Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Studier  Bild: Liten pil.  Ljusdesign / Scenljus  Bild: Liten pil.  Ljusdesigner: Eftergymnasial yrkesutbildning
Suomi.

 

Ljusdesigner:
Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

Ljusdesignerutbildningen är en yrkesutbildning i ljussättning och belysning. Du kommer att få arbeta med ljusdesign såväl inomhus som utomhus, i allt från små lokaler till stora parker och byggnader. Det landskap och mörker Haparanda erbjuder ger unika möjligheter att arbeta med ljussättning.

Om du saknar behörighet att läsa den här yrkesutbildningen så kan du gärna ansöka till Allmän kurs eller Särskild kurs med inriktningen ljusdesign istället. Där får du möjlighet att läsa in behörighet samt studera ämnet.

 

Genomförande och målsättning
Undervisningen sker blockvis där grupparbeten varvas med individuella uppgifter. Teoretiska studier varvas med praktiska projektarbeten. Dels utförs laborationer i Svefis specialutformade ljuslabb och dels utförs projektarbeten som är förankrade i verksamheter utanför skolans område. Undervisningen sker på heltid och i nära samarbete med andra kurser, bland annat Inredarkurserna. Gästlärare är ett stående inslag i utbildningen. En del av utbildningen består av praktik hos företag för att du ska få erfarenhet av hur arbetet med ljusdesign fungerar i verkligheten.

Utöver de större projektarbetena ges möjligheter att utveckla det egna skapandet genom att ljussätta olika offentliga arrangemang. Det ges många tillfällen för att testa idéer; allt från att förvandla hela aulan till en balsal till att ljussätta konserter och konstverk samt bygga upp installationer såväl inom- som utomhus. I studierna ingår dessutom bl a studieresor, tema- och friluftsdagar samt gemensamma föreläsningar.

Målsättningen med utbildningen är att du ska få arbeta med och få praktisk erfarenhet av framförallt arkitektonisk ljusdesign. Utgångspunkten är att planera in energieffektiva belysningsanläggningar och att skapa miljöer som får människan att må bra.

Här är en artikel som ger ytterligare inblick i utbildningen (länken öppnas i en egen flik):
Tema utbildningar: Om Ljusdesignkursen.

 

Tillvalsämnen
I samband med skolstarten får du komplettera dina vanliga studier med två eller flera valfria ämnen som intresserar dig. Klicka här för att se ämneslistan.

Under året
Vi på skolan anordnar olika aktiviteter under året såsom pubkvällar, konserter, performance, utställningar, med mera.

Vi försöker även att väcka intresse för det obekanta och okända samt vidga era och våra referensramar. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman. Att kunna arbeta tillsammans är en stor tillgång i både arbetslivet och det privata, och gemensamma aktiviteter övar upp din förmåga att samarbeta.

I verkligheten
Idag finns ett ökande intresse och förståelse för ljusets betydelse i bebyggd miljö. Ljusdesign som bransch och yrke blir alltmer omfattande i hela världen och de flesta uppdrag inom arkitektur och byggnad inkluderar idag även ljussättning. Ljusdesign kräver planering och specialiserade kunskaper.

Efter utbildningen finns arbetsmöjligheter hos belysningskonsulter, byggkonsulter, arkitektbyråer, armaturtillverkare, samt inom handeln och andra designområden.

Efter slutförd kurs
Efter slutförd kurs beräknas deltagaren ha uppnått följande:

  • Deltagaren har praktiska och teoretiska kunskaper om arkitektonisk ljusdesign i både privat och offentlig exteriör och interiör miljö.
  • Deltagaren har grundkompetens för att arbeta som belysningsplanerare på t ex arkitektbyråer, elkonskulter, kommuner etc.

 

Eftergymnasiala yrkesutbildningar (EGY) ligger på eftergymnasial studienivå. Det innebär att CSN inte har samma regler för EGY som för profilkurser. Du kan läsa mer om detta på sidan om info om studiestöd.

Om du inte uppfyller den här kursens antagningsvillkor så går den även att läsa som Allmän kurs, där du får läsa kärnämnen samt studera kursens inriktning.

Boende
Svefi har ett fåtal elevrum. Det går även bra att bo på vårt vandrarhem medan du letar bostad. Vi hjälper dig att hitta boende. Läs mer om boendet här: www.svefi.net/studier/boende.php.

 

Bild: Pil. ANSÖKNINGSBLANKETT

 

Bildgalleri: Ljusdesign
Bild: Ljusdesign med blomkruka. Bild: Kläder upplysta inifrån. Bild: Ljusdesign i aulan. Bild: Upplyst torg. Bild: Ljusdesign i lokal 2. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover. Bild: Ljusprover.
Klicka på en bild för att förstora den. Klicka på den stora bilden för att stänga den.

 

 Artiklar
 Länkar
 Kursansvarig: Anna Lindkvist
 Kursinnehåll
Fakta om Ljusdesigner: Eftergymnasial yrkesutbildning

Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

Kursdatum för kommande läsår:
HT: 2018-08-27 — 2018-12-21
VT: 2019-01-07 — 2019-06-08

Senaste ansökningsdag:
15 april, därefter i mån av plats. Kontakta kursansvarig.

Antagningsbesked:
Antagningsbeskedet skickas ut inom två veckor efter antagningsintervjun genomförts.

Utbildningen startar:
27 augusti 2018

Serviceavgift:
4000 kr per läsår (i avgiften ingår kopior, försäkring, studiebesök, m m)

Anmälningsavgift:
Anmälningsavgiften är 500 kr. Den utgör en del av serviceavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas ej.

 

Antagningsvillkor:
• Minst 18 års ålder.
• Intervju.
• Behörighet att läsa på yrkeshögskola:
    Du ska ha motsvarande lägst godkänd
    nivå i följande sju kurser:
    Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som
      andraspråk 1, 2 och 3,
    Engelska 5 och 6,
    Matematik 1 a, b eller c,
    Samhällskunskap 1a1,
    Naturkunskap 1a1,
    Religionskunskap 1,
    Historia 1a1.

Studietakt:
100%

Boende under studietiden:
Svefi har elevhem att hyra. Du kan anmäla ditt intresse när du ansöker till en utbildning. Det finns även lägenheter att hyra i stan. Du får bland annat en lista på hyresvärdar efter du ansökt, och vi hjälper dig gärna att hitta en lägenhet.

Mer information:
Anna Lindkvist
Tlfn: 0922-688 00 (växel), 0709-77 19 16
[javascript protected email address]

 

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefis webbradio. Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi