Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Studier  Bild: Liten pil.  Ljusdesign / Scenljus  Bild: Liten pil.  Ljusdesign: Profilkurs
Suomi.

 

Ljusdesign: Profilkurs

Ljusdesignutbildningen är en yrkesutbildning i ljussättning och belysning. Du kommer att få arbeta med ljusdesign såväl inomhus som utomhus, i allt från små lokaler till stora parker och byggnader. Det landskap och mörker Haparanda erbjuder ger unika möjligheter att arbeta med ljussättning. Utbildningen ger en bra grund för fortsatta studier.

Om du inte uppfyller den här kursens antagningsvillkor så går den även att läsa som behörighetsgivande kurs, där du får läsa kärnämnen samt studera kursens inriktning.

 

Genomförande och målsättning
Undervisningen sker blockvis där grupparbeten varvas med individuella uppgifter. Teoretiska studier varvas med praktiska projektarbeten. Dels utförs laborationer i Svefis specialutformade ljuslabb och dels utförs projektarbeten som är förankrade i verksamheter utanför skolans område. En del av utbildningen består av praktik hos företag för att du ska få erfarenhet av hur arbetet med ljusdesign fungerar i verkligheten.

I utbildningen ingår även ljussättning av skolans många arrangemang. Undervisningen sker på heltid och i nära samarbete med andra kurser, bland annat Inredarkurserna. Gästlärare är ett stående inslag i utbildningen. I studierna ingår dessutom bl a studieresor, tema- och friluftsdagar samt gemensamma föreläsningar.

Målsättningen med utbildningen är att du ska få arbeta med och få praktisk erfarenhet av framförallt arkitektonisk ljusdesign. Utgångspunkten är att planera in energieffektiva belysningsanläggningar och att skapa miljöer som får människan att må bra.

Tillvalsämnen
I samband med skolstarten får du komplettera dina vanliga studier med två eller flera valfria ämnen som intresserar dig. Klicka här för att se ämneslistan.

Under året
Vi på skolan anordnar olika aktiviteter under året såsom pubkvällar, konserter, performance, utställningar, med mera.

Vi försöker även att väcka intresse för det obekanta och okända samt vidga era och våra referensramar. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman. Att kunna arbeta tillsammans är en stor tillgång i både arbetslivet och det privata, och gemensamma aktiviteter övar upp din förmåga att samarbeta.

Boende
Svefi har ett fåtal elevrum. Det går även bra att bo på vårt vandrarhem medan du letar bostad. Vi hjälper dig att hitta boende. Läs mer om boendet här: www.svefi.net/studier/boende.php.

I verkligheten
Idag finns ett ökande intresse och förståelse för ljusets betydelse i bebyggd miljö. Ljusdesign som bransch och yrke blir alltmer omfattande i hela världen och de flesta uppdrag inom arkitektur och byggnad inkluderar idag även ljussättning. Ljusdesign kräver planering och specialiserade kunskaper.

Efter utbildningen finns arbetsmöjligheter hos belysningskonsulter, byggkonsulter, arkitektbyråer, armaturtillverkare, samt inom handeln och andra designområden.

Efter slutförd kurs
Efter slutförd kurs beräknas deltagaren ha uppnått följande:

  • Deltagaren har praktiska och teoretiska kunskaper om akritektonisk ljusdesign i både privat och offentlig exteriör och interiör miljö.
  • Deltagaren har grundkompetens för att arbeta som belysningsplanerare på t ex arkitektbyråer, elkonskulter, kommuner etc.

 

Bild: Pil. ANSÖKNINGSBLANKETT

 

Bildgalleri: Ljusdesign
Bild: Ljusdesign med blomkruka. Bild: Kläder upplysta inifrån. Bild: Ljusdesign i aulan. Bild: Upplyst torg. Bild: Ljusdesign i lokal 2. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover.
Klicka på en bild för att förstora den. Klicka på den stora bilden för att stänga den.

 

 Artiklar
 Länkar
 Kursansvarig: Anna Lindkvist
Fakta om Ljusdesign: Profilkurs

Heltidsstudier, 1-3 år

Kursdatum för kommande läsår:
HT: 2018-08-27 — 2018-12-21
VT: 2019-01-07 — 2019-06-08

Senaste ansökningsdag:
15 april, därefter i mån av plats. Kontakta kursansvarig.

Antagningsbesked:
Antagningsbeskedet skickas ut inom två veckor efter antagningsintervjun genomförts.

Utbildningen startar:
27 augusti 2018

Serviceavgift:
4000 kr per läsår (i avgiften ingår kopior, försäkring, studiebesök, m m)

Anmälningsavgift:
Anmälningsavgiften är 500 kr. Den utgör en del av serviceavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas ej.

 

Antagningsvillkor:
Minst 18 års ålder. Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola). Intervju.

Studietakt:
100%

Boende under studietiden:
Svefi har elevhem att hyra. Du kan anmäla ditt intresse när du ansöker till en utbildning. Det finns även lägenheter att hyra i stan. Du får bland annat en lista på hyresvärdar efter du ansökt, och vi hjälper dig gärna att hitta en lägenhet.

Mer information:
Anna Lindkvist
Tlfn: 0922-688 00 (växel), 0709-77 19 16
[javascript protected email address]

 

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefis webbradio. Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi