UTBILDNINGAR FÖR SYNSKADADE
Här har vi samlat de av våra utbildningar som är särskilt anpassade för personer med synskada.
Den här sidan är skriven med större text så du med nedsatt syn lättare kan läsa.
Flera av Svefis utbildningar är anpassade så att synskadade kan studera tillsammans med övriga elever. Vi har hjälpmedel och material som underlättar studierna samt lärare med mångårig erfarenhet av att undervisa människor med synskador.
Klicka på länkarna nedan för att visa eller gömma info om de olika utbildningarna.
+ VISA ALLMÄN KURS FÖR SYNSKADADE Kontaktperson: Utbildningen Allmän kurs för synskadade är för dig som är synskadad och som vill få behörighet att läsa på antingen gymnasie- eller högskolenivå. Här får du studera de ämnen du saknar behörighet i. På så vis får du komplettera dina betyg, vilket ger dig möjlighet att gå vidare till studier på högre nivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de ämnen som intresserar dig! Du väljer själv vilka ämnen du vill studera och skapar din egen studieplan. Du kan välja att läsa utbildningen på grundskole- eller gymnasienivå beroende på din tidigare studiebakgrund. Vi har lärare, hjälpmedel och utrustning som är särskilt ämnade för dina behov. Och som synskadad har du dessutom möjlighet att bo på Svefis vandrarhem under hela din studietid. Du kan anmäla ditt intresse i samband med att du ansöker till utbildningen. • Ansök till Allmän kurs för synskadade med start VT2024 Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor. För mer info om Schoolsoft, se "Hur du ansöker" nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på. Kurstyp: Allmän kurs. Du läser de grundskole- eller gymnasiegemensamma ämnen du saknar behörighet i, eller de ämnen du själv väljer att studera. Omfattning: Studietakt: 100% (heltid) Ansök senast: Kommande läsår: Material- och teknikavgift: 1800 kr per läsår. Avgiften avser 100% studietakt. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackat ja till din kursplats. Sedan får en faktura för resten av avgiften när det börjar bli dags för nästa termin. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Antagningsvillkor:
Minst 18 års ålder (men i vissa fall ges dispens). Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande: Antagningsbesked: Löpande; beskeden skickas ut i takt med att ansökan kommit in. Boende under studietiden: Du som är synskadad har möjlighet att hyra rum på Svefis vandrarhem under hela din studietid hos oss. I rummet ingår dusch, toalett och Internet samt tillgång till kök. När du fyller i ansökningsblanketten kan du markera att du är synskadad och vill hyra rum i vandrarhemmet under hela din studietid på Svefi. Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A 1 gy (gymnasienivå) eller A 1 gr (grundskolenivå). Kontaktperson: Emma Pakisjärvi Forsberg
ALLMÄN KURS FÖR SYNSKADADE
Emma Pakisjärvi Forsberg
Telefon: 0922 – 688 00 (växel)
E-post: [email protected]
• Ansök till Allmän kurs för synskadade med start HT2024
FAKTA OM ALLMÄN KURS FÖR SYNSKADADE
Studietid: 1–3 år
Både studietakten och studietiden kan ändras efter dina behov. Prata med din kursansvariga efter utbildningen börjat.
— Du har förbättrat dina baskunskaper i allmänna ämnen och/eller uppnått behörighet till vidare studier.
— Du har förstärkt din personliga utveckling.
Telefon: 0922 – 688 00 (växel)
E-post: [email protected]
+ VISA LJUDTEKNIK FÖR SYNSKADADE: ALLMÄN KURS Kontaktperson: Utbildningen Ljudteknik för synskadade: Allmän kurs vänder sig till dig som är synskadad och som vill få behörighet att läsa på antingen gymnasie- eller högskolenivå. Här får du studera de gymnasie- eller grundskoleämnen du saknar behörighet i. På så vis får du komplettera dina betyg, vilket ger dig möjlighet att gå vidare till studier på högre nivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de ämnen som intresserar dig! Samtidigt så får du läsa och jobba med ljudteknik tillsammans med de övriga ljudteknikdeltagarna. Utöver de ämnen du väljer att läsa så får du även studera bland annat inspelningsprogram, PA-system och mikrofoner, mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikdata, musikteori, ellära och genreförståelse. När du är klar har du inte bara fått en bra kunskapsgrund inom ljudteknik, du har även fått erfarenhet av att jobba med ljud under olika evenemang, och du har gett dig själv möjligheten att läsa vidare på högre nivå. Vi har hjälpmedel och material som är särskilt anpassade för dina behov, och som synskadad har du dessutom möjlighet att bo på Svefis vandrarhem under hela din studietid. Du anmäler ditt intresse i samband med att du ansöker. • Ansök till Ljudteknik för synskadade: Allmän kurs med start HT2024
Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor. För mer info om Schoolsoft, se "Hur du ansöker" nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på. Kurstyp: Allmän kurs med profilinriktning. Du läser de grundskole- eller gymnasiegemensamma ämnen du saknar behörighet i under c:a 50% av studietiden. Under resten av tiden får du studera och arbeta med ämnen ur utbildningens inriktning. Omfattning: Studietakt: 100% (heltid) Ansök senast: Ansök senast: Kommande läsår: Kommande läsår: Material- och teknikavgift:
5000 kr per läsår. Avgiften avser 100% studietakt. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackat ja till din kursplats. Sedan får en faktura för resten av avgiften när det börjar bli dags för nästa termin. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder (men i vissa fall ges dispens). Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande: Antagningsbesked:
Antagningsbesked: Boende under studietiden: Du som är synskadad har möjlighet att hyra rum på Svefis vandrarhem under hela din studietid hos oss. I rummet ingår dusch, toalett och Internet samt tillgång till kök. När du fyller i ansökningsblanketten kan du markera att du är synskadad och vill hyra rum i vandrarhemmet under hela din studietid på Svefi. CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A 1 gy (gymnasienivå) eller A 1 gr (grundskolenivå). Kontaktpersoner: Allmänna ämnena: Ljudteknikämnena:
LJUDTEKNIK FÖR SYNSKADADE: ALLMÄN KURS
Anton Johansson
Telefon: 0922 – 688 00
E-post: [email protected]FAKTA OM LJUDTEKNIK FÖR SYNSKADADE: ALLMÄN KURS
Studietid: 1–3 år
Både studietakten och studietiden kan ändras efter dina behov. Prata med din kursansvariga efter utbildningen börjat.
15 april 2025. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).
HT: 2025-08-18 — 2025-12-19
VT: 2026-01-12 — 2026-06-12
— Intervju via Teams, Zoom eller någon passande plattform.
— Du har förbättrat dina baskunskaper och/eller uppnått behörighet till vidare studier.
— Du har förstärkt din personliga utveckling.
— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.
Emma Pakisjärvi Forsberg
Telefon: 0922 – 688 00 (växel)
E-post: [email protected]
Anton Johansson
Telefon: 0922 – 688 00
E-post: [email protected]
+ Hur du ansöker
För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.
Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.
Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.
Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!
Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.
Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)
Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.
Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.
+ Allmän info om Svefi och Haparanda
Boende
Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.
Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!
Gemensamt för alla utbildningar
Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.
Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.
Kort om Svefi
Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.
Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.
Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.
Om Haparanda
Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.
Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.
Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.
Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.
Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!
Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!
Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.
Svar på vanliga frågor
Är ledarhundar tillåtna på Svefi?
— Ja, ledarhundar är tillåtna på skolan.
Vad är skillnaden mellan allmän kurs och profilkurs?
— Allmän kurs innebär att du läser ett valfritt antal gymnasieeämnen (välj mellan svenska, engelska, matematik, historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap) i ungefär 50% av studietiden, antingen för att få behörighet till vidare studier eller av eget intresse. Under resten av tiden studerar du de ämnen som ingår i kursens inriktning. Allmänna kurser räknas vanligtvis som gymnasial studienivå.
— Profilkurs innebär att du studerar kursens inriktning på heltid (i det här fallet ljudteknik). Här ingår alltså inga ämnen från gymnasiet. Profilkurser räknas som gymnasial studienivå.
Måste jag kunna finska för att studera hos er?
— Nej. Alla lektioner och allt material är på svenska eller, i vissa fall, engelska. (Språkkurserna är givetvis undantagna detta.)
Är skolan anpassad för rörelsehindrade?
— Ja. Om du är rörelsehindrad och behöver använda hiss, ring receptionen (+46 (0)922 - 688 00) så får du information och hjälp.
Kan jag finansiera mina studier hos er med lån eller bidrag från CSN?
— Ja, våra utbildningar är CSN-berättigade.
Kan jag hyra bostad hos er?
— Ja, alla har möjlighet att hyra elevboende i vårt vandrarhem. Men du som är synskadad har alltid förtur att hyra ett rum under hela din studietid hos oss. I rummet ingår dusch, toalett och Internet samt tillgång till kök. Du kan ange om du vill hyra rum på vandrarhemmet när du fyller i din ansökan. Det finns förstås även gott om lägenheter att hyra i Haparanda!
Kontakta oss
Kontakta receptionen:
Telefon: +46 (0)922 – 688 00
E-post: [email protected]
Receptionen har öppet mellan kl. 08:00 – 17:00 vardagar.
Adress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda
Välkommen att kontakta oss om du har något du funderar på!