Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Studier  Bild: Liten pil.  Info om skolgången
Suomi.

Studier: Info om skolgång och elevboende

Här hittar du info om det mesta som rör studier på Svefi. Om du vill läsa reglerna för studiestöd eller studiemedel kan du gå till folkhogskola.nu:s infosida om studiestöd.

Bild: Pil. Ansök till utbildningar
Bild: Pil. Att studera på Svefi
Bild: Pil. Boende under studietiden
Bild: Pil. Svar på vanliga frågor

 

 

Ansök till utbildningar
Du som vill ansöka till någon av våra allmänna, särskilda eller eftergymnasiala utbildningar hittar en länk till ansökningsblanketten en bit ned på varje kurssida. Börja med att välja inriktning på sidan Studier och gå vidare därifrån till den utbildning du vill ansöka till.

Ansökningarna görs via Schoolsoft, den gemensamma registreringsplatsen för Sveriges skolor. Det går även att ansöka genom att ladda ned och skriva ut pappersblanketter. Länkar till dessa finns under varje utbildnings ansökningsknapp.

 


Att studera på Svefi
Vi på Svefi, Sverigefinska folkhögskolan, är stolta över att med flera års erfarenhet kunna erbjuda unika och högkvalitativa utbildningar. Allt eftersom samhällstrender förändras förnyar vi vårt utbud så att vi ständigt kan erbjuda dagsaktuella och skräddarsydda utbildningar för dig som studerar.

Vårt exotiska geografiska läge på landsgränsen till Finland, men även med närhet till Ryssland och Norge, upplevs av många som ett spännande inslag. Skolan är en mångkulturell och kreativ mötesplats där olika traditioner och personligheter blandas.

Ett av våra starka kännetecken är vår speciellt inredda och designade studiemiljö som är fylld med kontraster, inspiration och personlighet. Detta är ett naturligt inslag i Svefis vardag, hos vår personal, liksom en stor del av vår pedagogik.

På Svefi tror vi på dig som studerande och att du vill brinna för det du gör. Vår strävan är att engagera dig till att ta eget ansvar och egna initiativ. Arbetet sker i små studiegrupper där du som studerande till stor del påverkar ditt eget studieinnehåll. Tillsammans med vår lärare/handledare söker och bearbetar du kunskaper, samt reflekterar över din inlärning.

Vi tror att praktiska inslag och medverkande vid externa arrangemang ger verklighetsanknytning och ett bredare perspektiv till dina studier. Detta är därmed en självklar del i många av våra utbildningar under din tid hos oss.

Vi ser fram emot att utvecklas med dig. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Varmt välkommen till oss!

 

 

Boende under studietiden

Svefi har inget reguljärt internat, utan när du kommer till oss kan du välja att tillfälligt bo på vårt vandrarhem (eget rum med badrum och tillgång till bredbandsuppkoppling samt gemensamt kök och bastu) medan vi aktivt hjälper dig att hitta fast boende under din studietid. Det finns gott om lägenheter att hyra i Haparanda, antingen enskilt eller tillsammans med andra, och Svefi har nära samarbete med flera hyresvärdar.

Du kan läsa mer om boende under studietiden här.

 

 

Svar på vanliga frågor
Fråga: Vad är skillnaden mellan allmänna/behörighetsgivande kurser, särskilda kurser och eftergymnasiala yrkesutbildningar?
Svar: De olika kursformerna skiljer sig på flera punkter.

 • Allmänna/behörighetsgivande kurser innebär att du läser gymnasiegemensamma ämnen (svenska, engelska, matematik, historia, samhällskunskap, religionskunskap, naturkunskap) ungefär 50% av studietiden, antingen för att få behörighet till vidare studier eller av eget intresse. Under resten av tiden studerar du de ämnen som ingår i kursens inriktning. Allmänna kurser räknas som gymnasial studienivå.
   
 • Särskild kurs innebär att du studerar kursens inriktning på heltid. Särskilda kurser räknas som gymnasial studienivå.
   
 • Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY) innebär att du studerar kursens inriktning på heltid. Ofta innebär EGY att du får koncentrera dig på yrkesaspekten av kursens inriktning. Till skillnad från särskilda kurser så räknas EGY som eftergymnasial studienivå. Det innebär att CSN inte har samma regler för EGY som för särskilda kurser.

  Läs mer om reglerna för studiemedel på folkhogskola.nu:s infosida om studiestöd.
   

Fråga: Vad är serviceavgift?
Svar: Folkhögskoleutbildningar är avgiftsfria, men det som tillkommer kring dem -- försäkring, material, studiebesök, m m -- kallas serviceavgift. Det är därför kostnaden som finns angiven i faktarutan längst ned på varje kurs webbsida heter "serviceavgift". Om du blir antagen till någon av våra kurser får du mer info om serviceavgiften med posten.
 

Fråga: Vad är bekräftelseavgift?
Svar: Bekräftelseavgiften är på 500 kr och betalas innan utbildningen börjar i samband med att du bekräftar din antagning. Bekräftelseavgiften är en förskottsbetalning av serviceavgiften och minskas från den. Bekräftelseavgiften är ej återbetalbar.
 

Fråga: Måste jag kunna finska för att studera hos er?
Svar: Nej. Alla lektioner och allt material är på svenska eller, i vissa fall, engelska. (Språkkurserna är givetvis undantagna detta.)
 

Fråga: Är ledarhundar tillåtna hos er?
Svar: Ja. Vi driver flera utbildningar, projekt och verksamheter där synskadade deltar, och det finns de som behöver ledarhund. Därmed är det alltså tillåtet med ledarhund på Svefi.
 

Fråga: Är skolan anpassad för rörelsehindrade?
Svar: Ja. Om du är rörelsehindrad och behöver använda hiss, ring receptionen
(+46 (0)922 - 688 00) för information och assistans.
 

Fråga: Kan jag finansiera mina studier hos er med lån eller bidrag från CSN?
Svar: Ja. Reglerna är följande, i korta drag:

 • Om du är under 20 år kan du, t o m vårterminen det år du fyller 20, få studiehjälp för folkhögskoleutbildningar på grundskole- eller gymnasienivå (alltså allmän eller särskild kurs).

  Med studiehjälp menas:

            Studiebidrag (1050 kr / studiemånad) +
            Inackorderingsbidrag (mellan 1190 kr och 2350 kr) +
            Extra tillägg (mellan 285 kr och 855 kr per studiemånad)

  Du behöver inte ansöka om studiebidrag från CSN, utan det sker automatiskt när du registreras som deltagare vid en folkhögskola. Däremot måste du själv ansöka om inackorderingsbidrag och/eller extra tillägg hos CSN.
 • Från och med höstterminen det år du fyller 20 kan du söka studiemedel för att studera på folkhögskola. Studiemedel innebär studielån + studiebidrag (samt inackorderingsbidrag och extra tillägg om du ansöker om detta).
   
 • Åldersgränsen för ansökan om studiemedel gäller inte för Svefis eftergymnasiala yrkesutbildningar (EGY). Om du ansöker till en av våra EGY-utbildningar kan du alltså ansöka om studiemedel även om du är under 20 år.

Läs mer om reglerna gällande studiestöd och studiemedel för folkhögskole-studerande här: http://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Studiestodsformer/

Du hittar även mer info på CSN:s webbplats: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn

 

 

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefis webbradio. Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi