Huom: Valitettavasti joudumme perumaan kurssin vähäisen osallistujamäärän vuoksi

Lammasvällykurssi

Paikka: Svefi – Ruotsinsuomalainen kansankorkeakoulu, Haaparanta

Ajankohta: Perjantai-sunnuntai 29/9 – 1/10-2023 ja lauantai-sunnuntai 28-29/10-2023

Aikataulu: Perjantai 18.00-21.00, lauantai 10.00-16.45, sunnuntai 10.00-16.45 (ajat Suomen aikoja)

Opettaja: Kirsi Ylipiessa, Piessan lammastila

Hinta: Kokonaishinta 140 euroa

Ruokailu: Omat eväät mukaan, Svefiltä löytyy mikro ja jääkaappi. Tarjoamme kahvit ja pientä purtavaa.

Majoitus: 35 euroa/yö/henkilö kahden hengen huoneessa.

Ilmoittautuminen viimeistään: 15.9.2023

Kurssilla valmistamme perinteiset lammasnahkavällyt. Vällyt voi valmistaa joko yhdestä taljasta tai useammasta taljasta yhteen ompelemalla. Halutessasi voit valmistaa myös pienempiä töitä kuten istuinalusia tai tossuja. Perjantaina aloitamme kurssin tutustumalla vällyihin ja niiden valmistamiseen teoriassa ja suunnittelemme omat kurssityömme. Ensimmäisen viikonlopun aikana leikkaamme taljat ja aloitamme ompelun. Ompelutyötä jatketaan tarvittaessa kotona kurssiviikonloppujen välillä. Toisena viikonloppuna suunnittelemme ja toteutamme painatuksen ja muut viimeistelytyöt. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita ja kukin etenee kurssilla omaa tahtiaan.

Vällyt valmistetaan joko norjalaiseen tapaan, jossa nahkapuoli kuvioidaan painamalla, tai suomalaiseen tapaan, jossa nahkapuolen suojaksi ommellaan kudottu villakangas. Vällyjen valmistukseen voi käyttää erivärisiä ja -kokoisia lyhyt- ja pitkävillaisia taljoja. Pienet reiät ja repeämät eivät haittaa, koska ne paikataan, mutta erityisesti painamalla koristeltavien töiden nahkapuoli tulisi muutoin olla siisti. Vällyt ommellaan käsin ja taljoiksi kannattaa valita ohutnahkaisimmat, koska kovin paksua nahkaa on vaikea ommella.

Taljat voit hankkia itse tai ostaa kurssin aikana opettajalta. Opettaja tuo kurssille omia sekä lampurikollegoiden erirotuisten lampaiden taljoja. Myytävien taljojen hinta on alkaen noin 80 euroa, erikoistaljat huomattavasti enemmänkin. Lisäksi kurssilla tarvitaan nahkaneuloja (koot 1 ja 3), vahattua pellavalankaa, sormustin, nipsuja ommeltavien taljojen kiinnittämiseksi yhteen (verhonipsutkin käyvät), teräväkärkiset sakset, sileäleukaiset lattapihdit, mittanauha ja/tai pitkähkö suora viivain ja muistiinpanovälineet. Myös tarvikkeita voit ostaa opettajalta.
Painokoristelun tarvikemaksu on 30 euroa sisältäen painovärien, painopalikoiden, siveltimien, telojen ym. käytön.

Inspiraatiota voit hakea esimerkiksi Facebookin ryhmästä Skinnfellgruppa, joka on norjalaisen vällymaakari Britt Solheimin ylläpitämä yli 5000 jäsenen ryhmä.

Info: Saara Pekkarinen — saara.pekkarinen@svefi.net, puh. +358 44 292 19 70

 

 

Ilmoittaudu