HemStudier — Distanskurs: Måleri med träffar

Nu kan du gå en utbildning där du själv bestämmer var, när och hur förutom de fem helger som vi studerar tillsammans här i Haparanda.

 

Målsättning

Målet med kursen är att:

  • Ge grundläggande kunskaper inom måleri.
  • Sprida kunskap om och medverka till en kritisk syn på konst.
  • Ge dig möjlighet att utveckla konstnärlig mognad och ett personligt språk.
  • Ge färdigheter, kunskaper och kunnande att genomföra och utveckla egna idéer.

 

Studieplan

Utbildningen startar med en sammankomst på Sverigefinska folkhögskolan. Vi bekantar oss med varandra och med måleriets hemligheter.

Vi träffas sedan 5 gånger på Svefi för olika övningar och samtal kring de medtagna arbetena.

Studierna bedrivs på halvfart (alltså 50% studietakt) i totalt 30 veckor och genomförs på distans. Den faktiska studietiden per vecka varierar beroende på dina förkunskaper.

Du kan finansiera dina studier med stöd från CSN. Kursen är på gymnasial nivå.

Kursens startdatum är den 10 oktober 2020.
Kursens sista datum är den 16 maj 2020.

Obs! VId träffarna på skolan, tänk på allergiker – undvik helst att använda parfym!

 

 

Innehåll

  • Akryl- eller oljemåleri (stilleben, modell- och temamåleri)
  • Färglära, komposition, perspektivlära
  • Diskussioner om konst
  • Grundläggande konstkritik av elevarbeten

 

Metod

Du arbetar hemma med de uppgifter du har fått vid sammankomsterna. Du skickar vid behov målningarna i digital form till den gemensamma konferensen (gratisprogrammet Microsoft Teams).

Till följande sammankomst tar du med dig de färdiga målningarna och vi kommenterar dem tillsammans.

Under sammankomsterna kommer vi göra olika typer av övningar: vi målar, vi har teorilektioner och nya hemuppgifter delas ut.

 

Fakta om distanskursen Måleri med träffar

Omfattning: 30 veckor

Studietakt: 50% (gymnasial nivå)

Startdatum: 17 oktober 2020

Slutdatum: 16 maj 2021

Sista ansökningsdag: 30 september 2020

Kostnader: 1300 kr. I kostnaden ingår kaffe och smörgås, kopior och visst material. Deltagaren står själv för kostnader för dukar, färger, penslar och liknande samt ev. postavgifter.

Kontaktperson:
Annika Kronqvist
Tfn: +46 (0)922 – 688 17
E-post: annika.kronqvist@svefi.net

Intresserad av konstutbildningar? Se Bildkonstnär och Konst

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Instagram: svefistudents
This error message is only visible to WordPress admins

Error: Cannot add access token directly to the shortcode.
Due to recent Instagram platform changes, it's no longer possible to create a feed by adding the access token to the shortcode. Remove the access token from the shortcode and connect an account on the plugin Settings page instead.

Haparanda #pågränsen