HemStudier — Musikproduktion

Utbildningen Musikproduktion vänder sig till dig som vill utveckla ditt musikskapande både ur ett musikaliskt och ljudtekniskt perspektiv.

Du jobbar både på dator och i studio, och kommer att få komponera, arrangera, prodda, spela in, samt mixa din egen och andras musik. Vi lägger vårt största fokus på att du får hitta och utveckla dina egna musikaliska uttryck genom att prova på olika genrer, stilar och arbetssätt.

Du får även möjlighet att jobba med egna projekt som att till exempel skapa musik till film eller spel, allt i syfte att bredda dina kunskaper och insikter inom musikproduktion. Du behöver tillgång till en egen laptop samt DAW:en Ableton Live.

Den här utbildningen ger dig en god grund för fortsatta studier på exempelvis musikhögskola, eller funkar som en bra start inom musikproduktion i allmänhet. Den är CSN-berättigad och läses på heltid i upp till två år här på Svefi. Skolan har både restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

 

Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

För mer info om Schoolsoft, se “Hur du ansöker” nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på.

 

Mer om Musikproduktion (Profilkurs)
Kurstyp:

Profilkurs. Du studerar kursens inriktning på heltid.

Omfattning:

Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 år

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du kan hantera digitala inspelningsprogram.
— Du har vana i att komponera och arrangera egna låtar.
— Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, klangutbredning, stereoteknik, MIDI.
— Du har studiovana och en grundläggande förståelse för studioinspelningar.
— Du har grundläggande kunskaper i musikteori, gehör och notläsning.
— Du har grundläggande kunskaper inom piano/klaviaturspel.
— Du har fått bredare förståelse för olika musikstilar.
Ansök senast:

Ansök senast:
22 april 2024. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:

Kommande läsår:
HT: 2024-08-19 — 2024-12-20
VT: 2025-01-13 — 2025-06-13

Material- och teknikavgift:
6000 kr per läsår.

Avgiften avser 100% studietakt. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackar ja till din studieplats, sedan får du en faktura för andra halvan när det börjar bli dags för nästa termin.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).
— Antagningsintervju

Du har möjlighet att bo på vårt vandrarhem under antagningsprovet. Priset är 200 kr för första natten (ta med egna lakan). I priset ingår dessutom en extra natt. Kontakta Svefis reception på [email protected] eller ring 0922 – 688 00 för mer info om vandrarhemmet.

Antagningsbesked:

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:

Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats, så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan, och du får en lista på hyresvärdar med ansökningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan
CSN:

Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktperson:

Janne Posti
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 22 eller 0922 – 688 00 (växel)

Se även Ljudtekniker och Musiker

INTERVJUER

Här är ett par intervjuer med deltagare på våra musik- och sångutbildningar där de berättar litet om sig själva och vad de tycker!

Funderar du på något? Kontakta Janne Posti på [email protected] eller ring 0922 – 688 00 (växel).

Jonathan Reimer (Singer/Songwriter)

Hur kommer det sig att du hamnade i Haparanda?

— Jag är från Malmö från början, och kände att jag ville komma iväg så långt bort jag kunde. Så såg jag att de hade en folkhögskola här. Det här är mitt andra år. Första året pluggade jag Musikproduktion, så bytte jag sen till Singer/Songwriter.

Musikproduktion var jättebra men jag kände att jag ville sjunga mer.

 

Har du hållit på mycket med musik innan?

— Ja, sen jag började göra musik själv för 4-5 år sedan så har jag fått mersmak och känt att jag har utvecklats mer. Jag började med rap, men nu har jag gått över mer till sång.

 

Vad har du lärt dig hittills på Svefi?

— När jag flyttade hit så flyttade jag hemifrån, så jag har mest lärt känna mig själv mer. Jag har fått jättemycket tekniska och konkreta saker från utbildningarna, men framförallt har jag lärt mig hur jag själv fungerar och hur jag arbetar på ett bra sätt.

 

Hur har det varit att bo i Norrbotten och i en småstad?

— Det var ganska jobbigt i början, men sen insåg jag att när det är en sån liten stad, då måste man göra nånting av tiden. Och då så jobbar man med det man älskar. Jag bor på elevboendet så jag träffar mycket kompisar hela tiden. Man är aldrig ensam, och man är mer ensam i en större stad på många sätt.

 

Hur är Singer/Songwriter-utbildningen?

— Vi har ganska få lektioner, men vi har musikteori och komposition och arrangemang och sånt. Men det är också mycket fritid där man ska arbeta med sitt eget. Och vi får slutprojekt för varje termin att jobba med, t.ex att skriva en låt på ett visst tema. Och sen lär man sig hur man kan göra låtar, under tiden.

Det är både en blessing and a curse att ha så mycket tid till eget kreativt utforskande. Om man kan strukturera sig själv så är det jättebra. Det tyckte jag var svårt först, att faktiskt jobba under skoltid. Så jag la mycket kvällar på det, vilket inte gjorde något för det var så kul. Men det är en balansgång. Det har varit jättenyttigt att lära sig det.

 

Vad är det bästa med Svefi?

— Det bästa är ju att det är så få elever och man får så mycket lärartid. De har alltid tid för en. Vi är kanske 15 personer på musiksidan. Man har mycket frihet och tillgång till jättemycket resurser, så det är absolut det bästa.

Och att det är så litet i Haparanda att man måste jobba med det man vill. För det finns inte så mycket annat att göra.

 

Fanns det någon speciell anledning till att du sökte folkhögskola?

— Jag var skoltrött efter gymnasiet, och jag ville inte bo hemma. Då var folkhögskola en jättebra ingång, för då kunde jag få pyssla med det jag ville och samtidigt bo där. Jag känner mig lite bortskämd nästan, för att det är så fritt.

 

Hur ser framtiden ut?

— Jag vet inte riktigt, men jag vill ha musik som nånting nära mig för resten av mitt liv. Men jag vet inte om jag kommer jobba med det. Det har varit en jättekul resa, och jag hade gärna jobbat med någonting ljudrelaterat. Man ska vara försiktig med att göra saker till sitt jobb tycker jag, för motivationen kan försvinna lite då. Jag tror att jag hade mått bäst av att ha musik som en hobby som får ta mycket tid. För att jag vill det, inte för att jag måste.

 

Vad hade du sagt till någon som funderar på att söka?

— Sök! Speciellt om man är från ett större ställe så är det jättebra för att koppla av och få tid och fokus till att göra någonting man är intresserad av.

Alexander Tovås (Musiker, Allmän kurs)
Var är du ifrån?

— Jag är från Stockholm, så jag har bott här i 1,5 år.

 

Hur var omställningen från Stockholm till Haparanda?

— Väldigt stor, men på ett positivt sätt. Det är ju helt annorlunda från storstan, och jag skulle säga att hade det inte varit för skolan eller kompisarna så hade jag nog inte trivts. Men det är ju det det handlar om, det sociala. Jag har fått väldigt bra vänskaper här, och det är kul!

 

Hur hittade du till Svefi?

— Jag hade planerat att gå Komvux för att läsa upp några ämnen från gymnasiet, men kände att det hade varit roligare att plugga på folkhögskola. Det var min farmor som tipsade om det. Så då sökte jag massa olika skolor, och så hittade jag Svefi och såg att de hade allmän kurs där man också kunde plugga musiker. Det var ju perfekt!

Jag hade inte så många ämnen att plugga upp egentligen, så det blev perfekt att kombinera det med något jag älskar. Så blir det ju lite av en merit att man har pluggat musik också.

 

Hur började ditt musikintresse?

— Jag har hållit på med musik på ett eller annat sätt så länge jag kan minnas. Jag har jobbat som DJ professionellt i flera år, men just trummor och att spela i band har jag inte gjort på den här nivån tidigare. Så det är jättekul att få göra det och ha konserter och spela med likasinnade!

 

Vad har varit roligast hittills?

— Konserterna, skulle jag säga. Vi har en i månaden. Det är lätt det roligaste, just eftersom du får repa i flera veckor och förbereda med bandet. Det är jätteskoj! Det spelar ingen roll om det kommer 5 eller 50 personer. Vi spelar för vår skull.

 

Vad har varit mest utmanande?

— Musikutbildningen är väldigt bred, så det kan vara olika genrer och olika slags låtar. Så det är såklart en utmaning. Om vi ska jobba med ett projekt som vi inte har någon alls erfarenhet av så blir det ju lite press att göra någonting av det.

 

Hur ser framtiden ut?

— Jag har ju fortfarande den här barndomsdrömmen att bli rockstjärna nån gång. Skulle det inte bli så så skulle jag nog bli lika glad för att bli musiklärare. Men jag tror nog jag kommer ha nåt slags yrke som innefattar musik. Musiklärare, ljudtekniker, jobba i musikbutik. Är rätt säker på att det musikaliska kommer vara kvar.

 

Hur förbereder utbildningen en för yrkeslivet?

— Den jag går lyckas väldigt bra med det, för det är mycket grupparbeten och samarbeten så man lär sig att arbeta med andra. Men också att man får mycket egen tid då man kan fokusera på egen musik, och då får jag verktygen för att kunna göra det bättre. Man får lära sig olika tekniker och arbetssätt.

 

Har du något att säga till nån som funderar att söka?

— Absolut! Jag har lärt mig att folkhögskola är nog inte för alla. Det lägger mycket press på en själv att ta lite plats, våga prata och vara social. Det handlar mycket om det sociala, få vänner och lära sig av varandra. Så det är viktigt att våga ta det steget. Jag var ganska introvert när jag började här, men så kände jag att jag ville växa som person. Så jag har fått gå utanför min comfort zone, men det leder till någonting bra.

Jag är inte finsk alls, och ändå går jag på Sverigefinska folkhögskolan. Vem som helst kan söka – det är för alla!

 

Vad har de här åren gett dig?

— Fantastiska vänskaper, en av mina bästa vänner har jag fått härifrån. Det är underbart! På folkhögskola generellt och på Svefi är det mycket kamratskapen det handlar om, att ha kul ihop.

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Bilder: Musikproduktion
Haparanda #pågränsen