HemStudier — Bildkonstnär och konst

Utbildningarna Konst och Bildkonstnär utgår inför hösten 2021! Utbildningarna har kombinerats, byggts om och fräschats upp  tillsammans med de uppmärksammande konstnärerna Gustaf Nordenskiöld och Hans Isaksson, och heter nu Happis Arts & Crafts. Du kan ansöka till den nya utbildningen redan nu! Du hittar den här: Till Happis Arts & Crafts

 

Utbildningarna inom Konst och Bildkonstnär leds av yrkesverksamma bildkonstnärer som ger en inblick i sina metoder/tankesätt. Under utbildningarnas gång får du även utrymme för att skapa på egen hand, och du får handledning i att fullfölja en konstnärlig process.

Du ska vara lyhörd, mogen, kreativ, kunna ta ansvar för egna studier och våga dig in i en skapande process där det i början kan råda ovisshet över vad konst är. Du ska våga gå in i olika och för dig nya former av skapande.

I studierna ingår även konsthistoria för en historisk och kontextuell förståelse för konst.

Utbildningarna ger bra grunder till att arbeta som bildkonstnär eller inför vidare studier till konstnär och konstvetenskap. De fungerar även utmärkt som förberedande inför högskolestudier.

Utbildningarna finns i tre olika utföranden:

  • Särskild kurs — Reguljär utbildning där du fokuserar dina studier på inriktningen.
  • Eftergymnasial yrkesutbildning — Samma som särskild kurs men med ytterligare ämnen och moment som förbereder dig på ett yrkesliv som konstnär.
  • Allmän kurs — Förutom att studera och jobba med konst får du även komplettera de grundskole- eller gymnasiebetyg du ännu ej är godkänd i.

Samtliga är CSN-berättigade, läses på heltid här på skolan och ger goda grunder för vidare studier på exempelvis högskola. Skolan har även restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

Bildkonstnär (Eftergymnasial yrkesutbildning)

Bildkonstnär är en eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) som ger dig de kunskaper och praktiska erfarenheter du behöver för att arbeta som bildkonstnär och egen företagare.

Du får studera och utöva olika former av bildkonst såsom teckning, grafik och måleri, allt under ledning av yrkesverksamma konstnärer (se kursinnehållet nedan).

Utbildningen passar både dig som vill arbeta som bildkonstnär samt som förberedande utbildning inför högskolestudier.

Om du saknar behörighet att läsa den här yrkesutbildningen så kan du gärna ansöka till Konst (Allmän kurs) istället. Där får du möjlighet att läsa in din behörighet samt jobba med konst. Och om du bara vill fokusera dig på konst utan yrkesdelen så kan du ansöka till Konst (Särskild kurs).

Utbildningen Bildkonstnär har utgått! Vår nya, fräscha konstutbildning heter Happis Arts & Crafts och planeras att hållas hösten 2021. Du kan ansöka till den redan nu! Se: Happis Arts & Crafts

Konst (Särskild kurs)

Konstutbildningen lär dig grunderna inom flera olika konstinriktningar. Du får studera och utöva olika former av bildkonst såsom teckning, grafik och måleri, allt under ledning av yrkesverksamma konstnärer (se kursinnehållet nedan).

Kursen genomförs under ledning av yrkesverksamma konstnärer och passar både dig som är allmänt intresserad av konst samt som förberedande utbildning inför högskolestudier.

Utbildningen Konst (Särskild kurs) har utgått! Vår nya, fräscha konstutbildning heter Happis Arts & Crafts och planeras att hållas hösten 2021. Du kan ansöka till den redan nu! Se: Happis Arts & Crafts

UTSTÄLLNINGEN HT2020

Bilder från konst- och bildkonstnärdeltagarnas utställning inför julavslutningen HT2020.

AMANDA BLOMBÄCK

LINNÉA PASANEN

JONAS LINDFORS

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på info@svefi.net eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

+ Kursinnehåll

Konstnärliga uttrycksformer
• Akrylmåleri (modell, stilleben, tema)
• Teckning (modell, stilleben, kroki)
• Akvarell
• Torr pastell
• Konstgrafik (koppargrafik i olika tekniker, linoleum)
• Skulptur
• Installation
• Digitalfoto / Photoshop / Digital konst
• Videokonst
• Form / textiltryck
• Konstprojekt• Konst- och designföreläsningar / konsthistoria / konstteori
• Färglära
• Skissträning
• Inramning/Utställning
• Egna ämnesval
• Yrkesförlagt lärande 

 

Utöver ovanstående ingår även följande för de som studerar Bildkonstnär (EGY):

• Presentationsteknik
• Entreprenörskap
• Examensarbete:
— Projektarbete, t. ex. utställning, konstnärligt event eller motsvarande med skriftlig och muntlig redovisning
— CV och portfolio med personliga tankar om konst
— Visitkort

 

Exempel på gästlärare

• Juha Laakso (konstgrafik)
• Kari Södö (skulptur) – Länk
• Essi Korva (skulptur)
• Karin EE von Törne (akvarell) – Länk
• Martin Schibli (konstteori, konstföreläsningar)
• Tomas Harila Carlgren (form och textiltryck)
• Brita Weglin (dokumentation och brodyr)

Virtuell rundvandring

Välkommen på en virtuell rundvandring genom Svefis lokaler via Google Street View!

— Du kan klicka-och-dra för att titta runt med kameran.

— Klicka där du vill gå så flyttas kameran dit – men det kan vara enklare att klicka på de vita pilarna; de pekar åt de håll du kan gå. (De vita pilarna kanske inte syns förrän du tittar nedåt med kameran.)

— Klicka på den fyrkantiga knappen uppe i det högra hörnet för att aktivera helskärmsvyn. Det kan underlätta!

(Om du använder telefon kan helskärmsknappen saknas. Håll i så fall telefonen i liggande läge för bättre vy.)

Du stänger av helskärmsvyn genom att klicka på samma knapp igen, eller genom att trycka på tangenten Esc uppe i ditt tangentbords vänstra hörn.

Och om du använder mobil eller telefon kan du trycka på bakåtknappen för att ta dig ut ur helskärmsvyn.

Haparanda #pågränsen
sv
svfien