VÅRDBITRÄDE

HemStudier — Vårdbiträde

I utbildningen Vårdbiträde får du de kunskaper och erfarenheter du behöver för att kunna arbeta som just vårdbiträde. Vårdbiträden behövs inom många områden i samhället, exempelvis äldreomsorg, LLS-boenden eller särskilt boende.

Utbildningen Vårdbiträde består av lärarledda lektioner med erfarna utbildade vårdlärare och folkhögskollärare. Handledning, samtal och föreläsningar förekommer också.

De vårdämnen du får studera är hälso- och sjukvård, psykologi, psykiatri, gerontologi och geriatrik, social omsorg, omvårdnad, funktionsförmåga och funktionsnedsättning, samt anatomi och fysiologi.

Utbildningen pågår i ett år.

Vårdbiträde (Särskild kurs)
Det här är en särskild kurs vilket betyder att du studerar utbildningens vårdämnen på heltid. Utbildningen pågår i ett år.

Här får du utbilda dig till vårdbiträde. Som vårdbiträde kan du arbeta inom exempelvis äldreomsorgen, hemtjänsten eller på ett äldreboende, eller som stöd till personer med funktionsnedsättning. Du får stödja och hjälpa människor som är sjuka eller som av andra anledningar är i behov av assistans, t. ex. med dagliga rutiner eller praktiskt omsorgsarbete. Målet är att hjälpa vårdtagaren leva ett så självständigt liv som möjligt i dennas vardag.

När du arbetar med människor är det viktigt att ha empatisk förmåga, att vara uppmärksam samt att ha lätt för att kommunicera- och arbeta med andra, så vi lägger stort fokus på bemötande och ett etiskt förhållningssätt.

Efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg är fortsatt hög i landet, så när du slutfört utbildningen har du goda möjligheter till arbete.

Kursen är tänkt att starta den 21 augusti (HT) 2023.

 

Ansökan görs tillgänglig när vi fått besked om huruvida utbildningen kan utföras till hösten. Vid frågor eller funderingar, kontakta skolans reception på tfn 0922 – 688 00 eller e-post info@svefi.net”.

Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

För mer info om Schoolsoft, se “Hur du ansöker” nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på.

 

+ Fakta om Vårdbiträde (Särskild kurs)

Kurstyp:
Särskild kurs, yrkesutbildning på grundläggande gymnasial nivå.
Omfattning:
Utbildningen pågår i ett läsår.
Kursinnehåll:
Utbildningen består av följande moment:
— Anatomi och fysiologi 1
— Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
— Gerontologi och geriatrik
— Hälso- och sjukvård 1
— Omvårdnad 1
— Psykiatri 1
— Psykologi 1
— Social omsorg 1
— Svenska 1 / Svenska som andra språk 1
Dessutom tillkommer aktiviteter som anordnas för alla deltagare på skolan såsom föreläsningar, frilufts- och temadagar, med mera.
Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har utbildat dig till behörigt vårdbiträde.
— Du har förstärkt din personliga utveckling.
Ansök senast:
Den 17 april 2023.
Kommande läsår:
HT: 2023-08-21 — 2023-12-15
VT: 2024-01-08 — 2024-06-07
Material- och teknikavgift:
1800 kr per läsår.

Avgiften avser 100% studietakt. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackar ja till din studieplats, sedan får du en faktura för andra halvan när det börjar bli dags för nästa termin.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Du har slutfört grundskolan.
— Du har godkänt betyg i Svenska eller Sva Grund.
— Intresse för arbete inom vård och omsorg.
— Stor vikt läggs vid personliga egenskaper.
— Alla sökande kallas till ett skriftligt språktest och en kort antagningsintervju.
Antagningsbesked:

Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked.

Observera att antagningsbeskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:

Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår eget badrum, wifi samt gemensamt kök. Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats, så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan, och du får en lista på hyresvärdar med ansökningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

CSN:

Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A1 gy (gymnasienivå).

Kontaktperson:
Receptionen på Svefi
info@svefi.net
Tfn: +46 (0)922 – 688 00

Se även Allmänna kurser

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på info@svefi.net eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Bilder från Svefi
Haparanda #pågränsen
sv
svfien