EVENT

Här listas de av våra arrangemang som är på väg att genomföras.

Verkar något intressant? Tveka inte att kontakta oss på e-post info@svefi.net eller telefonnummer +46 (0)922 – 688 00.

 • Samtliga arrangemang är öppna för allmänheten och gratis att delta i om inget annat anges.
 • Observera att vissa workshops eller kurser kräver att du anmäler dig. I så fall, anmäl dig helst en vecka innan start!
 • Arrangemang kan ändras, läggas till eller ställas in. För senaste info, läs den här webbsidan eller kontakta oss.

Obs: Vänligen undvik parfym i skolan på grund av allergier.

Välkommen!

 

— Letar du efter våra återkommande evenemang som vi håller en gång i veckan? Klicka här eller rulla längst ned på den här sidan!

Vinterfest

Vinterfest

Välkommen på Sverigefinska folkhögskolans vinterfest och vårt sista evenemang för den här terminen! Det blir luciatåg i aulan samt konsert och konstutställning.

Plats: Sverigefinska folkhögskolan, Torget 3, Haparanda
Tid: 13/12 kl. 14:00

Gratis inträde!

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Är du osäker på vad du verkligen vill och kan? Saknar du fullständiga betyg eller är arbetslös och funderar på att plugga? Då är det här kursen för dig.

Här arbetar du aktivt med din personliga utveckling och med att hitta motivationen och inspirationen mot en ny framtid. Behöver du öva upp din studieteknik? Hos oss får du känna på hur det är att plugga igen. Vi ger dig stöd och vägledningshjälp för att nå dina mål.

 

Kursens mål

 • Öka självkänslan, självförtroendet, motivationen och framtidstron
 • Göra en plan för framtiden
 • Väcka lusten att studera genom att prova på olika ämnen
 • Få en bild av arbetsmarknaden
 • Att börja bygga ett nätverk på den lokala arbetsmarknaden
 • Skriva ett bra CV och ett personligt brev
 • Göra studiebesök på skolor och arbetsplatser
 • Gå vidare till studier eller arbete/praktik

 

Kursinnehåll

Du får prova på hur det är att studera på folkhögskola där vi jobbar i mindre grupper. Fokus ligger på att väcka motivationen och lusten till att lära. Kursens innehåll kan variera beroende på dina egna intressen och önskemål. Fokus ligger på att underlätta steget till studier eller arbete/praktik.

Vi varvar teoretiska studier med kreativ verksamhet. Vi gör också en del studiebesök och utflykter. I kursen ingår även individuell studie- och yrkesvägledning.

När kursen är slut har vi tillsammans arbetat fram en hållbar plan för din framtid. Den innehåller ett par alternativa vägval. Du kan läsa vidare, antingen hos oss eller på någon annan vuxenutbildning. På vår allmänna kurs kan du skaffa dig behörighet till vidare studier. Du kan också välja att söka arbete eller göra praktik för att få mer kunskap om olika yrken.

Fakta om SMF-kurs:

 • Kursen är kostnadsfri. Du söker kursen via din handläggare på arbetsförmedlingen och du studerar på ditt aktivitetsstöd.
 • Vi betalar dina resekostnader i form av ett busskort till och från skolan.
 • Kursen omfattar heltidsstudier (20 timmar per vecka) i 13 veckor
 • Krav: Du har fyllt 16 år och ska vara inskriven på arbetsförmedlingen.
 • Du saknar grund- eller gymnasiebetyg.

 

Vill du börja hos oss? Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att få ett startdatum.

Vill du veta mer om kursen? Kontakta oss!

Och kontakta oss gärna om du vill komma på besök.

Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32  Haparanda

Telefon: 0922 – 688 00 (08:00 – 16:00)
E-post: info@svefi.net

Fast Care

Fast Care

Fast Care är ett projekt som leds av Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och som medfinansieras av Eurepeiska unionen / Europeiska socialfonden.
Projektet inriktas på att hjälpa ukrainska flyktingar att hitta jobb samt att öka deras gemenskap och samvaro i- och med det svenska samhället. Fast Care-projektet pågår fram till sista mars 2024.

Projektledare: Arja Martinviita, rektor

Läs mer om projektets aktiviteter här: svefi.net/fastcare.

Ny inriktning: Hantverk

Ny inriktning: Hantverk

På våra allmänna kurser kan du läsa in de ämnen du kanske inte hann slutföra i grundskolan eller gymnasiet. Men i vår nygamla satsning Allmän kurs: Hantverk får du även blanda dina studier med praktiskt arbete i en mängd olika hantverksformer, från keramik till virkning! Variation förgyller vardagen, och att även få jobba med något helt annat än de vanliga studierna hjälper dig med både motivationen och inspirationen.

Läs mer och ansök på sidan med våra Allmänna utbildningar!

Leimu: Stickretreat | Neuleretriitti

Leimu: Stickretreat | Neuleretriitti

— Höstvindarna blåser och nyper i kinderna. Det är dags igen att börja sticka välbehövliga och fina värmande plagg till sig själv och även till glädje för andra. Snart kommer den kalla vintern också…

Välkommen till sticklägret för att sticka och inspireras, för att koppla av till en hobby som älskas av många: stickning! Ta tid för dig själv och kom och bara njut av hela helgen på Svefi.

Obs: Sticklägret leds på finska men kan översättas till svenska vid behov.

— Syys tuulet puhaltaa ja nipistelee poskipäitä. On taas aika saada neulottua yhtä sun toista tarpeellista ja mukavaa lämmikettä itselle ja myös toisten iloksi. Pian pakkuu myös pakkaset…

Tervetuloa neuleleirille neulomaan ja inspiroitumaan – rentoutumaan yhteisen rakkaan harrastuksen parissa. Ota aikaa itsellesi, tule ja nauti vaan koko viikonloppu Svefillä.

— 24 – 26/11: Stickretreat Leimu i Haparanda. Anmäl dig nu!
— 24.-26.11. Neuleretriitti Leimu Haaparanta. Ilmoittaudu nyt!

www.svefi.net/leimu

 

ÅTERKOMMANDE EVENEMANG

De här evenemangen återkommer varje vecka (dock inom en särskild period, exempelvis “10 träffar på hösten”). Alla är öppna för allmänheten och gratis att delta i.

Om du har frågor, hör gärna av dig till kontaktpersonen för ett visst evenemang. Du kan även kontakta receptionen på tfn  +46 (0)922 – 688 00 eller e-posta info@svefi.net.

Välkommen!