Singer/Songwriter
- Finns som profilkurs samt yrkesutbildning
- Skriv och framför dina egna låtar
- Perfekt som grund för vidare studier
Singer/Songwriter låter dig skriva och framföra dina egna låtar. Du får samtidigt förbättra din röst- och sångteknik, utvecklas inom gitarr- och/eller pianoackompanjemang samt förkovra dig i musikteori, gehör, ljudteknik, med mera. Och du får naturligtvis inte bara spela och sjunga inför publik, du får även spela in dina låtar i studio!
Den här utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av att skriva och spela samt som förberedande utbildning inför t. ex. musikhögskola eller ett yrkesliv inom musikbranschen.
Om du behöver läsa in behörigheter från grundskolan eller gymnasiet kan du gärna ansöka till Allmän kurs med inriktning mot singer/songwriter istället. Då får du läsa de ämnen du saknar godkänt i och samtidigt jobba med musik och sång med de övriga deltagarna.
Skriv och spela
En stor del i din utbildning är att du utöver dina självständiga studier även kommer att få spela mycket i ensemble. Det är viktigt så du får lära dig känna av gruppdynamik och bli samspelt med andra musiker.
Och utöver att fördjupa dig inom ditt instrument kommer du även att jobba kontinuerligt med att skriva låtar, och du får gott om feedback och tips från kursledaren vilket hjälper dig att utveckla en mer disciplinerad kreativitet.
Live och i studio
Svefi anordnar konserter flera gånger om året där du som singer/songwriter förstås får framträda, både solo men även tillsammans med andra. Det kan röra sig om allt från lugna solospelningar på skolans populära restaurang till spontana jam sessions på en stor utomhusscen inför skolavslutningen.
Du får dessutom även spela en hel del i studio, ofta i samarbete med deltagarna som läser till ljudtekniker. Att spela i studio innebär ett helt annat förhållningssätt jämfört med livespelningar, och även det är en viktig aspekt att vänja sig vid.
Praktiska erfarenheter
I utbildningen ingår två veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.
Dessutom anordnas en årlig turné under vårterminen där deltagare i alla våra musik- och ljudteknikkurser får resa tillsammans och konsertera på olika orter i regionen. Målet är att ni får resa, rigga, spela och packa så ni får prova på verkligheten som musiker och tekniker. Det ger gott om praktiska erfarenheter som det inte går att läsa sig till!
Musikaliska ämnen
Du kommer även att få studera en mängd olika teoretiska ämnen såsom musikteori, gehör och gehörsdiktat (plankning), genreförståelse, notläsning, med mycket mera.
Dessutom tillkommer ämnen som körsång och grundläggande ljudteknik för att ge dig den extra lilla skärpan en mångsidig singer/songwriter kan behöva!
Profilkurs eller yrkesutbildning?
Du väljer själv om du vill gå den här utbildningen som profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”).
Profilkursen är en reguljär ett- till tvåårig heltidsutbildning som förbereder dig inför t. ex. musikhögskola.
EGY består till stor del av samma moment som profilkursen, men EGY innehåller dessutom extra ämnen och projekt som utöver högskola även förbereder dig inför ett yrkesliv som singer/songwriter.
Den kursansvarige ger dig närmare information om skillnaderna vid intervjun.
När du ansöker hamnar du automatiskt på profilkursen, men du kan alltså välja vilken nivå du faktiskt vill vara på efter du blivit antagen.
Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på musik- och ljudutbildningarna håller oftast till i den nya delen av byggnaden strax intill vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.
Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.
Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.
Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!
Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?
ANSÖK
Ansökan sker via Schoolsoft.
Läs mer om hur du ansöker nedan.
Deltagare om musikutbildningarna
Jonathan Reimer, Singer/Songwriter
Hur kommer det sig att du hamnade i Haparanda?
— Jag är från Malmö från början, och kände att jag ville komma iväg så långt bort jag kunde. Så såg jag att de hade en folkhögskola här. Det här är mitt andra år. Första året pluggade jag Musikproduktion, så bytte jag sen till Singer/Songwriter.
Musikproduktion var jättebra men jag kände att jag ville sjunga mer
Har du hållit på mycket med musik innan?
— Ja, sen jag började göra musik själv för 4-5 år sedan så har jag fått mersmak och känt att jag har utvecklats mer. Jag började med rap, men nu har jag gått över mer till sång.
Vad har du lärt dig hittills på Svefi?
— När jag flyttade hit så flyttade jag hemifrån, så jag har mest lärt känna mig själv mer. Jag har fått jättemycket tekniska och konkreta saker från utbildningarna, men framförallt har jag lärt mig hur jag själv fungerar och hur jag arbetar på ett bra sätt.
Hur har det varit att bo i Norrbotten och i en småstad!
— Det var ganska jobbigt i början, men sen insåg jag att när det är en sån liten stad, då måste man göra nånting av tiden. Och då så jobbar man med det man älskar. Jag bor på elevboendet så jag träffar mycket kompisar hela tiden. Man är aldrig ensam, och man är mer ensam i en större stad på många sätt.
Hur är Singer/Songwriter-utbildningen?
— Vi har ganska få lektioner, men vi har musikteori och komposition och arrangemang och sånt. Men det är också mycket fritid där man ska arbeta med sitt eget. Och vi får slutprojekt för varje termin att jobba med, t.ex att skriva en låt på ett visst tema. Och sen lär man sig hur man kan göra låtar, under tiden.
Det är både en blessing and a curse att ha så mycket tid till eget kreativt utforskande. Om man kan strukturera sig själv så är det jättebra. Det tyckte jag var svårt först, att faktiskt jobba under skoltid. Så jag la mycket kvällar på det, vilket inte gjorde något för det var så kul. Men det är en balansgång. Det har varit jättenyttigt att lära sig det..
Vad är det bästa med Svefi?
— Det bästa är ju att det är så få elever och man får så mycket lärartid. De har alltid tid för en. Vi är kanske 15 personer på musiksidan. Man har mycket frihet och tillgång till jättemycket resurser, så det är absolut det bästa.
Och att det är så litet i Haparanda att man måste jobba med det man vill. För det finns inte så mycket annat att göra.
Fanns det någon speciell anledning till att du sökte folkhögskola?
— Jag var skoltrött efter gymnasiet, och jag ville inte bo hemma. Då var folkhögskola en jättebra ingång, för då kunde jag få pyssla med det jag ville och samtidigt bo där. Jag känner mig lite bortskämd nästan, för att det är så fritt.
Hur ser framtiden ut?
— Jag vet inte riktigt, men jag vill ha musik som nånting nära mig för resten av mitt liv. Men jag vet inte om jag kommer jobba med det. Det har varit en jättekul resa, och jag hade gärna jobbat med någonting ljudrelaterat. Man ska vara försiktig med att göra saker till sitt jobb tycker jag, för motivationen kan försvinna lite då. Jag tror att jag hade mått bäst av att ha musik som en hobby som får ta mycket tid. För att jag vill det, inte för att jag måste.
Vad hade du sagt till någon som funderar på att söka?
— Sök! Speciellt om man är från ett större ställe så är det jättebra för att koppla av och få tid och fokus till att göra någonting man är intresserad av.
Alexander Tovås, Allmän kurs: Musiker
Var är du ifrån?
— Jag är från Stockholm, så jag har bott här i 1,5 år.
Hur var omställningen från Stockholm till Haparanda?
— Väldigt stor, men på ett positivt sätt. Det är ju helt annorlunda från storstan, och jag skulle säga att hade det inte varit för skolan eller kompisarna så hade jag nog inte trivts. Men det är ju det det handlar om, det sociala. Jag har fått väldigt bra vänskaper här, och det är kul!
Hur hittade du till Svefi?
— Jag hade planerat att gå Komvux för att läsa upp några ämnen från gymnasiet, men kände att det hade varit roligare att plugga på folkhögskola. Det var min farmor som tipsade om det. Så då sökte jag massa olika skolor, och så hittade jag Svefi och såg att de hade allmän kurs där man också kunde plugga musiker. Det var ju perfekt!
Jag hade inte så många ämnen att plugga upp egentligen, så det blev perfekt att kombinera det med något jag älskar. Så blir det ju lite av en merit att man har pluggat musik också.
Hur började ditt musikintresse?
— Jag har hållit på med musik på ett eller annat sätt så länge jag kan minnas. Jag har jobbat som DJ professionellt i flera år, men just trummor och att spela i band har jag inte gjort på den här nivån tidigare. Så det är jättekul att få göra det och ha konserter och spela med likasinnade!
Vad har varit roligast hittills?
— Konserterna, skulle jag säga. Vi har en i månaden. Det är lätt det roligaste, just eftersom du får repa i flera veckor och förbereda med bandet. Det är jätteskoj! Det spelar ingen roll om det kommer 5 eller 50 personer. Vi spelar för vår skull.
Vad har varit mest utmanande?
— Musikutbildningen är väldigt bred, så det kan vara olika genrer och olika slags låtar. Så det är såklart en utmaning. Om vi ska jobba med ett projekt som vi inte har någon alls erfarenhet av så blir det ju lite press att göra någonting av det.
Hur ser framtiden ut?
— Jag har ju fortfarande den här barndomsdrömmen att bli rockstjärna nån gång. Skulle det inte bli så så skulle jag nog bli lika glad för att bli musiklärare. Men jag tror nog jag kommer ha nåt slags yrke som innefattar musik. Musiklärare, ljudtekniker, jobba i musikbutik. Är rätt säker på att det musikaliska kommer vara kvar.
Hur förbereder utbildningen en för yrkeslivet?
— Den jag går lyckas väldigt bra med det, för det är mycket grupparbeten och samarbeten så man lär sig att arbeta med andra. Men också att man får mycket egen tid då man kan fokusera på egen musik, och då får jag verktygen för att kunna göra det bättre. Man får lära sig olika tekniker och arbetssätt.
Har du något att säga till nån som funderar att söka?
— Absolut! Jag har lärt mig att folkhögskola är nog inte för alla. Det lägger mycket press på en själv att ta lite plats, våga prata och vara social. Det handlar mycket om det sociala, få vänner och lära sig av varandra. Så det är viktigt att våga ta det steget. Jag var ganska introvert när jag började här, men så kände jag att jag ville växa som person. Så jag har fått gå utanför min comfort zone, men det leder till någonting bra.
Jag är inte finsk alls, och ändå går jag på Sverigefinska folkhögskolan. Vem som helst kan söka – det är för alla!
Vad har de här åren gett dig?
— Fantastiska vänskaper, en av mina bästa vänner har jag fått härifrån. Det är underbart! På folkhögskola generellt och på Svefi är det mycket kamratskapen det handlar om, att ha kul ihop.
Fakta, datum och info
Viktigt om Singer/Songwriter
Kursnamn:
Singer/Songwriter
Kurstyp:
Profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”). Du får mer info om de olika typerna i samband med antagningsintervjun och kan välja den som passar dig bäst senare. Observera att när du ansöker till utbildningen placeras du automatiskt i profilkursen, men du kan alltså byta till EGY i efterhand om du vill det. Det är bara att prata med din kursledare.
Omfattning:
Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 läsår
Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har vana av att komponera och arrangera låtar samt författa texter.
— Du har producerat och spelat in två färdiga inspelningsprojekt (EP:s).
— Du har skrivit musik tillsammans med andra.
— Du behärskar grunderna i sångteknik och interpretation, och kan använda dessa i ensemblespel i olika musikstilar.
— Du behärskar grunderna i musikteori, gehörsdiktat (plankning) och notläsning.
— Du har konsertvana och en god förståelse för scenframträdande.
— Du har studiovana och en god förståelse för studioinspelningar.
— Du har ett entreprenöriellt tänk, och har goda kunskaper om marknadsföring av både event och sig själv som musiker. (EGY)
— Du kan arbeta som låtskrivare, och som sångare i både live- och studiosammanhang.
Ansök senast:
15 april 2025. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).
Kommande läsår:
HT: 2025-08-18 — 2025-12-19
VT: 2026-01-12 — 2026-06-12
Material- och teknikavgift:
3000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.
Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig. Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.
Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Du har slutfört grundskola (för särskild kurs) eller har behörighet till yrkeshögskola (för EGY)
— Antagningsprov: Du kallas till ett prov. Det består av ett spelprov samt en intervju och sker antingen på Svefi i Haparanda eller över nätet via Teams eller zoom. Om du gör antagningsprovet på plats här på skolan kan du bo på vårt vandrarhem till sänkt kostnad.
(Om du inte uppfyller antagningskraven kan du gärna ansöka till Allmän kurs: Singer/Songwriter istället. Då får du läsa in de behörigheter du saknar samtidigt som du studerar musik.)
Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.
Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Hyran ligger på mellan 3000–4000 kr i månaden beroende på typ av rum.
Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan och du får en lista på hyresvärdar tillsammans med antagningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!
Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan, Singer/Songwriter (profilkurs), Studieplan, Singer/Songwriter (EGY)
CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå, för profilkursen) eller B1 (eftergymnasial nivå, för EGY-utbildningen).
Kontaktperson:
Janne Posti
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 22 eller 0922 – 688 00 (växel)
Hur du ansöker
För att ansöka till en utbildning, klicka knappen “Ansök” ovan. Då tas du till den utbildningens sida på Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.
Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan. Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När kontot är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.
Du behöver dessutom bifoga en eller flera filer med din ansökan: åtminstone ett personligt brev där du berättar litet om dig själv och varför du söker till kursen, men i vissa utbildningar får du även inkludera arbetsprover och liknande. Läs igenom ansökningsformuläret så ser du vilka filer du behöver bifoga i din ansökan.
Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!
Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.
Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)
Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med de bilagor som framgår på pappret. Adressen till skolan finns på blanketten.
Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.
Om Svefi och Haparanda
Svefi står för “Sverigefinska folkhögskolan”, men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men skolan ligger ju i Sverige och all utbildning sker helt på svenska.
Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska som ett tillvalsämne när du studerar hos oss.
Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken “Om Svefi” längst ned på sidan.
Boende
Svefi har ett antal rum på vårt vandrarhem som hyrs ut till de som går våra kurser. Du får ange om du vill ha ett rum när du skickar in din ansökan, och det är först till kvarn som gäller! Men om alla rum skulle vara tagna finns det även lägenheter i Haparanda du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.
Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Och om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!
Gemensamt för alla utbildningar
Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.
Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.
Om Haparanda
Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.
Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss eller tåg. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.
Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större.
Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan även svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast att använda kort.
Våren här är kort men intensiv och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!
Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse, även om det kan ta ett tag innan man vänjer sig.
Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda, med sträng kyla och mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.
Haparanda #pågränsen