Hantverk för kropp och själ

  • Deltidsutbildning
  • Lär dig olika hantverkstekniker
  • Jobba i egen takt och efter egen förmåga

Hantverk för kropp och själ är en utbildning på halvtid där du får prova på olika hantverkstekniker. Den vänder sig till dig som är intresserad av hantverk, hållbarhet och välmående. Du kan vara ung eller gammal, kunnig eller fullständig nybörjare – det är intresset som räknas!

Du kommer att få lära dig om olika material, verktyg, tillvägagångssätt och textilt återbruk. Tillsammans arbetar vi kravlöst och i lugn takt med fokus på skaparglädje, hållbarhet samt vårt välbefinnande. Var och en arbetar efter egen förmåga.

ANSÖK SENAST

15 APRIL 2025

ANSÖK

Lär dig skapa

Samtidigt som vi lär oss olika tekniker kommer du att uppmuntras till nyskapande, att förverkliga dina egna idéer och hitta ditt eget uttryck.

Vi kommer även att arbeta med utställningar, och vi gör gemensamma studiebesök hos lokala hantverkare för att hämta in både kunskaper, insikter och inspiration till vårt eget skapande.

Anpassat efter dig

Du kommer att får uppgifter, men du får även arbeta på egen hand och efter eget huvud.

Arbetet utgår från varje enskilda individs förutsättningar och baseras på startnivån, intresset och arbetsinsatsen.

Förutom själva hantverket utgör även aspekter som miljömedvetenhet och ekonomi i förhållande till material viktiga delar av undervisningen.

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på hantverksutbildningen håller oftast till i huvudbyggnaden, i hantverksrummen intill receptionen. Och som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

ANSÖK

Ansökan sker via Schoolsoft.
Läs mer om hur du ansöker nedan.

Fakta, datum och info

Viktigt om Hantverk för kropp och själ

Kursnamn:
Hantverk för kropp och själ

Kurstyp:
Profilkurs

Omfattning:
Studietakt: 50% (deltid)
Studietid: 1 läsår

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du känner till grunderna i olika hantverkstekniker.
— Du har kännedom om olika material och dess egenskaper samt kunskap om arbetsredskap och metoder inom de olika hantverken.
— Du har fått lära dig om de olika materialens och teknikernas miljöpåverkan och hållbarhet.

Ansök senast:
15 april 2025. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:
HT: 2025-08-18 — 2025-12-19
VT: 2026-01-12 — 2026-06-12

Material- och teknikavgift:
500 kr per termin. (Avgiften avser 50% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.
Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig.
Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Du har slutfört grundskola.
— Du som söker bör ha ett stort intresse av att skapa med händerna samt ha lust och vilja att utveckla din förmåga tillsammans med andra. Inga förkunskaper krävs.

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Hyran ligger på mellan 3000–4000 kr i månaden beroende på typ av rum.

Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan och du får en lista på hyresvärdar tillsammans med antagningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktperson:
Saara Pekkarinen
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 00 (växel)

Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka knappen “Ansök” ovan. Då tas du till den utbildningens sida på Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan. Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När kontot är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Du behöver dessutom bifoga en eller flera filer med din ansökan: åtminstone ett personligt brev där du berättar litet om dig själv och varför du söker till kursen, men i vissa utbildningar får du även inkludera arbetsprover och liknande. Läs igenom ansökningsformuläret så ser du vilka filer du behöver bifoga i din ansökan.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med de bilagor som framgår på pappret. Adressen till skolan finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

Om Svefi och Haparanda
Kort om Svefi

Svefi står för “Sverigefinska folkhögskolan”, men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men skolan ligger ju i Sverige och all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska som ett tillvalsämne när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken “Om Svefi” längst ned på sidan.

 

Boende

Svefi har ett antal rum på vårt vandrarhem som hyrs ut till de som går våra kurser. Du får ange om du vill ha ett rum när du skickar in din ansökan, och det är först till kvarn som gäller! Men om alla rum skulle vara tagna finns det även lägenheter i Haparanda du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Och om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss eller tåg. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan även svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast att använda kort.

Våren här är kort men intensiv och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse, även om det kan ta ett tag innan man vänjer sig.

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda, med sträng kyla och mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Haparanda #pågränsen