HemStudier — Ljudteknik

Ljudteknikerutbildningen är en ett- till tvåårig utbildning. Det första året, basåret, fokuserar på grunderna inom inspelning, liveljud och scenljus. Under andra året får du möjligheten att fördjupa sig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus. Där får du får lära dig att hantera och använda bl. a. Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Under basåret kommer du att jobba med flera egna inspelningsprojekt. Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden. Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt.

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

Utbildningen är CSN-berättigad, läses på heltid här på skolan och ger goda grunder för vidare studier på exempelvis högskola. Skolan har även restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

För exempel på hur din studietid hos oss kan se ut, ta en titt på bildgalleriet och ljudteknikutbildningens eget Instagram-flöde längre ned på den här sidan!

Test
Test
Test
Ljudteknik

Ljudteknikutbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus samt Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner, med mycket mera. Under andra året får du dessutom fördjupa dig inom en viss inriktning såsom liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba med egna projekt samt rigga och mixa både ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilka kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Som deltagare i den här utbildningen kommer du även att få vara med skolans handledare och jobba på andra ställen där ljud behövs, så du kommer att få arbeta en hel del med ljudteknik på riktigt!

Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av ljudteknik samt som förberedande utbildning inför högskolestudier.

Observera att precis som med de flesta av våra utbildningar så finns även Ljudteknik att läsa på olika nivåer (som särskild kurs eller eftergymnasial yrkesutbildning), men du börjar helt enkelt med att ansöka via knappen nedan. Sedan får du mer information om de olika nivåerna i samband med antagningsintervjun och kan bestämma dig då. (Och om du saknar gymnasiebehörighet och vill studera ljudteknik så kan du gå till sidan för Allmänna kurser istället. Där finns bland annat Allmän kurs: Ljudteknik.)

 

Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

För mer info om Schoolsoft, se “Hur du ansöker” nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på.

 

+ Fakta om Ljudteknik

Kurstyp:
Utbildningen finns både som särskild kurs (“vanlig” utbildning) samt eftergymnasial yrkesutbildning. Du får mer info om dessa i samband med antagningsintervjun och kan välja då.
Omfattning:

Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 år

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
— Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.
Ansök senast:

Ansök senast:
Löpande antagningar. Ansök nu! Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:

Kommande läsår:
HT: 2024-08-19 — 2024-12-20
VT: 2025-01-13 — 2025-06-13

Material- och teknikavgift:
6000 kr per läsår.

Avgiften avser 100% studietakt. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackar ja till din studieplats, sedan får du en faktura för andra halvan när det börjar bli dags för nästa termin.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Intervju.
— Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).
— Du spelar/har spelat något instrument. (Undantag görs om liknande kunskaper finns eller om du inte har ambitioner inom musikgenren.)
— Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.
— Intervju via Teams, Zoom eller någon passande plattform.
Antagningsbesked:

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:

Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Hyran ligger på mellan 3000–4000 kr i månaden beroende på typ av rum.

Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan och du får en lista på hyresvärdar tillsammans med antagningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan
CSN:

Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktperson:

Anton Johansson
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 24 eller 0922 – 688 00 (växel)

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

+ Utrustningslista

Kontrollrum 1, 24 I/O
• SSL AWS 900, Mixerbord, 24 kanaler
• Apple Mac Pro 12-core
• Pro Tools HDX, HD System
• Avid HD I/O, D/A-omvandlare
• RME Fireface 800, Ljudkort
• Drawmer DS201, Gate
• Focusrite Red 2, Kompressor
• Klark Teknik DN504, Gate
• Klark Teknik DN514, Kompressor
• SSL X-logic, Kompressor
• Universal Audio 2-1176, Kompressor
• TC System 6000, Multieffekt
• Lexicon PCM 91, Reverb
• Eventide H8000, Multieffekt
• TC 2290, Delay
• Dynacord DDL-15, Delay
• BBE Sonic Maximizer 822, Exciter
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer
• Dynaudio Acoustics AIR 15, Monitorer
• Tascam 85 16B, Rullbandspelare 16 kanaler

 
Kontrollrum 2, 16 I/O
• Pro Tools HD2 Accel, TDM System
• Apple Mac Pro 12-core
• Digidesign 96 I/O, D/A Omvandlare
• Yamaha HA-8, Mikpreamp
• Focusrite Octopre, Mikpreamp
• TC M3000, Reverb
• TC M5000, Reverb
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer

 
Kontrollrum 3, 8 I/O
• M-Audio ProjectMix I/O
• Dynaudio BM5A, Monitorer
• Neumann BCM 104

 
Kontrolltrum 4, 8 I/O,
anpassat för synskadade

• RME Fireface 800, ljudkort
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer
• CME UF6, Kontrollkeyboard
• Pro Tools 10
• iMac
• Sonar 8 Studio, Programvara
• Cakewalk VS-700, Kontrollyta

 
MIDI-Rum, 8 arbetsstationer (4 PC, 4 Mac)
• Pro Tools 10
• M-Audio Pro Fire 610
• M-Audio, Pro Fire 410
• CME M-key

 
PA
• NEXO PS-15 System, Utljud
• Allen & Heath GL 4000, Mixerbord
• Yamaha 01v, Digitalt mixerbord
• Allen & Heath, MixWizard 16, Mixerbord
• EV-SX-300, Monitorer
• Wharfedale, Utljud
• Lexicon MPX-1, Reverb
• Lexicon LXP-1, Reverb
• Lexicon LXP-15, Reverb
• Yamaha SPX 900, Reverb

 
Mikrofoner
• Shure SM 57, Dynamisk
• Shure SM 58, Dynamisk
• Shure Beta 52, Dynamisk
• Shure SM7B, Dynamisk
• Shure SM 91, Kondensator
• Electro Voice RE20, Dynamisk
• Sennheiser MD421, Dynamisk
• Sennheiser e845, Dynamisk
• AKG D3600, Dynamisk
• AKG D112, Dynamisk
• AKG 414 TL-II, Kondensator
• AKG C1000, Kondensator
• Neumann KM 140, Kondensator
• Neumann TLM 103, Kondensator
• DPA 4011, Kondensator
• DPA 4006, Kondensator
• DPA 4091, Kondensator
• DPA 4041, Kondensator
• DPA 4099G, Kondensator
• Milab DC-96, Kondensator
• ADK A-51s, Kondensator
• Röde NT1, Kondensator
• Röde NT5, Kondensator
• Line Audio Design CM3, Kondensator
• Generis GT-2, Rör
• Manley Reference, Rör
• Royer R-121, Band
• Thuresson CM402, Kondensator
• Ddrum, Triggmikrofoner

 
Övrigt
• Radial Engineering P48, DI-box
• Radial Engineering, X-Amp, Re-amp box
• Radial Engineering, Phazer, Steglös faskorrigering
• Avalon Vt-737, Mikpreamp
• Chandler limited TG-2, Mikpreamp
• Neve 1073 DPA, Mikpreamp
• Millenia TD-1, Mikpreamp
• Premier Birch, Trumset
• Marshall JCM 800, Gitarrförstärkare
• Roland TD-9, Digitaltrumset
• Yamaha Motif XS, Racksynt
• Roland SE-201, Keyboard
• Midiverb III, Reverb

— Dessutom har musikutbildningarna en hel del utrustning som vi lånar och använder vid inspelningar.

Bilder: Ljudteknik

[et_pb_4divi_masonry_gallery gallery_ids=”2652,2653,2654,2655,2656,2657,2658,2659,2660,2661,2662″ gallery_responsive=”on” gallery_columns=”5″ show_title_and_caption=”off” zoom_icon_color=”#4f4f4f” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.5)” hover_icon=”%%204%%” _builder_version=”4.16″ title_font=”||||||||” border_width_all=”1px” border_color_all=”rgba(0,0,0,0)” global_colors_info=”{}” _i=”1″ _address=”3.0.0.1″ /]
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 2 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Haparanda #pågränsen