EVENT

Här listas de av våra arrangemang som är på väg att genomföras.

Verkar något intressant? Tveka inte att kontakta oss på e-post [email protected] eller telefonnummer +46 (0)922 – 688 00.

 • Samtliga arrangemang är öppna för allmänheten och gratis att delta i om inget annat anges.
 • Observera att vissa workshops eller kurser kräver att du anmäler dig. I så fall, anmäl dig helst en vecka innan start!
 • Arrangemang kan ändras, läggas till eller ställas in. För senaste info, läs den här webbsidan eller kontakta oss.

Obs: Vänligen undvik parfym i skolan på grund av allergier.

Välkommen!

 

— Letar du efter våra återkommande evenemang som vi håller en gång i veckan? Klicka här eller rulla längst ned på den här sidan!

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!

Under perioden 1 juli – 4 augusti har receptionen öppet vardagar mellan kl. 11:00 – 17:00 och Restaurang Minerva har stängt.

Vi återgår till vanlig verksamhet måndagen den 5 augusti. Hoppas på en varm och myggfri sommar!

Prova på Svefi

Prova på Svefi

Du skulle behöva komplettera dina grundskole- eller gymnasiebetyg men känner att det finns en tröskel för att börja plugga igen. Det kanske känns som ett stort steg att ta.

Att läsa på Svefi är att ge sig själv en ny chans att komma vidare. I den här korta kursen får du testa hur det skulle vara att ta upp studierna i en form som är anpassad just för dig.

Under dessa två veckor får du prova på de ämnen du behöver läsa och kan bestämma om du vill fortsätta plugga. Då kan du ansluta till någon av våra ordinarie allmänna kurser med eller utan inriktning för att så småningom få de behörigheter du behöver för att plugga vidare vid universitet, yrkeshögskola eller högskola om du vill.

Du startar prova på-perioden ganska snabbt efter att du skickat in din ansökan. Vi kontaktar dig för att komma överens om en dag när du börjar. Starten blir mjuk med en rundvandring och introduktion på skolan. Du får träffa lärare och ni lägger upp en plan för de två veckorna. Sedan är du igång!

ANSÖKAN
Ansök på www.svefi.net/prova

KOSTNAD & CSN
Kursen är kostnadsfri. Du läser på heltid i två veckor. I slutet av perioden får du ta ställning till om du vill fortsätta studera, då kan du även söka bidrag och lån från CSN.

VILL DU VETA MER?
Har du frågor? Kontakta kursansvarig för Allmän kurs: [email protected]

BOENDE
Om du vill ha boende under din tid hos oss är du välkommen att hyra ett rum på vårt vandrarhem. I rummet ingår eget badrum, wifi, samt tillgång till tvättstuga och kök.

Ansök när du vill — och välkommen till Svefi, en annorlunda skola!

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Är du osäker på vad du verkligen vill och kan? Saknar du fullständiga betyg eller är arbetslös och funderar på att plugga? Då är det här kursen för dig.

Här arbetar du aktivt med din personliga utveckling och med att hitta motivationen och inspirationen mot en ny framtid. Behöver du öva upp din studieteknik? Hos oss får du känna på hur det är att plugga igen. Vi ger dig stöd och vägledningshjälp för att nå dina mål.

 

Kursens mål

 • Öka självkänslan, självförtroendet, motivationen och framtidstron
 • Göra en plan för framtiden
 • Väcka lusten att studera genom att prova på olika ämnen
 • Få en bild av arbetsmarknaden
 • Att börja bygga ett nätverk på den lokala arbetsmarknaden
 • Skriva ett bra CV och ett personligt brev
 • Göra studiebesök på skolor och arbetsplatser
 • Gå vidare till studier eller arbete/praktik

 

Kursinnehåll

Du får prova på hur det är att studera på folkhögskola där vi jobbar i mindre grupper. Fokus ligger på att väcka motivationen och lusten till att lära. Kursens innehåll kan variera beroende på dina egna intressen och önskemål. Fokus ligger på att underlätta steget till studier eller arbete/praktik.

Vi varvar teoretiska studier med kreativ verksamhet. Vi gör också en del studiebesök och utflykter. I kursen ingår även individuell studie- och yrkesvägledning.

När kursen är slut har vi tillsammans arbetat fram en hållbar plan för din framtid. Den innehåller ett par alternativa vägval. Du kan läsa vidare, antingen hos oss eller på någon annan vuxenutbildning. På vår allmänna kurs kan du skaffa dig behörighet till vidare studier. Du kan också välja att söka arbete eller göra praktik för att få mer kunskap om olika yrken.

Fakta om SMF-kurs:

 • Kursen är kostnadsfri. Du söker kursen via din handläggare på arbetsförmedlingen och du studerar på ditt aktivitetsstöd.
 • Vi betalar dina resekostnader i form av ett busskort till och från skolan.
 • Kursen omfattar heltidsstudier (20 timmar per vecka) i 13 veckor
 • Krav: Du har fyllt 16 år och ska vara inskriven på arbetsförmedlingen.
 • Du saknar grund- eller gymnasiebetyg.

 

Vill du börja hos oss? Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att få ett startdatum.

Vill du veta mer om kursen? Kontakta oss!

Och kontakta oss gärna om du vill komma på besök.

Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32  Haparanda

Telefon: 0922 – 688 00 (08:00 – 16:00)
E-post: [email protected]

ÅTERKOMMANDE EVENEMANG

De här evenemangen återkommer varje vecka (dock inom en särskild period, exempelvis “10 träffar på hösten”). Alla är öppna för allmänheten och gratis att delta i.

Om du har frågor, hör gärna av dig till kontaktpersonen för ett visst evenemang. Du kan även kontakta receptionen på tfn  +46 (0)922 – 688 00 eller e-posta [email protected].

Välkommen!