Ljudtekniker

  • Finns som profilkurs samt yrkesutbildning
  • Gott om praktiskt arbete med både ljud och ljus
  • Perfekt som grund för vidare studier
Ljudtekniker ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud, scenljus, Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner, med mycket mera. Du får  dessutom fördjupa dig inom en viss inriktning såsom liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Utöver dina teoretiska studier får du även jobba med egna projekt samt rigga och mixa både ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilka kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.

Och som deltagare i den här utbildningen kommer du även att få vara med skolans handledare och jobba på andra ställen där ljud behövs, så du kommer att få arbeta en hel del med ljudteknik på riktigt!

Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av ljudteknik samt som förberedande utbildning inför högskolestudier eller yrkeslivet.

Om du inte uppfyller ansökningskraven kan du gärna ansöka till Allmän kurs med inriktning mot ljudteknik.

SISTA ANSÖKNINGSDAG:

22 APRIL 2024

En gedigen helhet

Utbildningens första år, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart när du jobbar med scenframträdanden. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra.

Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet!

Använd det du lär dig

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.

Och du kommer att få jobba med flera egna inspelningsprojekt! Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

Praktiska erfarenheter

I utbildningen ingår fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.

Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt!

Studior

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter.

Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

Profilkurs eller yrkesutbildning?

Du väljer själv om du vill gå den här utbildningen som profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”).

Profilkursen är en reguljär ett- till tvåårig heltidsutbildning inom ljudteknik som förbereder dig inför t. ex. högskola.

EGY består av exakt samma moment som profilkursen men innehåller dessutom extra ämnen som utöver högskola även förbereder dig inför ett yrkesliv som ljudtekniker.

Den kursansvarige ger dig närmare information om skillnaderna efter du blivit antagen, och då kan du välja vilken av dessa två nivåer du vill studera på. När du ansöker hamnar du automatiskt på EGY-nivån, men du kan alltså välja vilken nivå du faktiskt vill vara på efter du blivit antagen.

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Ljudtekniker håller oftast till i ljud- och musikdelen av skolan. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Ansökan sker via Schoolsoft.
Läs mer om hur du ansöker nedan.

Fakta, datum och info

Viktigt om Ljudtekniker
Kursnamn:
Ljudtekniker

Kurstyp:
Profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”). Du får mer info om de olika typerna i samband med antagningsintervjun och kan välja den som passar dig bäst senare. Observera att när du ansöker till utbildningen leds du automatiskt till EGY, men du kan alltså byta till profilkursen i efterhand om du vill det.

Omfattning:
Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 läsår

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
— Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

Ansök senast:
22 april 2024. Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:
HT: 2024-08-19 — 2024-12-20
VT: 2025-01-13 — 2025-06-13

Material- och teknikavgift:
3000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.

Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig.

Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Du har slutfört grundskola (för särskild kurs) eller har behörighet till yrkeshögskola (för EGY)
— Du spelar/har spelat något instrument. (Undantag görs om liknande kunskaper finns eller om du inte har ambitioner inom musikgenren.)
— Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.
— Intervju via Teams, Zoom eller någon passande plattform.

Antagningsbesked:
Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked. Observera att beskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:
Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår wifi, eget badrum samt gemensamt kök och tvättstuga. Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats, så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan, och du får en lista på hyresvärdar med ansökningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

Studieplan:
Länk till studieplanen (PDF): Studieplan, Ljudtekniker

CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå, för profilkursen) eller B1 (eftergymnasial nivå, för EGY-utbildningen).

Kontaktperson:
Anton Johansson
E-post: [email protected]
Tfn: 0922 – 688 24 eller 0922 – 688 00 (växel)

Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka knappen “Ansök” ovan. Då tas du till den utbildningens sida på Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan. Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När kontot är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Du behöver dessutom bifoga en eller flera filer med din ansökan: åtminstone ett personligt brev där du berättar litet om dig själv och varför du söker till kursen, men i vissa utbildningar får du även inkludera arbetsprover och liknande. Läs igenom ansökningsformuläret så ser du vilka filer du behöver bifoga i din ansökan.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med de bilagor som framgår på pappret. Adressen till skolan finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på [email protected] eller ring +46 (0)922 – 688 00.

Utrustningslista

Kontrollrum 1, 24 I/O
• SSL AWS 900, Mixerbord, 24 kanaler
• Apple Mac Pro 12-core
• Pro Tools HDX, HD System
• Avid HD I/O, D/A-omvandlare
• RME Fireface 800, Ljudkort
• Drawmer DS201, Gate
• Focusrite Red 2, Kompressor
• Klark Teknik DN504, Gate
• Klark Teknik DN514, Kompressor
• SSL X-logic, Kompressor
• Universal Audio 2-1176, Kompressor
• TC System 6000, Multieffekt
• Lexicon PCM 91, Reverb
• Eventide H8000, Multieffekt
• TC 2290, Delay
• Dynacord DDL-15, Delay
• BBE Sonic Maximizer 822, Exciter
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer
• Dynaudio Acoustics AIR 15, Monitorer
• Tascam 85 16B, Rullbandspelare 16 kanaler

Kontrollrum 2, 16 I/O
• Pro Tools HD2 Accel, TDM System
• Apple Mac Pro 12-core
• Digidesign 96 I/O, D/A Omvandlare
• Yamaha HA-8, Mikpreamp
• Focusrite Octopre, Mikpreamp
• TC M3000, Reverb
• TC M5000, Reverb
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer

Kontrollrum 3, 8 I/O
• M-Audio ProjectMix I/O
• Dynaudio BM5A, Monitorer
• Neumann BCM 104

Kontrolltrum 4, 8 I/O, anpassat för synskadade
• RME Fireface 800, ljudkort
• Dynaudio Acoustics BM5A, Monitorer
• CME UF6, Kontrollkeyboard
• Pro Tools 10
• iMac
• Sonar 8 Studio, Programvara
• Cakewalk VS-700, Kontrollyta

MIDI-Rum, 8 arbetsstationer (4 PC, 4 Mac)
• Pro Tools 10
• M-Audio Pro Fire 610
• M-Audio, Pro Fire 410
• CME M-key

PA
• d&B Q-system, utljud
• NEXO PS-15 System, utljud
• Midas M-32, mixerbord
• Behringer X-32, mixerbord
• Allen & Heath SQ6, mixerbord
• Soundcraft Ui16, mixerbord
• Allen & Heath GL 4000, mixerbord
• Yamaha 01v, Digitalt mixerbord
• EV-ZLX12P, monitorer
• EV-SX-300, monitorer
• Bose L1 Compact, utljud
• Wharfedale, utljud
• Lexicon MPX-1, reverb
• Lexicon LXP-1, reverb
• Lexicon LXP-15, reverb
• Yamaha SPX 900, reverb

Mikrofoner
• Shure SM 57, Dynamisk
• Shure SM 58, Dynamisk
• Shure Beta 52, Dynamisk
• Shure SM7B, Dynamisk
• Shure SM 91, Kondensator
• Electro Voice RE20, Dynamisk
• Sennheiser MD421, Dynamisk
• Sennheiser e845, Dynamisk
• AKG D3600, Dynamisk
• AKG D112, Dynamisk
• AKG 414 TL-II, Kondensator
• AKG C1000, Kondensator
• Neumann KM 140, Kondensator
• Neumann TLM 103, Kondensator
• DPA 4011, Kondensator
• DPA 4006, Kondensator
• DPA 4091, Kondensator
• DPA 4041, Kondensator
• DPA 4099G, Kondensator
• Milab DC-96, Kondensator
• ADK A-51s, Kondensator
• Röde NT1, Kondensator
• Röde NT5, Kondensator
• Line Audio Design CM3, Kondensator
• Generis GT-2, Rör
• Manley Reference, Rör
• Royer R-121, Band
• Thuresson CM402, Kondensator
• Ddrum, Triggmikrofoner

Övrigt
• Radial Engineering P48, DI-box
• Radial Engineering, X-Amp, Re-amp box
• Radial Engineering, Phazer, Steglös faskorrigering
• Avalon Vt-737, Mikpreamp
• Chandler limited TG-2, Mikpreamp
• Neve 1073 DPA, Mikpreamp
• Millenia TD-1, Mikpreamp
• Premier Birch, Trumset
• Marshall JCM 800, Gitarrförstärkare
• Roland TD-9, Digitaltrumset
• Yamaha Motif XS, Racksynt
• Roland SE-201, Keyboard
• Midiverb III, Reverb

— Dessutom har musikutbildningarna en hel del utrustning som vi lånar och använder vid inspelningar.

Kursmaterialet Educonf
Länk till Educonf: https://svefi.net/educonf
Om Svefi och Haparanda
Kort om Svefi

Svefi står för “Sverigefinska folkhögskolan”, men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men skolan ligger ju i Sverige och all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska som ett tillvalsämne när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken “Om Svefi” längst ned på sidan.

 

Boende

Svefi har ett antal rum på vårt vandrarhem som hyrs ut till de som går våra kurser. Du får ange om du vill ha ett rum när du skickar in din ansökan, och det är först till kvarn som gäller! Men om alla rum skulle vara tagna finns det även lägenheter i Haparanda du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Och om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss eller tåg. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan även svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast att använda kort.

Våren här är kort men intensiv och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse, även om det kan ta ett tag innan man vänjer sig.

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda, med sträng kyla och mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Haparanda #pågränsen