltid här på skolan, är CSN-behöriga och pågår i upp till två år (eller upp till tre år för allmänna kurser, se nedan).

Utbildningarna finns i upp till tre utföranden: Allmän kurs, Särskild kurs samt Eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”).

Många av momenten leds av gästlärare som är yrkesverksamma inom det område de lär ut. I utbildningarna ingår även tillfällen där eleverna får praktiskt jobba med sina inriktningar, både på och utanför skolan (dock alltid med en handledare närvarande), vilket ger gott om erfarenhet, djupare förståelse och ökad självsäkerhet.

Här är skillnaderna mellan de tre kurstyperna:

Allmän kurs: Eleven får komplettera sina ofullständiga betyg från grund- eller gymnasieskolan, vilket ger möjlighet att söka vidare till studier på högre nivå. Det går även bra att blanda dessa allmänna studier med inslag från en Särskild kurs, till exempel ljudteknik, sång, eller något annat.

Särskild kurs: Helt enkelt gedigna grundutbildningar med fokus på en viss inriktning, till exempel konst eller musikproduktion, och som ger goda grunder inför vidare studier på t. ex. högskola eller universitet.

EGY: Samma utförande som Särskild kurs men med extra inslag som förbereder eleven för ett arbetsliv inom utbildningens område.

 

Utbildningar för synskadade

Vi har utbildningar inom Allmän kurs samt Ljudtekniker som är särskilt anpassade för synskadade. Ledarhund är tillåten på Svefi. Boende finns på Svefis vandrarhem, det är bara för deltagaren att bocka för att han eller hon är synskadad i sin ansökan så tilldelas ett rum.

 

Anpassad skola

Det finns tillgång till hiss och ramper samt toalett anpassade för rörelsehindrade i skolans byggnader.

 

Om Haparanda

Haparanda är en lugn liten stad som ligger rätt långt norrut, så de som kommer hit får inte bara uppleva midnattssol på sommaren och kolsvarta vinterdagar, de får även studiero och bra gemenskap samt gott om möjligheter att fördjupa sig i sina utbildningar, med fri tillgång till skolans lokaler och utrustning även efter skoltid. Det finns dessutom ett fint gym som det bara är att boka tid i, helt utan extra kostnad.

Det finns ett IKEA i Haparanda (världens nordligaste!) med allt vad det innebär, samt Ica Supermarket och Coop på ganska nära avstånd från skolan. Dessutom finns det många restauranger och större varuhus som Prisma och Lidl i finska Torneå, som alltså ligger på gångavstånd. Det är ju euro som gäller i Finland, men om man betalar med kort sköts valutaväxlingen automatiskt. Värt att känna till är att Finland är i en annan tidszon, så när man kliver över gränsen är det en timme senare än i Sverige. Så vi har två fyrverkerier att titta på varje nyårsafton!

Kontakt

Har du frågor eller funderingar gällande Svefi som skola och verksamhet? Hör av dig till vår reception på e-post [email protected] eller telefon 0922 – 688 00. De kan svara på de flesta av dina frågor eller koppla dig vidare.

Har du frågor om Svefis webbplats eller marknadsföring i stort (inklusive affischen) kan du gärna höra av dig till Mats Holmgren på e-post [email protected].

Om du vill kontakta Svefis SYV kan du höra av dig till Stefan Fredriksson på e-post [email protected].

Och om du vill nå någon annan i vår personal hittar du hela kontaktlistan på www.svefi.net/kontakt.

Affischen

Här är årets affisch för skolans utbildningar, och den finns tillgänglig i flera varianter.

Den finns som färdiga inlägg i både Instagram och Facebook, så det är bara att klicka på länkarna nedan så kan du dela dem direkt!

Den finns även som en förminskad version som kan e-postas utan att proppa igen folks brevlådor.

Och så finns den i utskriftsformat vilket betyder att den har en ganska hög filstorlek, så den versionen bör inte skickas till någon utan är bara anpassad för att skrivas ut. Den finns i både A3- och A4-storlek.

Slutligen kan du gärna beställa affischen av oss så postar vi den till dig. Du hittar ett formulär allra längst ned; det är bara att fylla i det så återkommer vi med dina affischer så snart vi kan.

Affisch, Svefis utbildningar 2023 (webb)
   Instagram

Du kan se och dela vårt färdiga Instagram-inlägg om våra utbildningar genom att klicka på den här länken.

Om du vill ladda ned Instagram-versionen av vår affisch, klicka på länken nedan. När du ser bilden kan du välja att spara den genom att högerklicka på den (PC/Mac) eller hålla ned fingret på den (telefon/platta).

Ladda ned Instagram-versionen av affischen (svefi-2023-instagram.jpg)

   Facebook

Du kan se och dela vårt färdiga Facebook-inlägg om våra utbildningar genom att klicka på den här länken.

Om du vill ladda ned Facebook-versionen av vår affisch, klicka på länken nedan. När du ser bilden kan du välja att spara den genom att högerklicka på den (PC/Mac) eller hålla ned fingret på den (telefon/platta).

Ladda ned Facebook-versionen av affischen (svefi-2023-facebook.jpg)

   E-post

Här är affischen i en lämplig storlek för att skickas med e-post.

Klicka på länken nedan för att öppna den. När du ser bilden kan du välja att spara den genom att högerklicka på den (PC/Mac) eller hålla ned fingret på den (telefon/platta).

Ladda ned e-postversionen av affischen (svefi-2023-webb.jpg)

   A3

Här är affischen anpassad för utskrift på A3-papper.

Klicka på länken nedan för att öppna den. När du ser bilden kan du välja att spara den genom att högerklicka på den (PC/Mac) eller hålla ned fingret på den (telefon/platta).

Den här versionen av bilden är c:a 3,5 MB stor, så den bör inte skickas över e-post till flera mottagare utan används alltså främst för att skrivas ut. (För en version du kan skicka, se “E-post” nedan.)

Ladda ned A3-versionen av affischen (svefi-2023-a3.jpg)

   A4

Här är affischen anpassad för utskrift på A4-papper.

Klicka på länken nedan för att öppna den. När du ser bilden kan du välja att spara den genom att högerklicka på den (PC/Mac) eller hålla ned fingret på den (telefon/platta).

Den här versionen av bilden är c:a 2 MB stor, så den bör inte skickas över e-post till flera mottagare utan används alltså främst för att skrivas ut. (För en version du kan skicka, se “E-post” nedan.)

Ladda ned A4-versionen av affischen (svefi-2023-a4.jpg)

Beställ affisch (kostnadsfritt!)

Vill du beställa några exemplar av Svefis affisch att hänga upp på din skola? Då är det bara att fylla i formuläret nedan så skickar vi dem så snart vi kan! Beställningen av affischerna är helt kostnadsfri.

(Det är frivilligt att ange din e-postadress, men om du skriver in den i rutan så får du ett kvitto på din beställning skickad till den.)