HemStudier — Happis Arts & Crafts

Happis Arts & Crafts är Svefis helt nya konst- och hantverksutbildning.

Målet med den här utbildningen är att ge dig en bred och gedigen grund inom flera olika konstformer: du kommer att få lära dig, jobba med, och fördjupa dig inom ämnen såsom måleri, skulptur, keramik, textil, video och foto.

I stort sett alla moment i Happis Arts & Crafts genomsyras av två teman: platsen och människan. Samtidigt som vi studerar och arbetar med konst och hantverk kommer vi att vara öppna för inspiration och information från samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer och impulser så är det även viktigt att kunna låta dig influeras av- och använda de ögonblick, känslor och intryck du får från din omgivning för att växa som konstnär.

Du kommer att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium, och du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även tar del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta. Det ger inte bara större konstnärlig insikt, utan det ger även personliga erfarenheter som är viktiga inom andra områden som exempelvis skola, förskola, kreativa fält, projektledning, curatoriellt arbete samt samhället i stort.

Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.

När du är klar med utbildningen har du fått ta del av de kunskaper och erfarenheter du behöver för att gå vidare i livet och lärandet. Därifrån kan du gärna söka dig till exempelvis konsthögskola, designutbildning, eller varför inte påbörja din egen konstkarriär?

 

Victoria Andersson

Happis Arts & Crafts är en ny utbildning, och den får även en ny lärare på skolan: Victoria Andersson! Här är en kort presentation:

Victoria Andersson är yrkesverksam konstnär i Luleå. Hon ställer ut i olika sammanhang och arbetar främst med textil, skulptur, teckning och litet animation. Utöver det håller hon föreläsningar, undervisar samt driver olika konstprojekt.

Just nu jobbar Victoria på Konstskolan Sunderby Folkhögskola där hon handleder yrkeselever i textil inför deras avgångsutställning, och har sedan 2017 även varit periodvis lärare på skolan inom textiltryck, teckning och kroki.

Victoria har tillsammans med sin syster drivit många olika konstprojekt, bland annat Tro, hopp och kärlek; en turnerande konstutställning med tillhörande workshop, samt SPETS, en konstutställning för Konstmuseet i Norr. De har även jobbat tillsammans i workshopen ALLA KAN med nyanlända i Älvsbyn.

Hon kommer ursprungligen från Kiruna, där hon gick konstutbildningen på Malmfältens folkhögskola och tidigt lärde sig uppskatta folkbildningstanken.

 

Utbildningen Happis Arts & Crafts är framtagen och utvecklad av:

  • Hans Isaksson: konstnär, curator, projektledare. Uppväxt i Kiruna.
  • Gustaf Nordensköld: konstnär, designer, curator. Uppväxt i Göteborg.

Med input av referensgruppens deltagare:

  • Lisa Torell: konstnär och postdok researcher på Umeå konsthögskola
  • Maria Ragnestam: konstvetare och curator
  • Hanna Isaksson: Resurscentrum för konst, Norrbotten
  • Rickard Sandberg: konstkonsulent, Region Norrbotten
  • Jan-Erik Lundström: curator, skribent, projektledare
  • Gunhild Stensmyr: Konsthall Tornedalen

 

 

Bilder från läsåret som gått

Happis Arts & Crafts (Särskild kurs)

I utbildningen Happis Arts & Crafts får du både grundläggande kunskaper samt förutsättningar att skapa en konstnärlig bas för möjlighet till fortsatta studier på konst- och hantverksskolor på olika nivåer, exempelvis konsthögskolor och andra förberedande konstutbildningar samt design- och arkitekturutbildningar.

Happis Arts & Crafts ger dig en fördjupad förståelse för skapande processer, komplexa system och kulturer. Det ger även en konstnärlig insikt och erfarenhet som är viktig i andra yrkesområden som skola, förskola, samhällsutveckling, kreativa näringar, projektledning och curatoriellt arbete. Du får dessutom en god grund för fortsatt eget konstnärligt arbete.

För närmare info om kursens utformning och innehåll, se länken Kursinnehåll, nedan.

 

Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

För mer info om Schoolsoft, se “Hur du ansöker” nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på.

 

+ Fakta om Happis Arts & Crafts: Särskild kurs

Kurstyp:

Särskild kurs. Du studerar kursens inriktning på heltid.

Omfattning:

Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 år

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har ett brett kunnande inom konstnärliga uttryck och hantverk.
— Du har utvecklat och vidgat ditt konstnärliga synsätt.
— Du har utvecklat konstnärlig mognad och färdigheter i att genomföra och utveckla dina egna idéer.
Ansök senast:

Vi vill helst ha din ansökan senast den 17 april 2023.

Kommande läsår:

HT: 2023-08-21 — 2023-12-15
VT: 2024-01-08 — 2024-06-07

Material- och teknikavgift:
5000 kr per läsår.

Avgiften avser 100% studietakt. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackar ja till din studieplats, sedan får du en faktura för andra halvan när det börjar bli dags för nästa termin.

Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.
Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).
— Arbetsprover (bilder på egna konstverk, bifogas med ansökningen).
— Intervju.
Antagningsbesked

Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked.

Observera att antagningsbeskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:

Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår eget badrum, wifi samt gemensamt kök. Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats, så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan, och du får en lista på hyresvärdar med ansökningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Kommer i mars månad!
CSN:

Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktperson:

Victoria Andersson
E-post: victoria.andersson@svefi.net
Tfn: 0922 – 688 11 eller 0922 – 688 00 (växel)

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på info@svefi.net eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

+ Kursinnehåll

Happis Arts & Crafts är en grundläggande konstutbildning där all undervisning utgår från platsen och människan, och då specifikt Haparanda och Norrbotten. Genom studier och grundkurser i konst och hantverk såsom måleri, skulptur, textil, keramik, foto och video undersöker vi oss själva och platsen, samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står!

I Svefi folkhögskolas närområde finns kulturinstitutioner som Konsthall Tornedalen, Havremagasinet, Aines konstmuseum samt Rovaniemi konstmuseum. Sedan några år har också Luleå Biennalen aktiverats igen. Norrbotten befinner sig i stark expansiv kulturell utveckling och platsens unika karaktär öppnar upp möjligheter till ett annat seende samt för koncentrerade studier.

Antagningskrav: minst 18 år, intervju, arbetsprov, gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).

Utbildningstid: 1 – 2 år.

Intyg: efter slutförd utbildning får deltagarna ett intyg.

Utbildningens mål: Deltagarna får förutsättningar att skapa en konstnärlig grund för möjlighet till fortsatta studier på konst- och hantverksskolor inom olika fack och på olika nivåer, exempelvis konsthögskolor och andra förberedande konstutbildningar samt design- och arkitekturutbildningar.

Deltagarna får en fördjupad förståelse för skapande processer, komplexa system och kulturer. Utbildningen ger dessutom en konstnärlig insikt och erfarenhet som är viktig även i andra yrkesområden såsom skola, förskola, samhällsutveckling, kreativa näringar, projektledning och curatoriellt arbete.

Deltagarna får också en grund för fortsatt eget konstnärligt arbete.

Undervisningen sker utifrån följande teman:

— Stadslandskap och Norrbottens natur
— Människan i samhället
— Selfie
— Saker omkring dig
— Våra rum

Varje tema utgår från en historisk och samtida föreläsning kring ämnet, delar kan även göras digitalt.

Utbildningens innehåll:

 

Startup (rikttid 1v)

Vi lär känna varandra, Haparanda och dess omgivningar. Tillsammans gör vi en exkursion, vi ger oss ut i naturen och i stadslandskapet. Vi letar efter material; skrot, skräp, funna föremål och naturmaterial som vi hämtar in till skolan. Uppgiften blir att göra skulpturer, totalt fritt skapande från figurativt till abstrakt, lekfullt eller stramt. Vi limmar, binder, bygger och målar.

Vi går igenom utbildningens innehåll och upplägg, diskuterar vad arbetet kan leda fram till personligen för deltagarna. Detta med tanke på vidare utbildning och konstnärlig självutveckling.

I slutet av perioden sätter vi ihop arbetena till en gemensam installation och utställning. Vad kan vara konst?

Material/teknik: Skrot, limma, bygga, linda, måla etc.

Mål:
— Att öppna upp det kreativa tänkandet, hur man med enkla medel kan skapa konst. Materials förskjutning från vardagsföremål och skräp till konst. Förmedla utbildningens upplägg och inriktning och vad man bör reflektera över som enskild deltagare samt att skapa en gruppkänsla.

 

Måleri (rikttid 7 v)

Vi fördjupar oss i olika material som används inom måleriet och arbetar både figurativt och abstrakt. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss i grundläggande måleriövningar och fria gestaltningar. Vi undersöker måleriets hela spännvidd från klassiskt måleri till det utvidgade fältet och det performativa.

Mål:
— Att undersöka grunderna i olika måleritekniker och få en förståelse för perspektiv, rymd, kulörer och valörer.
— Att undersöka grunderna i anatomi, kropp i rörelse och människan i rumsligheter för att förstå volymer förkortningar, perspektiv, schatteringar, skuggningar, kulörer och valörer.
— Att undersöka grunderna i anatomi. Att förstå mimik, volymer, schatteringar, skuggningar, kulörer och valörer. Att måla ett självporträtt med ett personligt uttryck.
— Att genom närstudier få en fördjupad förståelse för objekt och material. Vi lär oss att iaktta materialens olika utstrålning, ytor, torrhet, glans och genomskinlighet. Samt hur tingen kan berätta en historia.

 

Skulptur (rikttid 7 v)

En fördjupad förståelse för konsten i olika skulpturala material. Från det figurativa till det abstrakta. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss i skulpturövningar och fria gestaltningar. Vi studerar allt från historisk skulptur till samtida uttryck. Vi undersöker skulpturens hela spännvidd från klassisk skulptur till offentlig gestaltning, installation, assemblage och det performativa.

Mål:
— Att undersöka grunderna i skulptur och få en förståelse för det tredimensionella och skalor samt hur konst fungerar i det offentliga rummet och landskapet.
— Att tredimensionellt undersöka grunderna i anatomi och kroppen i rörelse för att förstå skala, volymer och riktningars betydelse.
— Att genom närstudier få en fördjupad förståelse för tingen och materialens olika utstrålning, samt hur objekten kan berätta en historia. Vi lär oss grunderna i gjutning.
— Att förstå skala och hur objekt förhåller sig till varandra i en rumslighet.

 

Textil (rikttid 6 v)

En fördjupad förståelse för konst, hantverk och brukande i det textila materialet. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss både i vardagstextilier och fria gestaltningar. Vi studerar allt från en folklig nedärvd tradition till personliga samtida uttryck. Hur textilen fungerar som identitetsskapande både i kläder och i inredning samt hur materialet textil förhåller sig i en konstnärlig kontext.

Mål:
— Att undersöka grunderna i olika textiltekniker och få en förståelse för att arbeta med textil både måleriskt och skulpturalt.
— Att få en förståelse för kläders betydelse för identitet och kroppsliga uppfattning. En förståelse för volym i rörelse.
— Att få en fördjupad förståelse för hur textilen fungerar i hemmet och i offentlig miljö, samt grundläggande färdigheter i tryck och vävning.

 

Keramik (rikttid 6 v)

En fördjupad förståelse för konst, hantverk och brukande i det keramiska materialet. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss både i bruksgods och fria gestaltningar. Vi studerar allt från en folklig nedärvd tradition till personliga samtida uttryck. Hur det keramiska materialet används i vardagen samt hur materialet förhåller sig i en konstnärlig kontext.

Mål:
— Att lära känna keramik som material och få en förståelse för lerans plasticitet och torkningens principer.
— Att lära sig grundläggande keramiska tekniker och få en förståelse för bruksföremåls betydelse för vårt dagliga liv. Samt grunderna i drejning och glasering.
— Att få en förståelse för fritt skulpturalt gestaltande i keramik och att undersöka materialets begränsningar och frihet.

 

Foto och video (rikttid 5 v)

En grundläggande kurs i foto, video, ljud och ljus. Vi studerar fotografiska digitala processer och lär oss tolka foto och rörlig bild i olika kontexter i en samtida bildkultur. Vi lär oss fotografiska tekniker, från det dokumentära till det iscensatta och experimentella, samt grunderna i bild och videoredigering. Vi undersöker ljusets och ljudets betydelse i en konstnärlig gestaltning,

Mål:
— Att få en förståelse för olika fotografiska tekniker och hur utsnitt och ljus kan styra innehållet i en bild.
— Att lära sig grunderna i videofotografering och redigering, samt att tänka dokumentärt och innehållsmässigt kring en historia. Och diskussioner kring videons roll i samtidskonsten.
— Att få en förståelse för ljusets och ljudets betydelse i en konstnärlig gestaltning.

 

Att presentera sig (rikttid 2 v)

Deltagarna ska lära sig att dokumentera sina arbeten. Vi fotar av det du hittills gjort under utbildningen och diskuterar på vilket sett man bäst exponerar sina egna arbeten. Vi lär oss grunderna i bildbearbetning. Undervisning sker genom individuell handledning, föreläsningar och gemensamma diskussioner.

Mål:
— Att få en förståelse för den fotografiska dokumentationens betydelse för redovisningen av konstnärliga arbeten.
— Att stärka deltagarnas förmåga att presentera sig och sitt arbete

 

Slöjd (rikttid 1v)

En workshop baserad undervisning, där vi bjuder in hantverkare att förmedla sina kunskaper och färdigheter. Vi ger möjlighet för deltagarna att prova på olika hantverk och tekniker. Exempel på hantverk är: korgmakeri, knivmakeri, stensliperi och läderslöjd. Deltagarna får bekanta sig med det samiska hantverket duodji. Undervisning sker genom workshops, föreläsningar och gemensamma diskussioner. Förslagsvis endagskurser som sprids ut över läsåret.

Mål:
— Att vidga begreppet hantverk och slöjd. Gamla tekniker kan öppna upp för nya lösningar och uttryck för studenterna.

 

Fritt skapande (rikttid 3 v)

Deltagaren väljer material och inriktning och arbetar fördjupat kring en idé. Undervisning sker genom individuell handledning.

Mål:
— Att förstärka det egna personliga konstnärliga uttrycket och att hitta en metod att arbeta självständigt.

 

Praktik (rikttid 2 v)

Det är viktigt att möta olika delar av konstvärlden, att komma ut i verkligheten bland konstens olika aktörer. Praktiken kan ge en möjlig ingång och skapa kontakter i det fortsatta arbetet efter skolan. Praktiken är individuell och sker under en koncentrerad period.

Mål:
— Att få erfarenhet och insyn i det konstnärliga och det kulturella fältet.

 

Konstnärlig fördjupning åk 2, utbildningsplan

I årskurs 2 ska deltagarna fördjupa sig i varje ämnesområde. Deltagarna följer samma upplägg som årskurs 1 med fokus på det egna arbetets inriktning. För varje ämne gör deltagaren en kortare idébeskrivning, tex kan en deltagare under delmomentet textil välja att fördjupa sig i en personlig bildväv eller i en ny teknik och arbeta med detta under 6 veckor.

Arbetet skall uppmuntra till ett lustfyllt undersökande av den egna praktiken, idébeskrivningen skall understryka och underlätta det fria arbetet. Viktigt är att lära sig arbeta självständigt och bejaka impulser som dyker upp under processen.

Utbildningstid: 40 veckor.

Utbildningsinnehåll:

— Startup tillsammans med åk1, rikttid 1 v
— Måleri, fördjupning, rikttid 7 v
— Skulptur, fördjupning, rikttid 7 v
— Textil, fördjupning, rikttid 6 v
— Keramik, fördjupning, rikttid 6 v
— Foto & Video, fördjupning, rikttid 5 v
— Att presentera sig, tillsammans med åk1, rikttid 2 v
— Slöjd, tillsammans med åk1, rikttid 1 v
— Kuratoriell praktik, rikttid 3 v
— Praktik, rikttid 2 v

 

Curatoriell praktik: Happis Arts & Crafts Vårutställning

En kurs i curatoriell praktik. Vi får en förståelse för curatorns roll, hur de sammanställer en utställning utifrån ett tema och hur urvalet sker av konstnärers verk. Tillsammans med en curator gör åk 2 en vårutställning där både åk1 och åk 2 medverkar. Gemensamt diskuterar vi urval med alla studenter och sätter samman verk till en grupputställning. Vi tittar på tidiga kurerade utställning för att få ett historiskt sammanhang.
Deltagarna genomför en vernissage med allt vad det innebär; koncept, grafisk form, utskick, sociala medier och arrangerar en avslutningsfest.

Mål:
— Att få en förståelse för curatorns roll, utställningsarbete, hängning, urval, ljussättning etc.

Haparanda #pågränsen