HemStudier — Inredning

Våra utbildningar förbereds för distansundervisning (med träffar i begränsade former) om det visar sig behövas till hösten. Annars genomförs de på plats som vanligt.

En särskild utbildning där du får lära dig skapa rätt stämning och atmosfär i olika lokaler och miljöer genom noga uttänkt och planerad inredning, men även sätta en personlig prägel genom kreativa och inspirerade infall.

Du får även de kunskaper och erfarenheter som behövs för att inleda ett yrkesliv som inredare och egen företagare – men den är även förberedande för högskolestudier.

I studierna ingår bland annat ämnen som färg och form, textil, ljussättning, formgivning, med mycket mera. Du får även lära dig använda de datorprogram som är industristandard inom design idag.

Och du får naturligtvis gott om praktisk erfarenhet av att inreda lokaler och rum, både inför skolans många evenemang samt även för utomstående händelser.

Utbildningen bygger på medverkan av professionella konstnärer och inredare/inredningsarkitekter som gästlärare.

Inredning
Den här utbildningen ger dig en gedigen grund inom just inredning men även olika designformer.

Du kommer att få de teoretiska kunskaper som behövs för att få rum och lokaler att spegla dina planer och designer.

Du får även gott om praktiska erfarenheter i och med att du får inreda olika miljöer inför konserter och andra evenemang, både i och utanför skolan.

Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av inredning samt som förberedande utbildning för högskolestudier.

 

ANSÖK TILL INREDNING
OBS: Ansökan stängd för 2020

 

Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

För mer info om Schoolsoft, se “Hur du ansöker” nedan. Där hittar du även fler sätt att ansöka på.

 

+ Fakta om Inredning (EGY)

 

Kurstyp:

Särskild kurs. Du studerar kursens inriktning på heltid.

Omfattning:

Studietakt: 100% (heltid)
Studietid: 1–2 år

Efter slutförd kurs:
Du beräknas ha uppnått följande:
— Du har kunskaper om inredning, inredningsarbetet, skissmetoder, planritning, med mera.
— Du kan utveckla dina egna idéer.
— Du har kunskaper i att driva eget företag inom inredning.
Ansök senast:

Vi har löpande antagningar så ansök nu! Om du har frågor, hör av dig till utbildningens kontaktperson (se nedan).

Kommande läsår:

HT: 2023-08-28 — 2023-12-15
VT: 2024-01-08 — 2024-06-14

Material- och teknikavgift:
6000 kr per läsår.

Avgiften avser 100% studietakt. I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera. Du får en faktura för halva avgiften i samband med att du tackar ja till din studieplats, sedan får du en faktura för andra halvan när det börjar bli dags för nästa termin.

Anmälningsavgift:

500 kr. Utgör en del av material- och teknikavgiften och betalas i samband med att du bekräftar din antagning. Ej återbetalningsbar.

Antagningsvillkor:
— Minst 18 års ålder.
— Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).
— Antagningsprov. Du kallas till ett antagningsprov i slutet av maj. Bestäm ett passande datum för provet tillsammans med kursens kontaktperson (se nedan). Provet sker på Svefi i Haparanda.

Du har möjlighet att bo på vårt vandrarhem under antagningsprovet. Priset är 200 kr för första natten (ta med egna lakan). I priset ingår dessutom en extra natt. Kontakta Svefis reception på info@svefi.net eller ring 0922 – 688 00 för mer info om vandrarhemmet.

Antagningsbesked:

Om du skickat in din ansökan före det sista ansökningsdatumet passerat så får du ditt antagningsbesked senast den 16 maj. Ansökningar som inkommit senare får senare besked.

Observera att antagningsbeskeden skickas via e-post, så håll koll på inkorgen men även skräp- eller reklamkorgen ifall mailet skulle hamna fel – och tänk på att om du blivit antagen så måste du svara ja eller nej på mailet! Hör av dig till kursens kontaktperson om du har frågor.

Boende under studietiden:

Svefi har rum på vårt deltagarboende som du kan hyra under din studietid hos oss. I rummet ingår eget badrum, wifi samt gemensamt kök. Du kan markera att du vill ha ett rum när du ansöker till en utbildning. Observera att rummen delas ut i den takt de antagna deltagarna tackar ja till sin utbildningsplats, så först till kvarn gäller! Det finns även lägenheter att hyra i stan, och du får en lista på hyresvärdar med ansökningsbeskedet. Det är bara att kontakta receptionen med frågor!

CSN:

Utbildningen är CSN-berättigad.
Nivå: A2 (gymnasienivå).

Kontaktpersoner:
Annika Kronqvist, annika.kronqvist@svefi.net

+ Hur du ansöker

För att ansöka till en utbildning, klicka på dess namn ovan. Då kan du klicka på ansökningsknappen. Ansökan sker via Schoolsoft, en gemensam registreringsplats för Sveriges skolor.

Du behöver ha ett Schoolsoft-konto för att fylla i din ansökan.

Om du redan har ett Schoolsoft-konto så kan du logga in med det. Annars kan du snabbt och enkelt skapa ett nytt konto direkt på ansökningssidan. När det är klart får du fylla i din ansökan direkt. Kontot är förstås helt gratis.

Observera: Om du inte har svenskt personnummer kan du inte skapa ett konto hos Schoolsoft!

Om du inte kan eller vill använda Schoolsoft kan du gärna ansöka med vår pappersblankett istället.

Klicka här för att öppna blanketten: Ansökningsblankett (PDF)

Skriv sedan ut blanketten, fyll i den, och posta den till oss tillsammans med ev. bilagor. Adressen finns på blanketten.

Har du frågor eller funderingar om din ansökan? Välkommen att kontakta vår reception på info@svefi.net eller ring +46 (0)922 – 688 00.

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Bilder: Inredare

[et_pb_4divi_masonry_gallery gallery_ids=”2545,2548,2547,3482,3592,3591,3588,3589,3590,3587,3593,3594,3597,3596,3595,3601,3602,3604,3605″ gallery_responsive=”on” gallery_columns=”5″ posts_number=”22″ show_title_and_caption=”off” zoom_icon_color=”#4f4f4f” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.5)” hover_icon=”%%204%%” _builder_version=”3.21.4″ title_font=”||||||||” border_width_all=”1px” border_color_all=”rgba(0,0,0,0)”][/et_pb_4divi_masonry_gallery]
Instagram: svefistudents
Haparanda #pågränsen