Allmän kurs på distans

Ansökan är fortfarande öppen till våra utbildningar. Välkommen in med din ansökan!

  • Fixa dina betyg från grundskolan eller gymnasiet
  • Få behörighet till vidare studier
  • Plugga hemma, träffas över nätet

Allmän kurs på distans är för dig som behöver komplettera dina betyg från  högstadiet eller gymnasiet men som inte kan studera på annan ort.

Den här kursen har en fysisk träff, all övrig tid studerar du hemma och träffar dina lärare och andra kursdeltagare över nätet.

Studierna är på heltid vilket inom folkhögskolekurser innebär 20 timmars studier per vecka. Men du kommer även att behöva lägga tid på grupparbeten, läxor och uppsatser.

Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Varje ämne du studerar beräknas uppta c:a 25% av heltid, så om du läser fyra ämnen under läsåret når du upp till heltid.

Utöver en god kontakt med lärarna förväntas du även att aktivt delta i möten med dina kurskamrater via e-post, Microsoft Teams och chatt.

Att plugga på folkhögskola leder inte bara till ökade kunskaper utan även till ökat självförtroende och ansvarstagande samt ger en bra grund inför vidare studier på gymnasium, högskola eller yrkeshögskola.

ANSÖK NU!

START 19/8

ANSÖK
GRUNDSKOLENIVÅ
ANSÖK
GYMNASIENIVÅ
Hur kommer jag igång?

Du får börja med att utforma en studieplan tillsammans med din mentor på kursen. Om du pluggat på gymnasienivå tidigare så får du först validera dina kunskaper, då ser vi var du bör börja.

Målet är att du får komplettera dina betyg så du uppnår grundläggande behörighet till gymnasium, högskola eller yrkeshögskola inom ett till tre år, beroende på dina tidigare studier och arbetslivserfarenheter.

När du väl kommit igång skickar dina lärare instruktioner och inlämningsuppgifter via Microsoft Teams. Då pluggar du hemifrån på de tider som passar dig. Men tänk på att eftersom du studerar på egen hand så behöver du ha god självdisciplin.

Mer än bara studier

Förutom dina ämnen så jobbar vi ofta även med teman som sträcker sig över kursgränserna. Det kan handla om temaveckor där du får interagera och diskutera med skolans andra deltagare och lärare över nätet, eller delta i olika föreläsningar.

Vi har även ett tillfälle under året då vi träffas på plats på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda. Under den träffen får du hjälp med att skapa en bra struktur på dina studier samt fördjupa dina kunskaper genom gemensamma diskussioner och uppgifter, och så lär du känna dina lärare och kurskamrater litet närmare! Du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under träffen i Haparanda.

Vi anordnar dessutom friluftsdagar, konserter och andra evenemang som du är välkommen att vara med på – men som distansdeltagare är det förstås frivilligt.

Utrustning och kurslitteratur

För att kunna gå Allmän kurs på distans behöver du ha antingen en dator eller surfplatta med Internetuppkoppling (mobiltelefon fungerar ej).

Du behöver även ha en kamera, mikrofon och högtalare så vi kan se och prata med varandra. Alla dessa saker finns ofta färdigt inbyggda i bärbara datorer och surfplattor, men om du har en stationär dator kan du behöva skaffa ett headset med mikrofon samt en webbkamera.

När kursen börjar får du ladda ned gratisappen Microsoft Teams, som är vår studieplattform. Du får dessutom ett eget skolkonto skickat till dig – egna privata Teamskonton fungerar inte med våra studier.

Du kommer att behöva träffa dina lärare över Teams åtminstone fyra gånger per vecka. Mycket av själva skolarbetet kan dock göras nedkopplad.

Och du köper din kurslitteratur själv. Du får en lista på de böcker du behöver i god tid före kursen startar.

Nivå, behörigheter och omfattning

Dina tidigare studier avgör om du behöver plugga på grundskolenivå eller gymnasienivå.

När du börjar får du välja mellan ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap, religion, matematik, naturkunskap, geografi och historia. (Särskilda behörigheter kan ges i vissa fall, om du t. ex. siktar på att ansöka till en specifik högskoleutbildning senare.)

Om du läser på gymnasienivå kommer du att behöva gå kursen i antingen ett eller två år beroende på hur många gymnasiepoäng du redan har. För att uppnå grundläggande högskolebehörighet behöver du både få dina ämnesbehörigheter samt uppnå något som kallas för omfattning. Det betyder att dina studier måste motsvara tre års heltidsstudier på gymnasienivå.

För gymnasiebehörighet

Du som vill plugga på grundskolenivå så du får grundläggande behörighet till gymnasiestudier behöver uppnå följande under dina studier:

– Du slutför minst ett års heltidsstudier på Allmän kurs där dina ämnen motsvarar grundskolans årskurs 9.

– Du behöver dessutom få åtminstone godkänt i följande ämnen på en nivå som motsvarar årskurs 9:

– Svenska eller Svenska som andraspråk
– Engelska
– Matematik
– Samhällskunskap

Kurserna motsvarar Skolverkets kursplan för samtliga ämnen.

För högskolebehörighet

Du som vill plugga på gymnasienivå så du kan uppnå grundläggande behörighet till högskolestudier får välja ett eller flera av följande ämnen:

– Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
– Engelska 5 och 6
– Historia 1a1
– Religionskunskap 1
– Matematik 1a, b eller c
– Naturkunskap 1a1
– Samhällskunskap 1a1

(Observera att vissa högskolestudier kan kräva särskilda behörigheter. Du kan prata med din mentor om detta när du börjar.)

För yrkeshögskolebehörighet

Du som vill plugga på gymnasienivå så du kan uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola kan välja ett eller flera av dessa ämnen:

– Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
– Engelska 5
– Historia 1a1
– Religionskunskap 1
– Matematik 1a, b eller c
– Naturkunskap 1a1
– Samhällskunskap 1a1

(Observera att vissa yrkeshögskolestudier kan kräva särskilda behörigheter. Du kan prata med din mentor om detta när du börjar.)

ANSÖK
GRUNDSKOLENIVÅ
ANSÖK
GYMNASIENIVÅ

Ansökan sker via Schoolsoft. Läs mer om hur du ansöker nedan.

Fakta, datum och info

Viktigt om Allmän kurs på distans
Kursnamn:
Allmän kurs på distans

Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs. Du studerar de ämnen du saknar behörighet i från grundskolan eller gymnasiet.

Omfattning:
Studietakt: Från 25% till 100%.
Studietid, grundskolenivå: 1 läsår
Studietid, gymnasienivå: 1–3 läsår

Både studietakten och studietiden kan ändras efter dina behov. Prata med din mentor efter utbildningen börjat.

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har förbättrat dina baskunskaper i allmänna ämnen och/eller uppnått behörighet till vidare studier.
— Du har förstärkt din personliga utveckling.

Ansök senast:
Löpande antagningar. Ansök nu! Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:
HT: 2024-08-19 — 2024-12-20
VT: 2025-01-13 — 2025-06-13

Träff
Kursen har en fysisk träff på skolan som är obligatorisk att vara med på. Årets träff är planerad till 26–27 augusti 2024. Boende under träffen kan hyras på skolans vandrarhem. Du får närmare info efter antagning.

Praktik
Under vårterminen har vi en praktikperiod. Då får du en möjlighet att under två veckor prova på ett yrke som intresserar dig. Det är viktigt att komma ut i verkligheten ibland. Praktiken kan ge en möjlig ingång och skapa kontakter i det fortsatta arbetet efter skolan.

Material- och teknikavgift:
500 kr per termin. Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig. Observera att avgiften ej är återbetalningsbar.

Litteratur
Du står själv står för kostnaden för ev. kurslitteratur. Lista skickas före kursstart.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— För att vi ska kunna behandla din ansökan är det viktigt att du skickar in alla betyg och intyg som behövs när du ansöker.
— Du behöver ha god datorvana och kunna hantera Microsoft Teams eftersom du lämnar in uppgifter digitalt och kommunicerar med lärare och kurskamrater utan teknisk support.
— Du behöver ha daglig tillgång till Internet samt en dator eller platta med inbyggd kamera och mikrofon, alternativt headset. OBS! Matematikstudier kan inte genomföras på surfplatta.
— Kursen kräver god självdisciplin eftersom det i hög grad är du själv som organiserar dina studier.
— Goda kunskaper i svenska krävs för att kunna följa kursen då utbildningen bygger på skriftliga instruktioner och uppgifter.
— Arbetsprover (bilder på egna konstverk, bifogas med ansökningen).
— Intervju via Teams, Zoom eller någon annan plattform.

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan, Allmän kurs

CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A1 gr (grundskolenivå) eller A1 gy (gymnasienivå).

Kontaktperson:
Elisabeth Eriksson
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 00 (växel)

Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka knappen “Ansök” ovan. Då tas du till den utbildningens sida på Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan. Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När kontot är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Du behöver dessutom bifoga en eller flera filer med din ansökan: åtminstone ett personligt brev där du berättar litet om dig själv och varför du söker till kursen, men i vissa utbildningar får du även inkludera arbetsprover och liknande. Läs igenom ansökningsformuläret så ser du vilka filer du behöver bifoga i din ansökan.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med de bilagor som framgår på pappret. Adressen till skolan finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

Haparanda #pågränsen