Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Studier  Bild: Liten pil.  Ljudteknik  Bild: Liten pil.  Ljudteknik: Profilkurs
Suomi

 

Ljudteknik: Profilkurs

"Svefi - stora resurser i en personlig och tillgänglig miljö. Bra mentorskap, rikt kursinnehåll och familiär gemenskap bidrar till en mångsidig utbildning inom ljudteknik. Svefi är ett koncept du inte hittar någon annanstans."

– Jonas Lindström, studerande vid Ljudteknik EGY 2016

 

Ljudteknikutbildningen är en kurs i modern ljudteknik. Du kommer att få grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik och liveljud. Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av ljudteknik samt som förberedande utbildning för högskolestudier.

Om du inte uppfyller den här kursens antagningsvillkor så går den även att läsa som behörighetsgivande kurs, där du får läsa kärnämnen samt studera kursens inriktning.

Bild: Ljudteknik.
Gästlärare Joonas Martimo från Sonata Arctica och Svefis elever testar
en del av de övningar som ingår i nästa års ljudutbildning.

 

Genomförande och målsättning
Undervisningen sker blockvis och bygger på medverkan av olika professionella producenter och ljudtekniker. Teoretiska studier varvas med praktiska projektarbeten. Undervisningen sker på heltid. Gästlärare är ett stående inslag i utbildningen, liksom inspelningar och mixningar av livekonserter. I studierna ingår dessutom bl a studieresor, tema- och friluftsdagar samt gemensamma föreläsningar.

Målsättningen är att ge dig grundläggande kunskaper inom modern ljudteknik med utrustning. Du får lära dig att hantera och använda bland annat inspelningsprogram, PA-system och mikrofoner. Du får även lära dig om mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikdata, musikteori, ellära och genreförståelse.

 

Tillvalsämnen
I samband med skolstarten får du komplettera dina vanliga studier med två eller flera valfria ämnen som intresserar dig. Klicka här för att se ämneslistan.

Under året
Vi på skolan anordnar olika aktiviteter under året såsom pubkvällar, konserter, performance, utställningar, med mera.

Vi försöker även att väcka intresse för det obekanta och okända samt vidga era och våra referensramar. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman. Att kunna arbeta tillsammans är en stor tillgång i både arbetslivet och det privata, och gemensamma aktiviteter övar upp din förmåga att samarbeta.

Boende
Svefi har ett fåtal elevrum. Det går även bra att bo på vårt vandrarhem medan du letar bostad. Vi hjälper dig att hitta boende. Läs mer om boendet här: www.svefi.net/studier/boende.php.

Lokaler
I utbildningslokalerna finns två professionella inspelningsstudior, sammankopplade med tre separata kontrollrum. Det finns flera arbetsstationer där du som elev kan öva upp dina färdigheter. Vi förfogar över de vanligaste inspelningsprogrammen, t ex Pro-Tools, Cubase, Logic, Sonar, Sadie med mera.

I verkligheten
En ljudteknikers arbete är väldigt varierande. Vissa arbetar med TV- och radiosändningar, andra arbetar på teater eller med konserter, och så finns det naturligtvis de som spelar in all musik som kommer över oss i våra dagliga liv.

Under de senaste åren har den tekniska utvecklingen gått framåt i ett mycket högt tempo. Det som krävdes för 15 år sedan för att göra en skivinspelning i en kvalificerad studio, får idag plats i en välutrustad dator hemma hos gemene man. Priserna på mikrofoner och andra tillbehör sjunker allt mer och möjligheterna ter sig oändliga. Men allt är ju som sagt inte inspelning inom ljudtekniken. Hur lätt är det att hemma pröva hur det är att mixa en livekonsert eller göra en TV-sändning? Att bli en duktig tekniker är lika svårt som att bli en duktig musiker. Det kräver övning och mera övning.

Efter slutförd kurs
Efter slutförd kurs beräknas deltagaren ha uppnått följande:

  • Deltagaren kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
  • Deltagaren har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

 

Bild: Pil. ANSÖKNINGSBLANKETT

 

 Tidigare elever berättar om utbildningen
 Utrustningslista
 Kursansvarig: Anton Johansson
Fakta om Ljudteknik: Profilkurs

Heltidsstudier, 1-2 år

Kursdatum för kommande läsår:
HT: 2017-08-21 — 2017-12-22
VT: 2018-01-08 — 2018-06-08

Senaste ansökningsdag:
22 maj.

Antagningsbesked:
Antagningsbeskedet skickas ut inom två veckor efter antagningsintervjun genomförts.

Utbildningen startar:
21 augusti 2017.

Serviceavgift:
6000 kr per läsår (i avgiften ingår kopior, försäkring, studiebesök, m m)

Anmälningsavgift:
Anmälningsavgiften är 500 kr. Den utgör en del av serviceavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas ej.

Behörighetskrav:
Minst 18 års ålder. Gymnasiebehörighet (slutförd grundskola).

Du spelar/har spelat något instrument. Undantag kan göras om liknande kunskaper finns eller om dina ljudtekniska ambitioner inte är inom musikgenren.

Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.

Antagningsprov: Intervju samt icke utslagsgivande diagnostiska prov i ljudteknik och musikteori.

(OBS: om du ej uppfyller behörig-hetskraven kan du ansöka till vår allmänna kurs med ljudteknisk inriktning istället. Då får du läsa grundämnena samtidigt som du studerar ljudteknik.)

 

Provdatum:
Bestäm ett passande datum för ditt antagningsprov tillsammans med kursens kontaktperson. Du hittar kontaktuppgifterna nedan. Provet sker på Svefi i Haparanda.

Du har möjlighet att bo på vårt vandrarhem under antagningsprovet. Priset är 200 kr för första natten (ta med lakan). I priset ingår en extra natt. Kontakta Svefis reception på [javascript protected email address] eller ring 0922 - 688 00.

Studietakt:
100%

Mer information::
Anton Johansson
Tfn: 0922 - 688 00 (växel)
[javascript protected email address]

 

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefis webbradio. Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi