STUDIER

LÅNGKURSER

Våra långkurser är utbildningar som du läser på heltid här på skolan. Varje inriktning finns i upp till tre olika kurstyper:

Särskild kurs, en utbildning där du studerar din valda inriktning på heltid.

Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) liknar Särskild kurs, men du får även de kunskaper och erfarenheter du behöver för att påbörja ett yrkesliv inom din valda inriktning.

Allmän kurs, där du får läsa in de behörigheter du saknar från grundskolan eller gymnasiet (eller de ämnen du bara är intresserad av). Du kan samtidigt välja att även studera en särskild inriktning.

Samtliga långkurser är CSN-berättigade, pågår vanligtvis i två till tre år, och ger en god grund inför vidare studier på exempelvis högskola. Vi har dessutom restaurang på innergården samt elevboende tvärs över torget.

OBS: Har du ansökt eller tänker du ansöka till någon av våra utbildningar? Titta gärna på de viktiga datumen längre ned!

Viktiga datum 2021

Har du ansökt till någon av våra kurser, eller planerar du att ansöka? Här är de datum du behöver känna till!

VISA VIKTIGA DATUM 2021

25 april: Sista ansökningsdag
— Observera: även om sista ansökningsdagen passerat så kan du ändå ansöka till en utbildning. Om platser finns kvar hör vi av oss!

25 mars – 15 maj: Intervju
— Om du ansökt till en utbildning där intervju är ett av antagningskraven så kontaktar vi dig och kommer överens om tid och plats.

16 maj: Antagningsbesked
— Senast denna dag får du ditt antagningsbesked via epost. Tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet!

30 maj: Sista svarsdag
— Sista dagen du kan tacka ja eller nej till den erbjudna platsen.

Info för studerande

Vill du veta mer om boende, vanliga frågor, CSN eller något annat? Klicka på “Visa info” nedan.

VISA INFO

Om våra utbildningar

Vanliga utbildningar kallas "långkurser" på folkhögskolor.

Långkurser är alltså utbildningar som du läser på plats här på skolan. Samtliga långkurser är CSN-berättigade och läses oftast på heltid, men folkhögskolekurser är väldigt flexibla och kan ofta modifieras efter deltagarens behov.

Du kan se vilka långkurser vi har genom att klicka på de olika inriktningarna ovan.

Varje inriktning erbjuder upp till tre olika typer av utbildningar: Särskild kurs, Eftergymnasial yrkesutbildning samt Allmän kurs. Du väljer den typ som passar just dig.

— Särskild kurs är den vanliga typen av utbildning. Här får du helt enkelt studera din valda inriktning. Våra särskilda kurser ger goda grunder inför vidare studier på högre nivå. Särskilda kurser pågår vanligtvis i två år.

— Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) ger dig en god grundutbildning inom din valda inriktning, precis som Särskild kurs. Men EGY-kursen ger dig även de kunskaper och erfarenheter du behöver för att påbörja ett yrkesliv inom ämnet du läser. EGY-utbildningar läses vanligtvis i två år.

— Allmän kurs låter dig studera de grundskole- eller gymnasieämnen du saknar behörighet i. På så vis kan du komplettera dina betyg och ge dig själv möjligheten att läsa vidare på högre nivå. Allmän kurs kan läsas "rent" eller blandas med studier inom en särskild inriktning. På så vis kan du både komplettera dina betyg och samtidigt även studera exempelvis konst eller ljudteknik. Allmänna kurser läses vanligtvis i ett till tre år beroende på dina egna behov och önskemål.

Oavsett vilken kurstyp du väljer så studerar du tillsammans med de övriga deltagarna inom samma inriktning. Du får dessutom blanda dina studier med två helt valfria ämnen för extra variation!

Hur du ansöker

Du som vill ansöka till någon av våra utbildningar börjar med att klicka på någon av inriktningarna ovan. Då får du se vilka utbildningar som finns inom den inriktningen.

Klicka sedan på namnet för den utbildning du är intresserad av så hittar du en ansökningsknapp där.

Ansökningarna görs via Schoolsoft, den gemensamma registreringsplatsen för Sveriges skolor. Om du inte redan har ett Schoolsoft-konto får du skapa ett (gratis, såklart) efter du klickat på ansökningsknappen.

Det går även att ansöka genom att ladda ned och skriva ut en pappersblankett. Du hittar blanketten under "Hur du ansöker" på varje utbildningssida.

När vi fått din ansökan återkommer vi så snart vi kan med besked.

Om du har frågor eller funderingar om din ansökan, kontakta oss gärna på info@svefi.net eller ring oss på 0922 – 688 00!

Boende

Du som ska studera på Svefi har möjlighet att hyra rum på vårt elevboende. Där får du ett eget rum, eller del i ett dubbelrum, med badrum och tillgång till wifi samt gemensamt kök. Observera att vi har ett begränsat antal rum och de delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sina utbildningsplatser, så först till kvarn gäller!

Du markerar att du vill ha ett rum i samband med att du ansöker till någon av våra utbildningar.

Om du skulle bli utan rum så finns det gott om lägenheter att hyra i Haparanda, antingen enskilt eller tillsammans med andra.

Här är några länkar som kan vara till hjälp:

— www.studiebostad.se (Haparanda)

www.hyrenbostad.se (Välj Haparanda i rutan för kommuner)

Facebookgrupp för att hyra, köpa och sälja bostäder i Haparanda

Haparanda bostäder

— Hyresvärdar i Haparanda

Har du frågor? Kontakta oss på info@svefi.net eller ring 0922 – 688 00.

 

Ett tips på boende i Haparanda

Rum till bl. a. studenter uthyres c:a 70 meter från Svefi i Haparanda centrum. Huset har åtta rum på två våningar. Rummen är möblerade och c:a 15 m² stora. Gemensamt kök samt dusch och toalett på varje våning. Tvättstuga finns.

Hyra: 3200 kr/mån inkl. el och bredband.

Intresserad? Kontakta Veijo:

Veijo Taivalsaari, 072 – 547 14 14

Boenderegler
Om du vill hyra rum på vårt internat kan det vara bra att känna till reglerna i förväg — men du får dem även när du hämtar nyckeln till rummet.

 

Regler för boende på Svefis internat

 1. Hyresgästen är skyldig att iaktta renlighet i de gemensamma utrymmena* och hålla sitt rum snyggt och rent. Hyresgästen är ersättningsskyldig om de gemensamma utrymmena* ej är välstädade vid kontroll samt vid uppkommen skada som ej är att hänföra till normalt slitage.
   
 2. Tystnad ska iakttas mellan 22.00 – 07.00.
   
 3. Vandrarhemmets ytterdörr skall hållas låst. Hyresgäst som tar emot utomstående till vandrarhemmet är själv ansvarig för denne.
   
 4. Hyresgästen får inte hyra ut, eller ta emot hyresgäster i andra hand. I undantagsfall kan någon närstående vistas hos hyresgästen 2-3 dygn. Hyresgästen är då ansvarig för sin gäst. För längre vistelse behövs godkännande av VD eller annan representant för skolan.
   
 5. Hyresgästen ska uppträda hänsynsfullt gentemot sina grannar.
   
 6. Rökning och användning av rökelse är förbjuden i hela vandrarhemmet, samt ute i närheten av fönster och dörrar.
   
 7. Tvättstuga får endast användas av vandrarhemmets hyresgäst. Var och en städar efter sig.
   
 8. VD eller annan av skolan delegerad person har i enlighet med hyreskontraktet rätt att två i förening besikta rummen vid behov.
   
 9. Husdjur (utom ledarhund) får EJ medföras till vandrarhemmet.
   
 10. Svefis städpersonal städar korridorerna. Hyresgästen städar själv sitt rum samt diskar och städar efter sig i de gemensamma utrymmena*. Tvättstuga och städredskap finns på vandrarhemmet, hyresgästen skaffar själv tvättmedel, rengöringsmedel, toalettpapper etc.
   
 11. Det är inte tillåtet att ta/låna av andras mat ur kylskåp och skafferi, använd endast mat som Du själv köpt.
   
 12. Hyresgästen ska vid avflyttning lämna rummet i samma skick som hyresgästen tog emot den.
   

*Gemensamma utrymmen = kök, TV-rum, korridorer, trappuppgångar, och tvättstuga.

CSN

Du kan finansiera dina studier hos oss med bidrag och lån från CSN.

Du hittar reglerna på folkhogskola.nu:
Studiestödsformer på folkhögskola

Du hittar även mer info på CSN:s webbplats:
Studiestöd: Alla bidrag och lån för studier

Att studera på Svefi

Vi på Sverigefinska folkhögskolan är stolta över att med flera års erfarenhet kunna erbjuda unika och högkvalitativa utbildningar. Allt eftersom samhällstrender förändras förnyar vi vårt utbud så att vi ständigt kan erbjuda aktuella och skräddarsydda utbildningar för dig som studerar.

Vårt exotiska geografiska läge på landsgränsen till Finland, men även med närhet till Ryssland och Norge, upplevs av många som ett spännande inslag. Skolan är en mångkulturell och kreativ mötesplats där olika traditioner och personligheter blandas.

Ett av våra starka kännetecken är vår speciellt inredda och designade studiemiljö som är fylld med kontraster, inspiration och personlighet. Detta är ett naturligt inslag i Svefis vardag, hos vår personal, liksom en stor del av vår pedagogik.

På Svefi tror vi på dig som studerande och att du vill brinna för det du gör. Vår strävan är att engagera dig till att ta eget ansvar och egna initiativ. Arbetet sker i små studiegrupper där du som studerande till stor del påverkar ditt eget studieinnehåll. Tillsammans med din lärare/handledare söker och bearbetar du kunskaper samt reflekterar över din inlärning.

Vi tror att praktiska inslag och medverkande vid externa arrangemang ger verklighetsanknytning och ett bredare perspektiv till dina studier. Detta är därmed en självklar del i många av våra utbildningar under din tid hos oss.

Vi ser fram emot att utvecklas med dig. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Varmt välkommen till oss!

Vanliga frågor

Här är svaren på vanliga frågor vi brukar få:

 

Fråga: Måste jag kunna finska för att studera hos er?

Svar: Nej! Alla lektioner och allt material är på svenska eller, i vissa fall, engelska. (Språkkurserna är givetvis undantagna detta.)

 

Fråga: Har ni boende på skolan?

Svar: Ja! En del av vårt vandrarhem fungerar som elevboende. Du kan hyra ett rum där i samband med att du ansöker till en utbildning.

Det finns även gott om lägenheter i Haparanda som kan hyras enskilt eller tillsammans med andra. Du får närmare info om boende efter din ansökan kommit in!

 

Fråga: Vad är skillnaden mellan allmänna/behörighetsgivande kurser, särskilda kurser och eftergymnasiala yrkesutbildningar?

Svar: De olika kurstyperna skiljer sig på flera punkter. Det de har gemensamt är att de läses här på skolan i upp till tre år, vanligtvis på heltid.

– Allmänna (eller behörighetsgivande) kurser innebär att du läser de grundskole- eller gymnasieämnen du saknar godkända betyg i. På så vis kan du komplettera dina betyg och ge dig själv möjligheten att läsa vidare på högre nivå – men det går precis lika bra att läsa ämnen helt enkelt för att du är intresserad!

Om du valt att läsa Allmän kurs med en viss inriktning så studerar du dina grundskole- eller gymnasieämnen ungefär 50% av tiden. Resten av tiden studerar du utbildningens inriktning. Ämnena blandas på schemat så du får variera dig.

Allmänna kurser pågår vanligtvis mellan 1 – 3 år, men de är väldigt flexibla och kan anpassas efter just dina behov.

– Särskild kurs innebär att du studerar utbildningens inriktning på heltid. Det här är den "vanliga" kurstypen och ger goda grunder inför vidare studier på högre nivå. Så om du t. ex. läser Ljudteknik som särskild kurs betyder det att du studerar ljudteknik-ämnena på heltid.

– Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) innebär att du studerar utbildningens inriktning på heltid, samma som på särskild kurs. Men du får även lära dig mer om yrkesaspekten av kursens inriktning. På så vis får du de kunskaper och erfarenheter du behöver inför ett arbetsliv inom ämnet du läser.

Till skillnad från särskilda kurser så räknas EGY som eftergymnasial studienivå. Det innebär att CSN inte har samma regler för EGY som för särskilda kurser.

Du kan läsa mer om reglerna för studiemedel på folkhogskola.nu:s infosida om studiestöd:

Om CSN på folkhogskola.nu

 

Fråga: Vad är material- och teknikavgift?

Svar: Folkhögskoleutbildningar är avgiftsfria, men det som tillkommer kring dem – försäkringar, material, studiebesök, med mera – kallas "material- och teknikavgift". Det är därför kostnaden som finns angiven i faktarutan längst ned på varje kurs heter så.

När du blir antagen till någon av våra kurser får du mer info om avgiften.

 

Fråga: Vad är bekräftelseavgift?

Svar: Bekräftelseavgiften är på 500 kr och betalas efter du blivit antagen till en utbildning.

Bekräftelseavgiften utgör en del av material- och teknikavgiften och går åt vid administrationen av din ansökan, så bekräftelseavgiften är ej återbetalbar.

 

Fråga: Är ledarhundar tillåtna hos er?

Svar: Ja. Vi driver flera utbildningar, projekt och verksamheter där synskadade deltar, och det finns de som behöver ledarhund. Därmed är det alltså tillåtet med ledarhund på Svefi.

 

Fråga: Är skolan anpassad för rörelsehindrade?

Svar: Ja. Ramper och hissar finns, och de flesta av Svefis lokaler är anpassade för personer med funktionsnedsättningar (exempelvis toaletter och ingångar till lokaler).

Om du behöver använda hiss, ring receptionen på 0922 – 688 00 för information och assistans.

Svefi erbjuder dessutom både materiellt och pedagogiskt språkligt stöd till personer med funktionsnedsättningar.

Handlingsplan och policydokument

Godkänd handlingsplan för arbete mot diskriminering [Godkänd av styrelsen]

Länk

 

Godkänt policydokument för förstärkningsbidrag och språkschablon [2018-04-12]

Länk

 

Godkänd plan för jämställdhetsintegrering

Länk

 

Handlingsplan för frånvaro och disciplinära åtgärder

Länk

 

Information och rapporteringssystem gällande CSN, SPSM och SCB

Länk

 

Rutiner när en deltagare riskerar att inte nå behörighet/kursmoment

Länk

Rutiner, processer och åtgärder

Vill du läsa om Svefis rutiner, processer och åtgärder vid antagningar, problem och annat som kan uppstå? Klicka här!

 

STUDERANDERÄTT

Om dina rättigheter som studerande vid folkhögskola: Klicka här!

 

Registrering av personuppgifter

För att läsa om hur Svefi behandlar dina personuppgifter samt om inspelning och fotografering på skolan, klicka här!

DISTANSKURSER

Sverigefinska folkhögskolan erbjuder ett antal distanskurser två gånger om året, med början i februari samt i augusti/september.

Distanskurserna är CSN-berättigade. De flesta pågår i 15 veckor per omgång och har en studietakt på 50% på folkhögskolenivå. Vi använder plattformen MIcrosoft Teams för att kommunicera i kurserna. Du får mer info om Teams i samband med kursstarten.

Datum för kommande distanskurstermin:

Start: 30 augusti 2021
Slut: 10 december 2021
Ansök senast: 15 augusti 2021

Om någon kurs skiljer sig från dessa datum eller andra detaljer så anges det nedan.

Våra distanskurser är:

(Ändringar i utbudet kan förekomma.)

Vi samlar de flesta av våra distanskurser på webbsidan www.natbildarna.nu. Där kan du läsa mer om kurserna samt ansöka till dem.

SOMMARKURSER

Varje sommar driver vi på Svefi femdagskurser i olika ämnen. Kurserna lockar folk från hela Sverige – kom hit du med!

Kurserna pågår 12 – 16 juni 2021.
Sista anmälningsdag: 15 maj 2021.

Observera att datum, tider och kursutbud kan ändras!

Tänk på allergiker – undvik parfym!

 

Kurserna

Här är kurserna vi leder den här sommaren. Om du vill anmäla dig till en kurs, klicka på den gröna knappen.

 

Anmälan sker via Schoolsoft, ett registreringsprogram de flesta av Sveriges skolor använder. Om du inte redan har ett Schoolsoft-konto får du skapa ett när du klickat på ansökningsknappen. Kontot är förstås helt gratis. När kontot är klart kan du fylla i och skicka in din anmälan till oss.

Observera att du måste ha ett svenskt personnummer för att skapa ett Schoolsoft-konto! Om du saknar svenskt personnummer kan du anmäla dig till våra sommarkurser genom att skriva ut, fylla i och posta vår pappersblankett istället:
Pappersblankett, sommarkurser (PDF).

 

Sommarkurs: Kreativt akrylmåleri

Kostnad: (Material, studiebesök samt gemensamma aktiviteter) 1100 kr
Kontaktperson: Annika Kronqvist (annika.kronqvist@svefi.net, 0922 – 688 17 eller 0922 – 688 00)
Pågår: 12 – 16/6 2021

Färglära, färgblandningar, perspektiv, collage och måleri på nya sätt: En kurs för alla som vill experimentera och utveckla sitt konstnärskap. Även kvällsaktiviteter erbjuds. Både nybörjare och erfarna är välkomna!

Sommarkurs: FINSKA

Kostnad: (Material, studiebesök samt gemensamma aktiviteter) 600 kr
Kontaktperson: Kontakta receptionen (info@svefi.net, 0922 – 688 00)
Pågår: 12 – 16/6 2021

Du får intensivträna finska i fem dagar. Både nybörjare och de som redan kan är välkomna, och ni får även prova era “vingar” i vår finska grannstad Torneå tillsammans med handledaren!

Sommarkurs: MUSIKINSPELNING

Kostnad: (Material, studiebesök samt gemensamma aktiviteter) 600 kr
Kontaktpersoner: Anton Johansson (anton.johansson@svefi.net, 0922 – 688 00)
Pågår: 12 – 16/6 2021

På den här kursen får du lära dig grunderna inom musikinspelning. Under veckans gång får du spela in i skolans musikstudio. Inkluderade moment är bl.a. grundläggande ljudlära, mikrofonlära, mixning och Pro Tools.

Sommarkurs: SVENSKA

Kostnad: (Material, studiebesök samt gemensamma aktiviteter) 600 kr
Kontaktperson: Katarina Persson (katarina.persson@svefi.net, 0922 – 688 00)
Pågår: 12 – 16/6 2021

En intensivkurs där du får prata och lyssna på vanlig svenska tillsammans med andra som också vill lära sig språket. Både nybörjare och de som redan kan prata svenska är varmt välkomna! Vi har även kvällsaktiviteter.

Bra att veta, kontakt, boende och mat

Bra att veta

 • Sommarkurserna brukar börja första dagen klockan 10:00 med samling i entrén på Sverigefinska folkhögskolan.
 • Sista dagen brukar kurserna sluta kring lunch. Under avslutningen brukar varje kursgrupp få presentera vad de gjort för de andra grupperna!
 • Kursdagarna brukar i snitt börja kring klockan 09:00 och pågå fram till ungefär 15:00–16:00 på dagarna, men det kan förstås variera efter kurs och behov.
 • Svefis lokaler är anpassade för rörelsehindrade. Vi har ramper och hissar. Du kan ringa receptionen på +46 (0)922 – 688 00 för assistans.
 • Ledarhundar är tillåtna på Svefi.
 • Haparanda ligger på promenadavstånd till systerstaden Torneå i Finland. Det går i regel bra att betala med kronor i Torneå även om Finland använder Euro. Däremot kan det vara svårare att betala med Euro i Haparanda. Kortbetalning rekommenderas för minst krångel!
 • Finsk tid är svensk tid +1 timme.
 • Svefi har vandrarhemrum med badrum och Internet. Dessa hyrs ut till sänkt pris under sommaren. Du hittar prislistan längre ned. Du kan välja eventuellt boende i samband med att du anmäler dig till en sommarkurs.
 • Skolans restaurang Minerva ligger på skolans innergård. Du kan beställa lunch- och fikakuponger i samband med att du anmäler dig till en sommarkurs. Du kan även köpa kuponger direkt i restaurangen eller vid Svefis reception.
 • Det finns flera restauranger både i Haparanda och Torneå. Det finns även tillgång till kök i vårt vandrarhem.
 • Solen är framme ungefär 22½ timmar om dygnet i sena juni.

 

 

Kontakt

Om du har frågor om en särskild sommarkurs så hittar du varje kontaktpersons telefonnummer och e-postadress i kurslistan ovan.

Om du vill kontakta oss kan du alltid e-posta  info@svefi.net eller ringa +46 (0)922 – 688 00.

Sverigefinska folkhögskolan hittar du på Torget 3 i Haparanda.

Svefi driver både hotell, vandrarhem och restaurang.

 

Observera att vandrarhemsrummen, receptionen och restaurangen finns i tre separata byggnader runt torget:

— Receptionen finns på Sverigefinska folkhögskolan. Det är där du checkar in. Det är även där vi har sommarkurserna. Gå in på skolan via entrén mot torget. Då hittar du receptionen direkt till vänster.

— Rummen finns i de gula husen vid Haparanda stadshus, tvärs över torget från skolan. Receptionen informerar dig vilket av husen ditt rum finns i.

— Restaurangen finns på Sverigefinska folkhögskolans innergård. Här kan du äta frukost varje dag samt lunch vardagar.

 

Klicka på plusknappen nere till vänster för att zooma in på kartan.

Den gröna pilen markerar var Sverigefinska folkhögskolan är.

Den blå pilen markerar skolans vandrarhemshus.

Den röda pilen markerar var du hittar fri parkering.

Den svarta pilen markerar skolans restaurang, Minerva.

 

 

Boende och mat

Du kan ange kostdetaljer i samband med att du anmäler dig till en sommarkurs.

Du kan boka rum genom att gå in på sidan Vandrarhem. Du hittar länken högst upp.

När du väljer rum, ange bokningskoden Svefikurs (skriven exakt så, med stort “S” i början) för att få våra lägre sommarkurspriser:

 

Rum med egen dusch och toalett

Frukost ingår i alla rum.

Enkelrum/natt
Sommarkurspris: 500 kr

Dubbelrum/natt/person
Sommarkurspris: 350 kr