Happis Arts & Crafts

  • Ettårig förberedande konstutbildning
  • Lär dig av yrkesverksamma konstnärer
  • Perfekt som grund för vidare studier

Målet med konstutbildningen Happis Arts & Crafts är att ge dig en bred och gedigen grund: du får jobba med ämnen som måleri, skulptur, keramik, textil, video och foto – allt under ledning av yrkesverksamma konstnärer.

Alla moment genomsyras av två teman: platsen och människan. Medan vi studerar och arbetar lär vi oss hämta inspiration från samhället, historian, människorna och naturen omkring oss: vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer är det även viktigt att låta dig influeras av de intryck, ögonblick och känslor du får från din omgivning för att växa som konstnär.

ANSÖK SENAST

15 APRIL 2025

ANSÖK

Allt hänger samman

Du kommer att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium.

Du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även får ta del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta.

Det ger inte bara större konstnärlig insikt, det ger även personliga erfarenheter som är värdefulla att ha med sig i framtiden.

Utställningar

Det förekommer ett antal kulturkvällar på skolan. Dessa brukar ofta bestå av en konsert samt en konstutställning av er på Happis Arts & Crafts.

Utställningarna låter er presentera de moment och processer ni jobbat med inför både skolans övriga deltagare och besökare utifrån. Det är bra för både självkänslan och den egna förståelsen att våga prata om era verk och tankarna bakom dem!

Det blir dessutom en större vårutställning på Haparanda Stadsbibliotek som ni får planera och verkställa.

Din utveckling
Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.
När du går vidare
När du slutfört Happis Arts & Crafts har du inte bara fått grundläggande kunskaper inom flera konstformer – du har även gett dig själv möjligheten att söka dig vidare till t. ex. konsthögskola eller design- och arkitekturutbildningar.

Men dina nya insikter och erfarenheter är även viktiga i andra områden som skola, förskola, samhällsutveckling, kreativa näringar, projektledning och curatoriellt arbete. Eller varför inte ditt egna konstnärliga arbete?

Gästlärare

Happis Arts & Crafts har haft följande yrkesverksamma konstnärer som gästlärare under 2021 – 2024:

– Isak Anshelm
– Hans Isaksson
– Lena Ylipää
– Thomas Hämén
– Sofia Restorp
– Ida Isak Westerberg
– Gustaf Nordenskiöld
– Marie Karlsson
– Jouko Alapartanen
– Matilda Enegren
– Lotta Lampa
– Lars-Erik Hjertström Lappalainen
– Igor Zimmerman
– Kultivator

Happis Arts & Crafts på Instagram
Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Happis Arts & Crafts håller oftast till i Ateljén ovanför vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Förresten, “Happis”?

”Happis” i kursnamnet ”Happis Arts & Crafts” är smeknamnet för Haparanda! Det är något man lär sig när man kommer hit.

Välkommen att säga Happis, du med!

ANSÖK

Ansökan sker via Schoolsoft.
Läs mer om hur du ansöker nedan.

Deltagare om Happis Arts & Crafts

Axel och Emika berättar om hur det är att plugga på Sverigefinska folkhögskolans konstutbildning Happis Arts & Crafts:

Saga Jansson, ÅK 22/23

Var kommer du ifrån?

— Jag bodde i Luleå först och har bott där hela mitt liv, så tänkte att Haparanda vad nog långt bort för att flytta men nog långt bort för att kunna ta mig hem.

 

Hur kommer det sig att du sökte den här utbildningen?

— Jag hade innan bara jobbat på Max och i min mammas företag, så jag ville återgå till det konstnärliga, men visste inte vad jag ville göra. Så Happis verkade kul! Ville testa på lite olika saker. Tycker det har hjälpt för att komma tillbaka in i att söka efter karriärval.

Jag gick estetik och media på gymnasiet, och jag ville ha ett kreativt utlopp och testa på olika tekniker. Har upptäckt många nya saker som jag insåg var jätteroligt. Keramik, t.ex. som jag upptäckt är jättekul!

 

Varför sökte du till just folkhögskola?

— Det var mest utbildningen som passade mig och skolan såg väldigt fin ut. Jag går andra året nu, sista året.

 

Berätta om utbildningen!

— I tvåveckors perioder så får vi testa på ett nytt område. Förra veckan var det videokonst och nu är det målning. Och så får vi nån sorts uppgift att fördjupa oss i. Keramik brukar vi ha tre veckor. Det kan också vara textil och andra områden.

Under första året var det mer styrt med tydliga uppgifter, men för tvåorna är det lite friare med egna projekt. Sen har vi även projektveckor så man får fokusera på vad man vill. Antingen skapa ett stort konstverk eller bara lära sig ett medium.

 

Hur har lärarstödet varit?

— Vi har många gästlärare, så i nästan varje område har vi en ny lärare som kan väldigt mycket om det området. Så det är väldigt lärorikt! De kan komma från hela världen. Och de är ju konstnärer som är aktiva inom yrket.

 

Hur ser framtiden ut?

— Jag vill fortfarande göra något kreativt, men jag tror att jag ska rikta in mig mer åt media. Har alltid var intresserad av animerad film, så kanske kommer gå mer åt spelindustrin.

Jag har utvecklats väldigt mycket sen jag flyttade hit, både personligt och i utbildningen. Förra året bodde jag på elevhemmet och träffade många nya vänner och en partner som jag nu bor ihop med.

 

Tror du att du kommer söka vidare till högre studier?

— Ja, jag kommer nog söka vidare till någon animationsskola. Kanske The Animation Workshop i Danmark, det vore en dröm. Sen är jag nyfiken på spelutbildningen i Boden.

Vi har portfolioarbete som ett område, där vi får hjälp att skriva artist statement och sätta ihop ansökningar. Och nu öppnar ju ansökningarna till höstens utbildningar.

 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka?

— Sök! Det är alltid bra att testa olika områden, och här får man verkligen chansen att göra det.

Alexandra Jerlstad, ÅK 22/23

Var är du ifrån?

— Jag kommer från Göteborg och flyttade hit för utbildningen. Men jag har bott på lite olika ställen i Norrland sedan jag var 20. Så nu sist flyttade jag från Örnsköldsvik. Det kändes lite mer om stad, så det är klart att det är lite utav en omställning.

 

Hur kommer det sig att du sökte till den här utbildningen?

— Det var det stora utbudet på konstkursen. Det är väldigt brett. Jag kollade på i princip alla konstutbildningar och tyckte att detta lät roligast. Keramik, textil, måleri, etc. Många andra är riktade mot ett område. Jag tyckte det kändes roligast att testa på olika. När jag sökte så visste jag inte riktigt vad som är min grej. Så jag sökte lite för att hitta min grej kan man säga.

 

Vad har varit roligast hittills?

— Keramik har varit väldigt kul! Det var nog favoriten. Och video, det var kul.

 

Fanns det någon anledning till att du sökte just folkhögskola?

— Jag har pluggat till sjuksköterska förut, och jag var inte så sugen på att plugga på universitet igen. Folkhögskola känns lite mindre och friare, och lite mer anpassat efter varje individs behov. Vi är bara 8 elever i klassen så man blir väldigt sedd.

 

Vad har du lärt dig hittills?

— Kanske att inte ge upp på mig själv. Det är väldigt tålamodskrävande med konst. Speciellt om man är nybörjare. Man bli väldigt less på sig själv när man får kämpa sig igenom saker. Då har jag lärt mig att släppa prestationen och sluta pressa mig själv så mycket. Man får jättemycket med sig, man utvecklas mycket personligt också.

 

Varifrån kommer ditt konstintresse?

— Jag har målat och ritat sen jag var liten, men egentligen tänkte jag att jag skulle bli författare. Men så kände jag att jag ville öppna upp min kreativa energi och det här kändes så rätt.

 

Vad ser du mest fram emot under våren?

— Vi ska göra rakubränning nu under våren i keramiken, så det ska bli superkul! Tycker så mycket om att jobba med händerna och oförutsägbarheten – man vet inte hur det kommer se ut när det kommer ut ur ugnen. Det är som ett experiment. Man blir inte så perfektionistisk då.

 

Hur ser framtiden ut? Vad vill du utveckla?

— Det hade varit jättekul att fortsätta med keramik. Kanske hitta nån som har en ugn. Det hade varit kul att få sälja sin konst. Jag skulle kunna tänka mig att både jobba med konsten men också annat. Håller även på med inka-shamansk healing. Så att man kan leva på flera olika saker som intresserar en.

 

Hur skulle du beskriva Svefi?

— Intimt, man är få. Man får mycket uppmärksamhet. Lärarna är fantastiska! Vi får ju konstnärer som kommer till oss som gästlärare. Det är extremt utvecklande. Även som person, inte bara konstmässigt. Man behöver inte heller vara tekniskt bra, utan man kommer hit för att man är intresserad. Det behöver inte vara så kravfyllt.

Fakta, datum och info

Viktigt om Happis Arts & Crafts
Kursnamn:
Happis Arts & Crafts

Kurstyp:
Profilkurs. Du studerar och arbetar med kursens inriktning (konst och konsthantverk) på heltid.

Omfattning:
Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1 läsår

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har ett brett kunnande inom konstnärliga uttryck och hantverk.
— Du har utvecklat och vidgat ditt konstnärliga synsätt.
— Du har utvecklat konstnärlig mognad och färdigheter i att genomföra och utveckla dina egna idéer.

Kommande läsår:
HT: 2025-08-18 — 2025-12-19
VT: 2026-01-12 — 2026-06-12

Material- och teknikavgift:
2500 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.

Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig.

Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).
— Arbetsprover (bilder på egna konstverk, bifogas med ansökningen).
— Intervju via Teams, Zoom eller någon annan plattform.

Ansök senast:
Kursen är fullsatt för läsåret HT24/VT25, men du är välkommen att ansöka till läsåret som börjar i augusti 2025! Ansökningsformuläret läggs upp på den här sidan i november. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Hyran ligger på mellan 3000–4000 kr i månaden beroende på typ av rum.

Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan och du får en lista på hyresvärdar tillsammans med antagningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan, Happis Arts & Crafts

CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktperson:
Victoria Andersson
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 01 eller 0922 – 688 00 (växel)

Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka knappen “Ansök” ovan. Då tas du till den utbildningens sida på Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan. Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När kontot är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Du behöver dessutom bifoga en eller flera filer med din ansökan: åtminstone ett personligt brev där du berättar litet om dig själv och varför du söker till kursen, men i vissa utbildningar får du även inkludera arbetsprover och liknande. Läs igenom ansökningsformuläret så ser du vilka filer du behöver bifoga i din ansökan.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med de bilagor som framgår på pappret. Adressen till skolan finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

Kursansvarig: Victoria Andersson

Victoria Andersson är yrkesverksam konstnär i Luleå. Hon ställer ut i olika sammanhang och arbetar främst med textil, skulptur och teckning. Utöver det håller hon föreläsningar, undervisar samt driver olika konstprojekt i Koncentrat.

Hon har tidigare varit gästlärare i textiltryck, teckning och kroki på Konstskolan Sunderby Folkhögskola. Tillsammans med Agneta Andersson har hon drivit olika konstprojekt, bland annat Tro, hopp och kärlek; en turnerande konstutställning med tillhörande workshop, samt SPETS, en konstutställning för Konstmuseet i Norr. De har även jobbat tillsammans i workshopen ALLA KAN med nyanlända i Älvsbyn.

Victoria kommer ursprungligen från Kiruna, där hon gick sin första konstutbildning på Malmfältens folkhögskola och har efter det studerat på Nordiska Konstskolan i Karleby och har en MFA i Textil konst, HDK-Valand.

Utbildningen Happis Arts & Crafts är framtagen och utvecklad av Hans Isaksson (konstnär, curator, projektledare, uppväxt i Kiruna) samt Gustaf Nordenskiöld (konstnär, designer, curator, uppväxt i Göteborg) med input av referensgruppens deltagare: Lisa Torell, konstnär och postdok researcher på Umeå konsthögskola; Maria Ragnestam, konstvetare och curator; Hanna Isaksson, Resurscentrum för konst i Norrbotten; Rickard Sandberg, konstkonsulent på Region Norrbotten; Jan-Erik Lundström, curator, skribent och projektledare; samt Gunhild Stensmyr, Konsthall Tornedalen.

Kursinnehåll, Happis Arts & Crafts

Happis Arts & Crafts är en grundläggande konstutbildning där all undervisning utgår från platsen och människan, och då specifikt Haparanda och Norrbotten. Genom studier och grundkurser i konst och hantverk såsom måleri, skulptur, textil, keramik, foto och video undersöker vi oss själva och platsen, samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står!

I Svefi folkhögskolas närområde finns kulturinstitutioner som Konsthall Tornedalen, Havremagasinet, Aines konstmuseum samt Rovaniemi konstmuseum. Sedan några år har också Luleå Biennalen aktiverats igen. Norrbotten befinner sig i stark expansiv kulturell utveckling och platsens unika karaktär öppnar upp möjligheter till ett annat seende samt för koncentrerade studier.

Antagningskrav: minst 18 år, intervju, arbetsprov, gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).

Utbildningstid: 1 år.

Intyg: efter slutförd utbildning får deltagarna ett intyg.

Utbildningens mål: Deltagarna får förutsättningar att skapa en konstnärlig grund för möjlighet till fortsatta studier på konst- och hantverksskolor inom olika fack och på olika nivåer, exempelvis konsthögskolor och andra förberedande konstutbildningar samt design- och arkitekturutbildningar.

Deltagarna får en fördjupad förståelse för skapande processer, komplexa system och kulturer. Utbildningen ger dessutom en konstnärlig insikt och erfarenhet som är viktig även i andra yrkesområden såsom skola, förskola, samhällsutveckling, kreativa näringar, projektledning och curatoriellt arbete.

Deltagarna får också en grund för fortsatt eget konstnärligt arbete.

Undervisningen sker utifrån följande teman:

— Stadslandskap och Norrbottens natur
— Människan i samhället
— Selfie
— Saker omkring dig
— Våra rum

Varje tema utgår från en historisk och samtida föreläsning kring ämnet, delar kan även göras digitalt.

Utbildningens innehåll:

 

Startup (rikttid 1v)

Vi lär känna varandra, Haparanda och dess omgivningar. Tillsammans gör vi en exkursion, vi ger oss ut i naturen och i stadslandskapet. Vi letar efter material; skrot, skräp, funna föremål och naturmaterial som vi hämtar in till skolan. Uppgiften blir att göra skulpturer, totalt fritt skapande från figurativt till abstrakt, lekfullt eller stramt. Vi limmar, binder, bygger och målar.

Vi går igenom utbildningens innehåll och upplägg, diskuterar vad arbetet kan leda fram till personligen för deltagarna. Detta med tanke på vidare utbildning och konstnärlig självutveckling.

I slutet av perioden sätter vi ihop arbetena till en gemensam installation och utställning. Vad kan vara konst?

Material/teknik: Skrot, limma, bygga, linda, måla etc.

Mål:
— Att öppna upp det kreativa tänkandet, hur man med enkla medel kan skapa konst. Materials förskjutning från vardagsföremål och skräp till konst. Förmedla utbildningens upplägg och inriktning och vad man bör reflektera över som enskild deltagare samt att skapa en gruppkänsla.

 

Måleri (rikttid 7 v)

Vi fördjupar oss i olika material som används inom måleriet och arbetar både figurativt och abstrakt. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss i grundläggande måleriövningar och fria gestaltningar. Vi undersöker måleriets hela spännvidd från klassiskt måleri till det utvidgade fältet och det performativa.

Mål:
— Att undersöka grunderna i olika måleritekniker och få en förståelse för perspektiv, rymd, kulörer och valörer.
— Att undersöka grunderna i anatomi, kropp i rörelse och människan i rumsligheter för att förstå volymer förkortningar, perspektiv, schatteringar, skuggningar, kulörer och valörer.
— Att undersöka grunderna i anatomi. Att förstå mimik, volymer, schatteringar, skuggningar, kulörer och valörer. Att måla ett självporträtt med ett personligt uttryck.
— Att genom närstudier få en fördjupad förståelse för objekt och material. Vi lär oss att iaktta materialens olika utstrålning, ytor, torrhet, glans och genomskinlighet. Samt hur tingen kan berätta en historia.

 

Skulptur (rikttid 7 v)

En fördjupad förståelse för konsten i olika skulpturala material. Från det figurativa till det abstrakta. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss i skulpturövningar och fria gestaltningar. Vi studerar allt från historisk skulptur till samtida uttryck. Vi undersöker skulpturens hela spännvidd från klassisk skulptur till offentlig gestaltning, installation, assemblage och det performativa.

Mål:
— Att undersöka grunderna i skulptur och få en förståelse för det tredimensionella och skalor samt hur konst fungerar i det offentliga rummet och landskapet.
— Att tredimensionellt undersöka grunderna i anatomi och kroppen i rörelse för att förstå skala, volymer och riktningars betydelse.
— Att genom närstudier få en fördjupad förståelse för tingen och materialens olika utstrålning, samt hur objekten kan berätta en historia. Vi lär oss grunderna i gjutning.
— Att förstå skala och hur objekt förhåller sig till varandra i en rumslighet.

 

Textil (rikttid 6 v)

En fördjupad förståelse för konst, hantverk och brukande i det textila materialet. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss både i vardagstextilier och fria gestaltningar. Vi studerar allt från en folklig nedärvd tradition till personliga samtida uttryck. Hur textilen fungerar som identitetsskapande både i kläder och i inredning samt hur materialet textil förhåller sig i en konstnärlig kontext.

Mål:
— Att undersöka grunderna i olika textiltekniker och få en förståelse för att arbeta med textil både måleriskt och skulpturalt.
— Att få en förståelse för kläders betydelse för identitet och kroppsliga uppfattning. En förståelse för volym i rörelse.
— Att få en fördjupad förståelse för hur textilen fungerar i hemmet och i offentlig miljö, samt grundläggande färdigheter i tryck och vävning.

 

Keramik (rikttid 6 v)

En fördjupad förståelse för konst, hantverk och brukande i det keramiska materialet. Vi strävar efter att hitta alternativa användbara metoder för att uttrycka oss både i bruksgods och fria gestaltningar. Vi studerar allt från en folklig nedärvd tradition till personliga samtida uttryck. Hur det keramiska materialet används i vardagen samt hur materialet förhåller sig i en konstnärlig kontext.

Mål:
— Att lära känna keramik som material och få en förståelse för lerans plasticitet och torkningens principer.
— Att lära sig grundläggande keramiska tekniker och få en förståelse för bruksföremåls betydelse för vårt dagliga liv. Samt grunderna i drejning och glasering.
— Att få en förståelse för fritt skulpturalt gestaltande i keramik och att undersöka materialets begränsningar och frihet.

 

Foto och video (rikttid 5 v)

En grundläggande kurs i foto, video, ljud och ljus. Vi studerar fotografiska digitala processer och lär oss tolka foto och rörlig bild i olika kontexter i en samtida bildkultur. Vi lär oss fotografiska tekniker, från det dokumentära till det iscensatta och experimentella, samt grunderna i bild och videoredigering. Vi undersöker ljusets och ljudets betydelse i en konstnärlig gestaltning,

Mål:
— Att få en förståelse för olika fotografiska tekniker och hur utsnitt och ljus kan styra innehållet i en bild.
— Att lära sig grunderna i videofotografering och redigering, samt att tänka dokumentärt och innehållsmässigt kring en historia. Och diskussioner kring videons roll i samtidskonsten.
— Att få en förståelse för ljusets och ljudets betydelse i en konstnärlig gestaltning.

 

Att presentera sig (rikttid 2 v)

Deltagarna ska lära sig att dokumentera sina arbeten. Vi fotar av det du hittills gjort under utbildningen och diskuterar på vilket sett man bäst exponerar sina egna arbeten. Vi lär oss grunderna i bildbearbetning. Undervisning sker genom individuell handledning, föreläsningar och gemensamma diskussioner.

Mål:
— Att få en förståelse för den fotografiska dokumentationens betydelse för redovisningen av konstnärliga arbeten.
— Att stärka deltagarnas förmåga att presentera sig och sitt arbete

 

Slöjd (rikttid 1v)

En workshop baserad undervisning, där vi bjuder in hantverkare att förmedla sina kunskaper och färdigheter. Vi ger möjlighet för deltagarna att prova på olika hantverk och tekniker. Exempel på hantverk är: korgmakeri, knivmakeri, stensliperi och läderslöjd. Deltagarna får bekanta sig med det samiska hantverket duodji. Undervisning sker genom workshops, föreläsningar och gemensamma diskussioner. Förslagsvis endagskurser som sprids ut över läsåret.

Mål:
— Att vidga begreppet hantverk och slöjd. Gamla tekniker kan öppna upp för nya lösningar och uttryck för studenterna.

 

Fritt skapande (rikttid 3 v)

Deltagaren väljer material och inriktning och arbetar fördjupat kring en idé. Undervisning sker genom individuell handledning.

Mål:
— Att förstärka det egna personliga konstnärliga uttrycket och att hitta en metod att arbeta självständigt.

 

Praktik (rikttid 2 v)

Det är viktigt att möta olika delar av konstvärlden, att komma ut i verkligheten bland konstens olika aktörer. Praktiken kan ge en möjlig ingång och skapa kontakter i det fortsatta arbetet efter skolan. Praktiken är individuell och sker under en koncentrerad period.

Mål:
— Att få erfarenhet och insyn i det konstnärliga och det kulturella fältet.

 

Konstnärlig fördjupning åk 2, utbildningsplan

I årskurs 2 ska deltagarna fördjupa sig i varje ämnesområde. Deltagarna följer samma upplägg som årskurs 1 med fokus på det egna arbetets inriktning. För varje ämne gör deltagaren en kortare idébeskrivning, tex kan en deltagare under delmomentet textil välja att fördjupa sig i en personlig bildväv eller i en ny teknik och arbeta med detta under 6 veckor.

Arbetet skall uppmuntra till ett lustfyllt undersökande av den egna praktiken, idébeskrivningen skall understryka och underlätta det fria arbetet. Viktigt är att lära sig arbeta självständigt och bejaka impulser som dyker upp under processen.

Utbildningstid: 40 veckor.

Utbildningsinnehåll:

— Startup tillsammans med åk1, rikttid 1 v
— Måleri, fördjupning, rikttid 7 v
— Skulptur, fördjupning, rikttid 7 v
— Textil, fördjupning, rikttid 6 v
— Keramik, fördjupning, rikttid 6 v
— Foto & Video, fördjupning, rikttid 5 v
— Att presentera sig, tillsammans med åk1, rikttid 2 v
— Slöjd, tillsammans med åk1, rikttid 1 v
— Kuratoriell praktik, rikttid 3 v
— Praktik, rikttid 2 v

 

Curatoriell praktik: Happis Arts & Crafts Vårutställning

En kurs i curatoriell praktik. Vi får en förståelse för curatorns roll, hur de sammanställer en utställning utifrån ett tema och hur urvalet sker av konstnärers verk. Tillsammans med en curator gör åk 2 en vårutställning där både åk1 och åk 2 medverkar. Gemensamt diskuterar vi urval med alla studenter och sätter samman verk till en grupputställning. Vi tittar på tidiga kurerade utställning för att få ett historiskt sammanhang.
Deltagarna genomför en vernissage med allt vad det innebär; koncept, grafisk form, utskick, sociala medier och arrangerar en avslutningsfest.

Mål:
— Att få en förståelse för curatorns roll, utställningsarbete, hängning, urval, ljussättning etc.

Om Svefi och Haparanda
Kort om Svefi

Svefi står för “Sverigefinska folkhögskolan”, men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men skolan ligger ju i Sverige och all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska som ett tillvalsämne när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken “Om Svefi” längst ned på sidan.

 

Boende

Svefi har ett antal rum på vårt vandrarhem som hyrs ut till de som går våra kurser. Du får ange om du vill ha ett rum när du skickar in din ansökan, och det är först till kvarn som gäller! Men om alla rum skulle vara tagna finns det även lägenheter i Haparanda du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Och om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss eller tåg. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan även svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast att använda kort.

Våren här är kort men intensiv och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse, även om det kan ta ett tag innan man vänjer sig.

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda, med sträng kyla och mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Vinnare i Snöskulptur 2023
Två deltagare i Happis Arts & Crafts vann snöskulpturstävlingen 2023, som hölls på Viktoriatorget mellan Haparanda och vår finska systerstad Tornio!

Haparanda #pågränsen