OM SVEFI
Hem — Om Svefi
Här hittar du information som rör Sverigefinska folkhögskolan som verksamhet.
STUDIER PÅ SVEFI
Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.
Idag drivs skolans utbildningar helt på svenska och inom vitt skilda områden även om de flesta har en stark estetisk prägel. Exempel på utbildningar är konst- och hantverksutbildningen Happis Arts & Crafts, den yrkesinriktade utbildningen Ljudteknik (som även kan fokuseras mot Filmljud), flera utbildningar inom musik och sång såsom Singer/Songwriter och Musikproduktion, en utbildning med fokus på scenljus, med mycket mera.
Utöver särskilda kurser och yrkesutbildningar har Svefi även flera allmänna kurser där du kan läsa in behörigheter du kanske saknar från grundskolan eller gymnasiet. Men du måste inte hålla dig till enbart kärnämnena: de allmänna kurserna kan gärna utökas med en viss inriktning såsom musik eller ljudteknik för att göra studierna litet mer mångsidiga.
Alla utbildningar fylls med inslag som ger dig både nya och praktiska erfarenheter. Till exempel så får Musikerna förstås framträda i livekonserter flera gånger om året. Samtidigt får de som studerar ljudteknik rigga, mixa och spela in konserterna medan de som pluggar Scenljus får planera, designa och sköta ljussättningen. Konstutbildningen Happis Arts & Crafts får ha utställningar både på skolan och i andra lokaler i staden, ofta i samband med övriga evenemang. Och förstås så dyker det alltid upp extra uppdrag och tillfällen med helt egna krav och förutsättningar som ger gott om variation!
Som folkhögskola är Svefis mål med utbildningarna inte bara att ge ökade kunskaper; det är även att låta deltagaren utvecklas som person samt att ge både inspiration och möjlighet för deltagaren att ta sig vidare – antingen mot studier på högre nivå eller ut i yrkeslivet.
Samtliga utbildningar är CSN-berättigade och läses vanligtvis på heltid i två år – men allmänna kurser kan pågå i upp till tre år baserat på deltagarens behov.
En trygg men speciell miljö
Att skolan befinner sig i Haparanda, en tyst småstad uppe i norr, ger en lugn och trygg studiemiljö som ofta kan kännas som en helt egen liten värld – särskilt i skolans lokaler som är fyllda med konst och design. Perfekt för dig som vill få ett ombyte i livet! Men steget är ändå kort till litet livligare trakter: Haparandas betydligt större systerstad Tornio är bokstavligen bara en kort promenad över den finska gränsen.
Årstiderna i trakten är i regel både intensiva och minnesvärda, med mörka, snöiga vinterdagar följda av ljusa och milda sommarnätter som bara de kan vara väl värda att få uppleva.
Svefi lockar till sig studerande inte bara från hela Sverige utan även utifrån gränserna. Välkommen, du med!
Om arbetsformen
Svefi är en flexibel skola där du som deltagare har stora möjligheter att påverka dina studier. Utöver de ämnen som ingår i din valda utbildning får du även välja ett eller flera tillvalsämnen som du är intresserad av.
Vi har med jämna mellanrum evenemang där alla utbildningar samarbetar (musik- och sångkurserna uppträder med livemusik, ljusdesignkurserna riggar ljus, konstkurserna har utställning, och så vidare). Dessa är öppna för allmänheten.
Boende på Svefi
När du ansöker till någon av Svefis utbildningar får du samtidigt möjlighet att ange om du vill ha ett rum på Svefis deltagarboende, som är en del av skolans vandrarhem. Deltagarboendet är ett enkelt rum med tillhörande Wifi, eget badrum med dusch, samt tillgång till gemensamt kök.
Det finns dock endast ett begränsat antal rum så det är först till kvarn som gäller. Men det finns även gott om lägenheter i Haparanda, och vi har nära samarbete med flera hyresvärdar, så boende finns alltid att tillgå.
För mer info, se sidan Studier.
Skolans restaurang
Svefi har en populär lunchrestaurang på innergården, Restaurang Minerva, som serverar upp till två olika rätter samt vegetariskt varje vardag.
Menyerna har internationella inslag men ofta med nordisk prägel och rätterna är gluten- och/eller laktosfria där det är möjligt. Restaurangen prioriterar lokalproducerade ingredienser.
Restaurang Minerva är öppen för allmänheten. Studerande vid Svefi får rabatterat pris.
Studierättsliga frågor
Svefi är anslutet till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR.
Rutiner
Här hittar du de rutiner som gäller vid Svefi, från antagningsprocessen till frånvaro: Studier (klicka på länken under rubriken “Rutiner, processer och åtgärder”).
VERKSAMHET
Svefi, Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda, mitt i Barents.
Vårt mål är att tillhandahålla stimulerande och utvecklande folkbildning, vare sig det handlar om att stärka gymnasiekompetensen, utvecklas inom ett specifikt intresse-/yrkesområde, eller få personlig stimulans och utveckling.
Vi erbjuder även ett brett konferensutbud i spännande designlokaler samt vandrarhem, bar och restaurang.
Utöver det arrangerar vi årligen flertalet evenemang och kulturarrangemang. Vi deltar dessutom aktivt i utvecklingssammanhang av det lokala samhället, men även regionalt och internationellt, bl. a. i olika samarbetsprojekt.
Vi tillhandahåller även olika tjänster inom IT och konferensteknik.
Svefi är en religiöst och politiskt obunden verksamhet.
Tveka inte att kontakta oss vid frågor! Du kan nå oss på telefon +46 (0)922 – 688 00 eller e-post [email protected].
VERKSAMHETSPLAN
Klicka på länken nedan för att öppna Svefis verksamhetsplan som PDF-fil:
LOKALGALLERI
Svefis lokaler är unikt inredda och designade. Här är några smakprov på hur det ser ut hos oss!
SVEFIS STYRELSE
- Raimo Pärssinen (ordförande, Sverigefinska riksförbundet, RSKL)
- Eivor Olofsson (vice ordförande, Svefis vänner)
- Jouni Slagner (Sverigefinska riksförbundet, RSKL)
- Tina Strandberg (Finland-Samfundet)
- Christina Lugnet (Svefis vänner)
- Arja Martinviita (Svefi, rektor) – adjungerad men ingår ej i styrelsen
- Emma Pakisjärvi-Forsberg (personalrepresentant, sekreterare)
ORGANISATION
Svefis huvudmän är föreningen för Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.
I Svefis styrelse ingår representanter från RSKL/SFRF, Finland-samfundet, Haparanda stad samt Svefis vänner.
LOGOTYP
Här hittar du Sverigefinska folkhögskolans logotyp för användning på webbsidor eller i digitala dokument (PNG-format) eller på trycksaker som affischer och broschyrer (PDF-format).
Behöver du logotypen i något annat format? Kontakta Mats Holmgren på [email protected].
Svefi-logo, svart text med genomskinlig bakgrund
Filnamn: svefi_svarttext-genomsk
Filformat: PNG (för webb- och datorbruk)
Filformat: PDF (för trycksaker)
— Högerklicka på länken och välj Spara mål som (eller liknande) för att spara filen på din dator.
Filnamn: svefi_vittext-genomsk
Filformat: PNG (för webb- och datorbruk)
Filformat: PDF (för trycksaker)
— Högerklicka på länken och välj Spara mål som (eller liknande) för att spara filen på din dator.